Friday 22 February 2013

Cendawan Goreng + Sambal Kicap

Rabu lepas beli cendawan tiram dengan jiran yang mengusahakan ladang cendawan ni. Ni kira hasil kali pertama lah. Dia terus hantar ke depan pintu rumah. Banyak senang zaman sekarang. Dahla order secara online. Tup-tup barang pun sampai. Hehe...

Sebab ni kali pertama hasilnya jadi dia jual murah-murah saja. RM1.00 untuk satu pek yang biasa dijual RM2.00 untuk satu pek kalau kat pasar malam. Saya beli tiga pek. Tengok besar-besar dan segar cendawannya. Beli banyak kang nak  buat apa pulak. Membazir je. Cendawan ni kan tak boleh disimpan lama. Nanti berbau dan basah. Dah tak sedap untuk dimakan.

Esoknya ingat nak buat tomyam. Tapi terbuat sup ikan pulak. So, dapat idea nak goreng je cendawan tu celup tepung.

Dah siap basuh, kita toskan cendawan tu. Kalau basah sangat  nanti susah nak lekat pulak tepungnya. Lepas tu kacau dua biji telur macam nak goreng telur dadar. Letak tepung Serbaguna Kentucky dalam pinggan supaya senang kita nak golekkan cendawan. Dah celupkan dalam telur tu golekkan pulak cendawan tadi dalam tepung. Buat semua sekali sampai siap. Lepas tu goreng dnegan api perlahan supaya tak hangit. Sebab cendawan ni cepat masak. Dah warna kuning keemasan tu angkat. Cicah dengan sambal kicap. Memang marbeles! Ayam KFC pun out. Hehe

Monday 18 February 2013

Bihun Sup Simple

  Semalam malas pulak nak masak nasi. Dalam esbox ada rangka ayam. Bihun pun ada lagi separuh. Terusla sediakan bahan-bahan untuk buat Bihun Sup. Saya buat yang simple aje tapi insya-Allah sedap dan menyelerakan. Buktinya bertambah dua kali husband makan.

  Pastu malam tu ajak jiran dua tiga orang datang makan. Kebetulan dorang nak tengok baju. Sambil tu menjamu selera sekali lah. Selalu dorang datang tengok baju tak hidangkan apa-apa pun walaupun segelas air. Hehe...Tengok dorang makan pun bertambah dua kali, maknanya lulus lah rasanya tuh. Alhamdulillah.



Wednesday 13 February 2013

Laksa Penang

Saya tak suka bahan hiasan lain kecuali salad dan telur rebus
   Cuti lama sangat sempena CNY. Mood rajin pun tetiba datang. Lepas masak untuk makan tengahari terus rebus ikan untuk dibuat laksa. Teringin pulak nak makan laksa. Tapi kat area rumah tu takde pulak yang menepati selera. Buat pun banyak sebab nak mengganti pemberian jiran-jiran yang dah lama tertangguh. Segan pulak simpan tupperware orang lama-lama.

  Resepi laksa ni saya dapat di MyResepi tapi maaflah dah lupa siapa tuannya. Dulu semua resepi yang di copy saya tak simpan nama tuannya. Cuma sejak 2-3 tahun kebelakangan ni barulah ada kesedaran nak menyimpan nama tuannya sebagai ucapan terima kasih di atas kesudian berkongsi resepi. Namun siapa pun pemiliknya saya ucapkan ribuan terima kasih.
 
Resepi ni simple tapi memang sedap. Inilah resepi yang saya guna kalau nak buat laksa. Memang menepati citarasa. Dah siap tu dapatlah bagi pada dua jiran bagi mengganti pemberian mereka pada saya. Lega rasa hati selesai hutang. Hehe...


Bahan Kuah:
1/2 kilo ikan sardin - rebus }
1 biji bawang besar}
5 biji bawang merah}
Belacan sebesar ibu jari}
Segenggam cili kering (lebihkan kalau nak pedas)}
1 tin kecil sardin}blend

5 keping asam
3 biji bunga kantan (belah 2)
Daun kesum

Laksa - rebus

Hiasan:
Bawang besar
Nenas
Salad
Timun
Lada
Telur rebus

Ikan dibersihkan dan direbus. Asingkan tulang dan isi. Isi dikisar halus bersama bahan-bahan lain. 
Tulang dikisar bersama air rebusan dan tapis.
Masukkan semua bahan dalam periuk dan tambahkan air ikut kesesuaian. Kacau sebati sehingga mendidih. Tambahkan perasa. Hidangkan bersama laksa dan bahan hiasan.

Kerabu Sotong


Request from my hubby ni. Tetiba je kan mintak kerabu sotong. Ini semua gara-gara my sister upload gambar kerabu maggi kat facebook. Saya pernah buat sebelum ni kerabu sotong tapi dah lupa ikut resepi siapa. Kali ni saya agak-agak jelah bahan-bahannya. Alhamdulillah, menjadi. Terbaik hubby kata. Hehe..


Bahan:
4 ekor sotong - rebus sekejap
3 batang serai - hiris nipis
2 bunga kantan - hiris nipis
Daun kesum
1 biji tomato - potong dadu
5 biji cili api
7 biji limau kasturi - ambil airnya
1 biji bawang besar - mayang
Garam, gula dan perasa 

Sotong dibersihkan dan direbus sekejap. Potong kecil-kecil. 
Campurkan semua bahan dan gaul. Siap.