Tuesday, 17 May 2011
Puding Laici
Minggu lepas dah tersilap terbuka satu tin susu cair untuk buat puding delima...Jadi untuk elakkan membazir takut susu tu rosak aku pun buatla puding laici memandangkan semua bahan ada kat rumah...Hmm...memang sedap..seperti biasa aku sorang je yang mengadap...
Sunday, 8 May 2011
Siakap 3 Rasa
Selalu sangat dah buat masakan ikan ni. Resepi asal aku ikut dayangjack yang memang terror masak lauk-pauk. Semua resepi dia yang aku cuba memang sedap. kalau ada tetamu berkunjung ke rumah bolehlah masak ikan macam ni. Mesti dapat pujianlah. Hehe.
Siakap 3 rasa Dayangjack
Bahan2
1 ekor ikan (digoreng hingga masak)
1 labu bawang besar (hiris dadu)
3 biji bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
1/2 inci halia (hiris)
sos cili secukupnya
sos plum @ sos tomato
sedikit sos ikan
1 sb sos tiram
sedikit bancuhan tepung jagung
#hirisan nanas,epal,tomato,timun,cili benggala - option
Cara2
- panaskan minyak.Tumis bawang besar,bawang putih,bawang merah,hingga wangi
-Masukkan sikit air dan semua bahan sos secukupnya.Masukkan garam dan perasa
-Masukkan bahan2 bertanda # kacau seketika.Kalau nak pekat masukkan bancuhan tepung jagung.
-Curah atas ikan dan hidang.
Siakap 3 rasa Dayangjack
Bahan2
1 ekor ikan (digoreng hingga masak)
1 labu bawang besar (hiris dadu)
3 biji bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
1/2 inci halia (hiris)
sos cili secukupnya
sos plum @ sos tomato
sedikit sos ikan
1 sb sos tiram
sedikit bancuhan tepung jagung
#hirisan nanas,epal,tomato,timun,cili benggala - option
Cara2
- panaskan minyak.Tumis bawang besar,bawang putih,bawang merah,hingga wangi
-Masukkan sikit air dan semua bahan sos secukupnya.Masukkan garam dan perasa
-Masukkan bahan2 bertanda # kacau seketika.Kalau nak pekat masukkan bancuhan tepung jagung.
-Curah atas ikan dan hidang.