Wednesday 8 June 2011

Onde-Onde

Teringin pulak nak makan onde-onde atau lebih dikenali buah melaka. Try buat dalam 2 cawan tepung. Menjadi jugak cuma ada tebal ada nipis. Tak konsisten lagi. Tapi senang jugak nak membuatnya. Cuma kena adjust tebal dan nipis. Kalau tebal agak kenyal sikitlah kuih ni. Kalau nipis tu sedap je masuk mulut. Resepi ni agak-agak sendiri je.

2 cawan tepung pulut
Segenggam tepung beras
Jus pandan atau pewarna + air
Kelapa parut putih + garam - untuk gaul
Gula melaka - potong kecil

Cara:
Gaul tepung dengan air sikit demi sikit hingga tidak melekat di tangan.
Ambik sedikit doh dan leperkan. Masukkan gula melaka. Gentel bulat.
Dah siap semua, masukkan dalam air didih. Bila timbul dipermukaan ambik dan sejat. Golekkan dalam kelapa. Siap.

Friday 3 June 2011

Popia Kentang

Balik keje lepas masak untuk dinner aku try buat popia kentang ikut resepi kak sitidelima. Mula-mula buat tu tak pandai nak menggulung. Abes kuar segala isi perut popia. Cuba dan cuba lagi rupanya kena mula gulung dari sudut kulit popia. Oh, barulah ku tahu macam itu rupanya. Dapatlah dekat 30 biji popia. Aku goreng dalam 15 biji. Selebihnya aku frozenkan. Hasilnya sangat memuaskan. Next time boleh buat lagi banyak-banyak dan frozenkan. Senang kalau ada tetamu datang.

Popia Kentang (resepi setelah diolah ikut bahan yang ada)

5 biji kentang - rebus dan lecek
1 biji bawang besar -cincang
2 biji bawang putih -cincang
1/2 serbuk lada putih
Secubit serbuk lada hitam
1/2 cawan bawang goreng
Garam secukup rasa
Kulit popia secukupnya
1 sudu besar tepung + sikit air - untuk gam kulit popia

Cara:
Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan lada putih dan lada hitam. Kacau seketika. Perasakan dengan sikit garam.
Masukkan kentang. Kecilkan api. Gaul rata. Tutup api. Sejukkan inti.
Gulung inti dalam kulit popia hingga habis. Goreng hingga kekuningan. Siap.


Untuk resepi asal sila ke blog www.sitidelima.com