Thursday, 18 August 2011

Serbuk Agar-agar

Pi Tesco hari tu ambik serbuk agar-agar yang plastik purple tuh. Sekali tengok sebelahnya ada serbuk agar-agar cap Tesco pulak dan harga lagi murah cuma RM1.49. Kalau yang plastik purple tu dah RM2.10. Aku pun ambillah 5 plastik simpan buat stok. Senang nanti nak buat puding time raya.

Wednesday, 17 August 2011

Tools Baking Baru

Sabtu lepas pegi Tesco. Belek-belek kat barangan bahagian dapur terjumpa pulak banyak tools comel kat sana. Wah, teruja kejap. Rasanya semua nak ambik. Harga murah jugak. Silicon pan cuma RM5.00. Macam-macam jenis ada. Aku ambik bentuk bear.
Lepas tu beli paper cup sebab coraknya menarik. Yang sedia ada kat rumah cuma plain. Pastu ternampak paper cup bentuk hati (love).

Teruslah ambik jugak. Dah plan nak buat apam polka dot dalam ni. Mesti comel. Ni pun harga RM5.00. Tapi mungkin paper cup ni sebenarnya untuk coklat sebab macam aluminium sikit. Tapi sebab comel sangat aku ambik jelah.

Tuesday, 16 August 2011

Mee Udang

Mee Udang tanpa aksesori kecuali udang dan bawang goreng
Buat untuk buka puasa hari keempat belas. Ikut resepi dari Kak Dayang. Tapi resepi asal dari Kak Iza MyR. Apa pun memang sedap cuma pedaslah. Next time kena kurangkan cili kepada dua sudu aje.

Mee Udang
Resepi : Che' Iza@Myr

Bahan-bahan: ( 3-4 org )
1/kg mee kuning
300 gm udang saiz L 
4 sb lada boh / lada giling - aku guna cili mesin
*4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 sb udang kering -aku blend
*1/2 inci halia
1 sb petis -aku guna belacan bakar
3 sb sos tomato
1 sb sos cili (DJ letak lebih sket)
keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
gula n garam
taugeh n sawi -tak letak
daun bawang n bawang goreng

Cara-cara
Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....

Saturday, 13 August 2011

Spagetti with Creamy Mushroom Sauce

Puasa kelapan Jay dah complaint sebab asik menu nasi. So, puasa kesepuluh kita berbuka dengan menu western pulak. Resepi dapat dari blog Hasue tapi resepi asal dari AlongRoz. Sangat sedap. Memang sesuai bagi penggemar makanan western. Buat dalam 15 minit dah siap. Kalau ada tetamu yang tetiba datang bolehlah hidangkan menu istimewa ni.

Spagetti with Creamy Mushroom Sauce
Resepi:
AlongRoz@HomeKreation
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

BAHAN2:
1 peket Spageti - rebus & tapis ->hasue guna pasta angel hair
4 sb Minyak Zaitun
1 bj Bwg Besar*
4-5 ulas Bwg Putih* (* cincang)
1 tin besar Campbell Creamy Mushroom Soup
1 tin besar Air-guna tin campbell
1 tin besar Cendawan Butang - blend separuh lumat & separuh kasar
Serbuk Lada Hitam
Parseley
Garam

CARA2:
1. Panaskan minyak zaitun & tumis bwg besar & bwg putih sehingga layu.
Masukkan cendawan & kacau sebentar.
Masukkan sup cendawan, air, parseley & garam.
Kacau sehingga menggelegak.

2. Hidangkan dgn pasta kegemaran & tabur dgn parmesan cheese.

Wednesday, 10 August 2011

Apam Polka Dot

Buat ni untuk buka puasa hari ketujuh minggu lepas. Sajala buat untuk anak-anak. Dorang suka makan apam ni. Azroy panggil muffin dot dot. Sekali makan dekat 10 bijik. Dia memang suka. Siap request warna lagi. Resepi ni saya dah lupa dapat dari mana tapi yang pasti dari kawan-kawan blog masak. Terima kasih sudi syer resepi.


Apam Polka Dot - dapat dalam 120 biji paper cup paling kecil
275 tepung gandum}
3 sudu teh baking powder}ayakkan
3 biji telur
150ml susu segar- aku guna susu cair
200g gula halus
Pewarna pilihan
Perasa pilihan-kaya paling sedap

Cara:
Campurkan semua bahan kecuali pewarna dan perasa. Pukul dengan kelajuan maksima lebih kurang 6-8 minit.
Bahagikan kepada tiga bekas. Campurkan pewarna bagi setiap bekas. Masukkan dalam paper cup separuh. Isikan kaya. Masukkan lagi separuh hingga lebih kurang 3/4 paper cup. Pastu dot-dot kan.
Kukus dalam 8-10 minit. Gunakan api kecil.

Tuesday, 9 August 2011

Puding Roti Gulung Strawberry

Puding ni dibuat sebagai desert untuk berbuka puasa. Aku dapat resepi ni dari blog kak ummizaihadi. Buat tak susah sangat, bahan pun senang je. Rasa pun sedap. Kak ummi guna blueberry, aku guna strawberry. Nak abeskan jem tu sebab ada lagi sikit je. Minta izin kak ummi share resepi kat sini pulak.


PUDING ROTI GULUNG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-

7 keping roti putih
jem bluberi secukupnya (boleh jugak guna serikaya)
3 biji telor
40 gm gula kastor
200 ml susu cair/susu sejat
1 sudu makan tepung kastad
1/2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
30 gm hirisan badam/secukupnya
aku gantikan kismis
sedikit mentega untuk dilenser pd loyang

Cara Menyediakan:-

Buangkan bahagian tepi roti (yg berkerak) dan sapukan dengan jem. Gulungkan roti dengan kemas.
Aturkan roti di dalam loyang ukuran 20 x 11 cm yang telah dilenser dengan mentega terlebih dahulu.
Pukul telor bersama gula hingga sebati.
Masukkan susu cair, esen vanila, tepung kastad dan tepung jagung. Gaul sebati.
Tuangkan bancuhan ke dalam loyang berisi roti tadi.
Taburkanbadam secukupnya biar rata dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 30 minit atau hingga kekuningan atasnya.
Hidangkan bersama sos kastad jika rajin...kalau malas picitkan jek Hershey's Syrup. SELAMAT MENCUBA....mudah dan cepat...!!