Monday 22 November 2010

Sup Sayur Simple

Kalau dah nak keje senang masak sayur inilah menu sayur yang selalu diguna. Memang mudah yang amat. Potong carrot, bunga kobis, cendawan, tomato. Didihkan air, masukkan kiub ayam, cili besar dan segala sayur-sayuran. Siap. Hmm...sedap

Friday 12 November 2010

Golden Oven Fried Chicken

Nampak teruja pulak tengok video ni. Cara buat pun senang. Bahan pun mudah. Saja nak try. Kalau menepati citarasa lain kali boleh buat lagi memandangkan orang kat rumah suka masakan western. Nasi-nasi ni agak kureng walaupun aku bersuamikan melayu tulen...heheheh. Pada yang nak cuba boleh tengok video dulu untuk lebih pemahaman. Balik keje terus godek kat dapur dan hasilnya hmm...sedap..rasa macam ayam original KFC...Azroy pun suka..Lain kali boleh buat lagi.

Resepi:
Ingredients
1 (3 lb) chicken, cut in pieces
1/4 cup oil
1/4 cup butter
1 cup flour
1 teaspoon paprika
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon seasoning salt
1/2 teaspoon black pepper
1/2 teaspoon garlic powder

Directions

Wash chicken and soak in salt water for about 20 minutes.
Use a large bowl and 1 teaspoon of salt.
Preheat oven to 425 degrees.
Place oil and butter in a shallow baking pan and set in the oven to heat and melt.
Combine the flour and seasonings and dredge the chicken in the flour mixture.
Remove hot pan from the oven and arrange the chicken in the pan skin side down,but do not crowd.
Place in the oven and bake for 30 minutes, turn chicken so that the skin side is up and continue baking for 20 to 30 minutes more, until nicely browned and juices run clear.
Remove onto a platter and let cool at least 10 minutes.

Monday 1 November 2010

Sago Gula Melaka

Permintaan dari kakak yang nak sangat makan sagu gula melaka. Mulanya malas nak buat tapi petang semalam keluar jalan-jalan terus singgah kedai beli sagu dan santan. Balik terus godek-godek di dapur dan siap. Malamnya dia sms suruh tapau sebab nak bawa ke tempat niaga. Aku tengah tidur dia sms "macam ni baru sedap sebab sagunya masak betul"..hehehe...Terima kakak ku atas pujian. Biasanya saya masak sagu tu kejap je sebab takut hangit. Rupanya kena masak lama-lama sampai yang berbintil putih dalam biji sagu tu hilang. Alhamdulillah selepas beberapa cubaan dah dapat buat yang terbaik.

Buku Panduan Asas Menghias Kek

Minggu lepas jalan-jalan ke blog zatidhati. Selalu jugak menjenguk ke sana tengok hiasan kek dan resepi terbaru. Berkenan pulak dengan buku panduan asas menghias kek yang ditulis sendiri oleh kak zatidhati. Harga pun murah juga berbaloi dengan isi kandungannya. Saya terus order dan datang ofis pagi ni dah sampai. Sukanya. Lepas ni boleh cuba buat cupcake dengan hiasan buttercream.