Friday, 27 April 2012

Kek Velvet Kukus Marble/Pelangi

Siap kukus jam 11.00. Saya keluarkan dari loyang pagi ini.

Malam tadi berkesempatan buat kek ni. Dah lama dok intai-intai blog Kak DJ. Memang teruja nak cuba. Balik keje semalam terus singgah kedai bakery cari emulco. Dapatla dua perisa, coklat dengan blueberry. Balik tu masak dulu, dah makan semua, mandi baru start gedok-godek kek ni. Saya start dalam jam 9.15. Sediakan bahan ni sekejap je sebab bahan-bahan semua masuk sekali terus putar. Cuma masa mengukus jelah ambik masa dalam sejam. Tapi berbaloi menunggu. Kejadiannya sungguh memberangsangkan. Kek elok je keluar dari loyang. Cantik. Cuma marble nya tak berapa menjadi macam Kak DJ. Yang itu memang tak boleh lawan. Hehe


Pagi ni bawa ke ofis bagi kawan-kawan rasa. Alhamdulillah, dorang kata sedap. Maknanya menjadilah tu. Lainkali boleh try lagi lah.

Kek Velvet Kukus Marble/Pelangi

bahan-bahan : (DJ menggunakan loyang 9" x 4.5" x 4.5")
  • 5 biji telur A (dari peti ais)
  • 250 g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (diayak sebanyak 3 kali)
  • 150 ml susu cair
  • 180g gula halus
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1/4 sudu kecil garam 
  • 125 ml minyak jagung
perisa dan pewarna : 
  • coklat mocha/coffee flavor atau pes oren + pewarna oren
  • pes pandan / pandan emulco
  • pes bluberi + pewarna ungu
  • pes strawberi / strawberry emulco + pewarna pink
  • perisa esen vanilla

Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Loyang digriskan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (boleh juga alaskan dengan kertas serap minyak).
  2. Putarkan semua bahan di atas kecuali minyak dan perisa/pewarna hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan dikacau sebati dengan senduk atau spatula.
  3. Kemudian bahagikan adunan kepada 6 bahagian (disukat sama rata dengan cawan/bekas yang sama saiznya). 2 cawan dibiarkan kosong dan diberi sedikit esen vanilla. Selebihnya diwarnakan dan diberi perisa pandan, strawberi, bluberi, dan oren/coklat mocha/cofee (DJ menggunakan 1 sudu makan black cocoa + coffee flavor + 1 sudu makan air panas)
  4. Kukus lapisan vanilla terlebih dahulu selama 7-10 minit. (gunakan api perlahan sahaja)
  5. Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan berwarna secara berselang seli dan kukus lagi selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga dah tak cair. Dan disudahi dengan lapisan vanilla. (loyang ditutup dengan kertas foil supaya air wap tak menitik ke dalam kek). Kukuslah hingga betul-betul masak keseluruhannya (lebih kurang 1/2 jam)
  6. Bila sudah masak, sejukkan  kek terlebih dahulu sebelum dipotong.

Wednesday, 25 April 2012

Puding Roti Kukus

Ni memenuhi permintaan my mom. Semalam sampai rumah dah dekat jam 8.00 malam. Tengah rehat-rehat tu teringat pulak pasal permintaan Ma ni. Terus jelah buat. Sekejap je nak sediakan bahan. Tak sampai 10 minit. Tapi saya biarkan dalam 15 minit sebelum kukus. Nak bagi bahan susu tu meresap dalam roti. Kukus dalam 30 minit. Makan panas-panas. Memang sedap. Lagipun dia macam basah-basah sikit. Tak perlu buat sos kastard. Kalau letak dalam fridge lagi sedap agakanya ya.

Bahan-bahan
4 keping roti – dipotong kecil-kecil
1 tin susu cair (375 mL)
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter
Sedikit kismis

Cara-cara
  1. Masukkan telur, gula dan esen vanilla di dalam bekas dan kacau hingga sekata. Masukkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata.
  2. Sapu butter pada roti dan susun dalam loyang.
  3. Tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur kismis.
  4. Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit.  
  5. Selepas dikukus, sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.