Tuesday, 23 February 2010

Pau Gebu



Susun dalan kukusan dan sedia untuk dikukus
Ahad lepas teringin sangat makan pau. Lepas keluar hantar Nabila dan Ayep cuba cari pau kat gerai tepi-tepi jalan tuh. Takde pulak pakcik tu meniaga. Balik rumah belek-belek resepi pau yang senang dibuat. Adalah satu resepi senang tapi shortening pulak tak ada. Tapi saya bantai je guna minyak masak sebab ada gak resepi yang guna minyak selain dari shortening. First time lah saya memandai ubah resepi. Biasanya memang ikut sebijik bagai ditulis.
 
Dah siap semua terus kukus dan tengok walla....naik menggebu. Rasa okey, sedap cuma bau yis kuat sangat. Sama ada yis tu yang berbau atau saya letak banyak sangat. Entahlah. Tak kisah, janji boleh ngap. Azroy makan sampai 3 biji. Aku makan 2 biji aje. Yang lebih simpan untuk Jay tapi dia tak makan pun. Tetiba je demam panas pulak. Thanks pada tuan punya resepi. Ikut resepi Cik Mat Gebu...

Tuesday, 9 February 2010

Perfect Pancake

Walaupun rupa tak cantik tapi sangat sedap
First time buat pancake. Hehe...Tak sangka walaupun mudah buatnya tapi teramatla sedap rasanya. Aku tambahkan sket cheddar cheese. Hmm..bertambah sedap dan harum bau cheese...Azroy menambah-nambah sampai 3 keping. Papa Azroy tak payah cakapla...Memang gemar sangatla masakan ala western ni...Dia kan kononnya dari England..Haha...Resepi ni dari mrsdayat di MyR. Thanks kak untuk resepi yang sangat sedap ini...Dah banyak kali buat tapi tak pernah jemu...
 
Bahan:
170g tepung gandum
3 sudu besar gula halus
2 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur
300 ml susu segar
3 sudu besar butter (dicairkan)
Cara:
Masukkan semua bahan dalam blender. Blend sekejap sampai tepung tak berketul.
Panaskan non stick pan. Letak satu senduk untuk 1 pancake.
Biar sampai bubble pada permukaan pancake tu almost takde dan keliling pancake almost kering.
Terbalikkan pancake, biar lebih kurang 1 minit.
Sedap di makan panas-panas dengan coklat sos atau honey.
 

Sunday, 7 February 2010

Donut Sifu Suria

Lepas makan nasi tengah hari teringin pulak makan kuih. Nabila dan Ayep pun ada kat rumah. Sesuai sangatlah buat kuih-kuih ni sebab ada orang nak tolong perabiskan. Fikir punya fikir, belek punya belek buku resepi nampak gaya buat donut ajelah. Lagipun bahan senang, tak payah ke kedai. Cuma kali ni nak salut ngan coklat sebab selalunya salut ngan gula. Teringat pulak topping coklat dari Sue Rans yang sangat sedap itu dan donut dari resepi Sifu Suria. Uli ikut resepi tu dapatlah lebih kurang 25 biji saiz sederhana. Topping coklat pulak buat separuh adunan sahaja. Ngam-ngam pulak dengan donut. Senang, tak payah nak simpan-simpan lagi. Hasilnya sangat memberangsangkan. Habis licin kesemuanya. Alhamdulillah. Boleh buat lagi lain kali.

Monday, 1 February 2010

Kuih Ketayap atau Kuih Gulung

Balik keje rasa nak makan kuih. Malas pulak nak menyinggah beli sebab yang ada kat area rumah tu semuanya jenis goreng-goreng saja. Pisang goreng, keledek goreng, karipap, dan semualah yang bergoreng. Saya tak berapa gemar kuih yang goreng-goreng ni. Jadi terpaksalah buat sendiri kalau nak makan kuih manis-manis tuh. Dalam peti masih ada inti kelapa buat kuih koci minggu lepas. So, paling senang saya buat aje kuih gulung ni. Sekejap dan mudah. Bahan pun semua ada kat rumah aje. 10 minit dah siap dan boleh ngap. Hehe...Buat dalam 6 ketul aje. Saya sorang perhabiskan sebab takde orang lain pun kat rumah. Semua keje...