Thursday, 13 September 2012

Paprik Udang

Memang sedap. Berbaloi sungguh mencuba resepi Kak DJ. Memang cukup rasa semuanya. Alhamdulillah. Boleh masuk sebagai resepi simpanan menu keluarga. Hehe. Thanks Kak DJ yang sudi share resepi. Nampak bahan banyak tapi sebenarnya senang nak buat dan semuanya memang ada je kat dapur kita kan. Anak-anak pun boleh makan sebab tak pedas sangat.


Resepi Paprik Campur
by : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • sedikit udang, sotong, hirisan isi ayam atau daging rebus (saya guna udang)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris bulat)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar cili giling
  • 1 sudu besar sos tomato
  • sedikit kicap manis/masin
  • sedikit sayur campur (karot, kacang panjang, bunga kobis, jagung muda dll)
  • garam dan gula secukup rasa
  • 4-5 biji cili padi (diketuk)
Cara-cara :
  1. Goreng udang, sotong dan isi ayam/daging hingga 3/4masak. Kemudian, toskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak bekas gorengan tadi, tumis bawang putih hingga terbit bau. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga garing.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap dan sedikit air. Kacau sebati. 
  4. Apabila sudah mendidih, masukkan kesemua sayur campur, bawang, daun limau purut, cili padi, dan bahan-bahan selebihnya. Gaul-gaulkan hingga sayur hampir masak.
  5. Akhir sekali masukkan udang, sotong dan isi ayam/daging tadi. Kacau sebati hingga masak.
  6. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih.

Monday, 3 September 2012

Kari Ayam Tanpa Santan




Minggu lepas try buat kari ayam tanpa santan. Alhamdulillah menjadi. Saya guna resepi yang dah berkurun disimpan dan saya pun tak pasti siapa pemilik resepi tersebut. Harap tuan resepi halalkan ye. Lepas cubaan guna resepi ni berjaya rasanya saya lebih suka makan kari tanpa santan macam ni sebab tak muak. Saya pernah 2-3 kali je buat kari dengan santan tapi ada sekali tercair sangat sampai langsung tak boleh makan. Ada sekali tu terpekat sangat pulak macam rendang tapi boleh makan dan sedap. Lepas tu setahun tak buat kari dah. Kali ni cuba menjadi pulak. Memang seronok. Lepas ni senangla nak buat kari guna resepi ni je.

KARI AYAM TANPA SANTAN

Bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam - dipotong kecil dan dibersihkan
  • 1 labu bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 1 sudu besar cili mesin*- bahan bertanda * blend bersama
  • 2 ulas bawang merah - dihiris nipis-nipis
  • 1 biji buah tomato - dipotong menjadi kiub-kiub kecil (saya tak letak)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1/2 cawan serbuk rempah kari ayam
  • 2 batang daun kari
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 2 biji ubi kentang - dikupas dan dibelah 4 (saya tak letak)
  • Air secukupnya
  • Garam dan perasa
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak masak. Tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Biar seketika.
  2. Masukkan bahan blend dan biar hingga wangi dan layu. Kemudian masukkan bawang merah yang dihiris nipis bersama buah tomato dan juga daun kari. Biar lagi dan kacau sesekali supaya tidak hangit.
  3. Masukkan serbuk kari dan sedikit air sambail dikacau-kacau. Agak-agaklah bila masukkan air tu ye. Jangan banyak sangat. Cukup sekadar menjadikan serbuk kari tu pes. Biar di atas api hingga pecah minyak. Sambil tu, sesekali kacau agar tidak hangit.
  4. Masukkan ayam dan tambah sedikit air agar tidak kering. Biar hingga daging ayam sedikit kecut.
  5. Masukkan air asam jawa dan air biasa hingga mencukupi. Masukkan juga ubi kentang. Biar hingga kentang empuk dan gulai mendidih serta pekat.
  6. Masukkan garam mengikut citarasa dan juga gula. Tutup api.

Friday, 31 August 2012

Puding Roti Marble



Buat puding ni untuk jamu sedara datang bertandang kat rumah beraya. Tengok ada roti kat dapur bolehlah buat. Bahan lain memang ada je kat dapur tu. Buat pun senang. Lagilah mood rajin tu cepat je datang. Sekali hidang terus habis je. Rasa lemak-lemak manis tu memikat selera. Tak cukup makan sepotong. Hehe. Thanks pada tuan punya resepi.

Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco) saya guna 1 sudu besar emulco
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

 

Tuesday, 5 June 2012

Mushroom Soup

Ini permintaan dari sepupu. Dia memang suka sangat makan mushroom soup ni. Biasanya beli je kat food court tempat dia kerja. RM4.00 dapat semangkuk sup dan dua keping onion bread. Dah dia tanya pandai ke tak buat, saya pun cubalah cari resepi. Dah jumpa ni teruslah buat. Bagi dia rasa. Katanya sedap. Bertambah-tambah dia makan. Tapi cicah dengan roti putih biasa je. Sebab spread onion tu saya takde. Itu kena cari kat Tesco lah. Kedai Acheh memang takde benda tu. Tapi tetap sedap, puas makan.





Mushroom Soup
Resepi:
Minami133@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 6 org )

1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar(susu kotak)
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
garam secukup rasa
secubit ajinomoto
1 cawan tepung gandum


Cara-cara

potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.

Wednesday, 30 May 2012

Siakap Stim Chinese Style

Hidangan kegemaran suami dan saya sendiri jugak. Kali ni saya guna resepi orang lain. Biasanya saya guna resepi mak. Tapi resepi ni pun sedap jugak. Yang penting mudah nak buat.



Siakap Stim Chinese Style
Sumber: MyResepi


1 ekor Ikan siakap
2-3 batang daun bawang - potong kasar
2 inci halia muda - potong memanjang dan halus-halus
5 biji bawang putih - potong halus
2 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar minyak masak
3 sudu besar kicap cair
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya


Cara:
Gaulkan garam dan serbuk lada sulah pada ikan. Taburkan daun bawang, halia, bawang putih.
Kukuskan ikan separuh masak.
Kemudian masukkan bahan gaul.
Kukus hingga masak.

Tuesday, 29 May 2012

Coklat Oreo

Semalam lepas tengok Kak Ita dari Blog Masam Manis buat Coklat Oreo ni teruja betul nak buat jugak. Balik kerja terusla singgah kedai bahan bakery. Carilah jugak coklat yang Kak Ita cakap tu Le Bourne tapi tak adalah pulak kat LMC tu. Yang ada brand Beryl's je. Ambikla jugak sebab memang nak try sangat buat sendiri. Harganya 1kg RM13.30. Lepas tu beli mould coklat tu RM7.50. Boleh tahan gak harganya tapi tak apa. Kalau tak guna untuk buat coklat pun boleh guna untuk buat puding.

Lepas masak untuk dinner, makan, solat Maghrib terusla masuk dapur start menggodek. Anak-anak pun sibuk nak menolong. Tapi bukan nak tolong sangat cuma berebut nak makan coklat yang mama tengah sagat. Sabar jelah. Tapi saya dah tersalah beli coklat putih. Sebab memang tak boleh ditukar coklat tu saya teruskan jugakla. Mudah jugak buatnya sebab Kak Ita memang ajar step by step cara nak buat. Memang senang faham. Saya buat separuh daripada resepi tu sebab takut tak menjadi. Lagipun mould coklat tu cuma ada satu. Jadi dapatlah 8 biji semalam. Itu pun ada yang oreo nye boleh nampak sebab coklat tak mencukupi nak tutup oreo. Lainkali kena buat 200g coklat untuk 8 biji biskut oreo.

Saya letak dalam peti sejuk lebih kurang 20 minit je. Elok dah keras coklatnya. Saya tak letak edible image pun sebab tak beli. Tapi next time nak try letak la. Mesti anak-anak lagi suka. Dah keluar peti sejuk tu terus makan. Hmm..memang sedap. Azroy suka sangat. Tak sia-sia mama mencuba. Malam tadi je dah habis 4 biji dia makan. Pagi ni bagi dia bawak bekal. Saya letak coklat tu kat luar je malam tadi. Saja nak tengok apa jadi kalau tak letak dalam peti sejuk. Elok je rupanya. Ingatkan cair ke apa. Heheh...

Thanks Kak Ita yang sudi share resepi dan ajar step by step cara nak buat. Saya memang seronok sangat buat coklat ni sebab menjadi walaupun tak kemas kejadiannya. Kena praktis lagi nih.



COKLAT OREO
By : Chef Amer
Rujukan : Buku Terokai Rahsia Coklat
Sumber: fromintankitchen




300 gm coklat susu kompaun (jenama Le Bourne)
1 bungkus biskut oreo
Edible Imej secukupnya.


Coklat susu kompoun di racik halus
Cairkan coklat susu kompaun secara double boiler
Bila dah cair angkat, lap dasar bekas supaya tiada air menitis.
Masukkan coklat dalam piping bag


Mula-mula sediakan acuan seperti di sebelah.
Pastikan acuan ini di bersihkan dan pastikan juga ianya kering.
Paipkan coklat yang telah di cairkan dalam acuan 1/3 sahaja


Kemudia ketuk-ketukkan loyang atau hentak-hentakkan loyang supaya semua gelembung udara keluar
Selepas itu, susunkan biskut oreo.
Tekan-tekan sedikit biskut oreo supaya dia masuk ke dasar  sedikit.


Kemudian paipkan semula baki coklat tadi hingga penuh.
Hentak-hentak lagi loyang untuk meratakan permukaan dan mengeluarkan gelembung udara.
Jika ada yang tak rata nanti ratakan ya.. tekan-tekan sikit.


Simpan dalam peti ais hingga mengeras.
Setelah keras keluarkan dari acuan.
Jika ada lebihan coklat, potong dengan pisau yang halus dan tajam matanya


Sediakan Edible Imej yang kita suka.
Sapukan sedikit coklat di belakangnya.


Kemudian lekatkan pada permukaan coklat kita tadi
Kemaskan. Siap.

Monday, 7 May 2012

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Akhirnya berkesempatan jugak mencuba resepi kek coklat tanpa telur dari Kak DJ kita. Saya buat ni semalam lepas lunch. Sajala standby untuk minum petang terus. Sediakan bahan dalam 10 minit gitu, bakar dalam 45 minit. Saya bakar lama sikit sebab saya guna oven gas. Jadi memang lambat. Kalau guna yang elektrik memang cepat. Rasanya memang moist, sedap. Tak manis sangat mungkin sebab guna gula perang. Iris suka sangat. Banyak dia makan. Tapi ikut resepi ni sikit sangat rupanya. Hehe. Next time kalau buat guna double kan bahan. Apa pun thanks Kak DJ yang sentiasa mengeluarkan resepi yang best-best untuk saya cuba dan yang paling penting mudah dan senang untuk dibuat.

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com


bahan-bahan : loyang 6-7 inci
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

Thursday, 3 May 2012

Puding Roti Karamel

Sebelum hantar Azroy mengaji malam tadi sempat cuba puding ni. Dah lama simpan resepi tapi baru ni berkesempatan nak buat.  Cuma kejadiannya tak berapa cantiklah macam yang orang lain buat. Saya buat benyek pulak. Permukaannya tak smooth. Tapi rasanya sedap. Just nice manis-manis lemak. Nak sediakan bahan dalam lima minit je. Lepas tu terus kukus dalam 40 minit. Bahan pun simple je. Memang sesuai untuk yang nak buat desert ekspress.




RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : http://embunrosaliza.blogspot.com/2010/08/puding-telur-beroti.html
sumber : Kak Nor

Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)


Cara-cara
Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je




Friday, 27 April 2012

Kek Velvet Kukus Marble/Pelangi

Siap kukus jam 11.00. Saya keluarkan dari loyang pagi ini.

Malam tadi berkesempatan buat kek ni. Dah lama dok intai-intai blog Kak DJ. Memang teruja nak cuba. Balik keje semalam terus singgah kedai bakery cari emulco. Dapatla dua perisa, coklat dengan blueberry. Balik tu masak dulu, dah makan semua, mandi baru start gedok-godek kek ni. Saya start dalam jam 9.15. Sediakan bahan ni sekejap je sebab bahan-bahan semua masuk sekali terus putar. Cuma masa mengukus jelah ambik masa dalam sejam. Tapi berbaloi menunggu. Kejadiannya sungguh memberangsangkan. Kek elok je keluar dari loyang. Cantik. Cuma marble nya tak berapa menjadi macam Kak DJ. Yang itu memang tak boleh lawan. Hehe


Pagi ni bawa ke ofis bagi kawan-kawan rasa. Alhamdulillah, dorang kata sedap. Maknanya menjadilah tu. Lainkali boleh try lagi lah.

Kek Velvet Kukus Marble/Pelangi

bahan-bahan : (DJ menggunakan loyang 9" x 4.5" x 4.5")
  • 5 biji telur A (dari peti ais)
  • 250 g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (diayak sebanyak 3 kali)
  • 150 ml susu cair
  • 180g gula halus
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1/4 sudu kecil garam 
  • 125 ml minyak jagung
perisa dan pewarna : 
  • coklat mocha/coffee flavor atau pes oren + pewarna oren
  • pes pandan / pandan emulco
  • pes bluberi + pewarna ungu
  • pes strawberi / strawberry emulco + pewarna pink
  • perisa esen vanilla

Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Loyang digriskan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (boleh juga alaskan dengan kertas serap minyak).
  2. Putarkan semua bahan di atas kecuali minyak dan perisa/pewarna hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan dikacau sebati dengan senduk atau spatula.
  3. Kemudian bahagikan adunan kepada 6 bahagian (disukat sama rata dengan cawan/bekas yang sama saiznya). 2 cawan dibiarkan kosong dan diberi sedikit esen vanilla. Selebihnya diwarnakan dan diberi perisa pandan, strawberi, bluberi, dan oren/coklat mocha/cofee (DJ menggunakan 1 sudu makan black cocoa + coffee flavor + 1 sudu makan air panas)
  4. Kukus lapisan vanilla terlebih dahulu selama 7-10 minit. (gunakan api perlahan sahaja)
  5. Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan berwarna secara berselang seli dan kukus lagi selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga dah tak cair. Dan disudahi dengan lapisan vanilla. (loyang ditutup dengan kertas foil supaya air wap tak menitik ke dalam kek). Kukuslah hingga betul-betul masak keseluruhannya (lebih kurang 1/2 jam)
  6. Bila sudah masak, sejukkan  kek terlebih dahulu sebelum dipotong.

Wednesday, 25 April 2012

Puding Roti Kukus

Ni memenuhi permintaan my mom. Semalam sampai rumah dah dekat jam 8.00 malam. Tengah rehat-rehat tu teringat pulak pasal permintaan Ma ni. Terus jelah buat. Sekejap je nak sediakan bahan. Tak sampai 10 minit. Tapi saya biarkan dalam 15 minit sebelum kukus. Nak bagi bahan susu tu meresap dalam roti. Kukus dalam 30 minit. Makan panas-panas. Memang sedap. Lagipun dia macam basah-basah sikit. Tak perlu buat sos kastard. Kalau letak dalam fridge lagi sedap agakanya ya.

Bahan-bahan
4 keping roti – dipotong kecil-kecil
1 tin susu cair (375 mL)
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter
Sedikit kismis

Cara-cara
  1. Masukkan telur, gula dan esen vanilla di dalam bekas dan kacau hingga sekata. Masukkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata.
  2. Sapu butter pada roti dan susun dalam loyang.
  3. Tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur kismis.
  4. Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit.  
  5. Selepas dikukus, sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.




Tuesday, 27 March 2012

Testing New Post Guna BB

Salam, ni baru nak try guna bb utk update blog
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Butter Bread Pudding

Buat ni di pagi Ahad lepas untuk sarapan pagi. Buatnya senang jugak macam buat puding roti yang lain. Cuma tambahkan pisang dan saya tambahkan chocolate rice sebab takde coklat cip. Rasa pun tak manis sangat. Sesedap rasa je rasanya lemak-lemak sikit. Tapi saya lupa nak ambik gambar. Lagipun kejadiannya tak berapa nak cantik macam Kak DJ punya. Bagi yang nak tengok rupa Butter Bread Pudding ni bolehlah jenguk kat blog kak DJ atau blog Kak Nor..


BUTTER BREAD PUDDINGResepi : DayangJack@DapurKu SaYang
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan : 4-5 orang makan
8 keping roti
2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis
mentega secukupnya
peanut butter secukupnya ~ (saya gantikan dengan kaya)
chocolate rice / chocolate chips secukupnya
kismis secukupnya (takde)
sedikit parutan kulit oren sunkist - optional (takde)


Bahan A :
2 cawan susu segar/susu cair
1 sudu besar gula kastor
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla


Bahan B :(takde)
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)


Cara-cara :
Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudian masukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
Potong roti kepada 4 bahagian.
Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudian susunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar.
Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka. Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis.
Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice, parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B.
Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisi air panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C.
Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk.

Wednesday, 8 February 2012

Apam Mekar Again and Again

Bukan takde kuih lain yang nak dicuba tapi yang ini jugak yang memikat selera. Lagipun senang je nak buat dan bahan semua dah tersedia kat rumah. Menggodek ni adalah dalam sejam dah siap kukus semua. Dapat dalam 30 biji. Dah habis pun semua. Azroy memang suka apam ni. Kalau ada tetamu nak datang pun sempat lagi kita nak buat dan hidangkan. Mesti seronok kan tengok tetamu menjamu selera dengan hasil air tangan kita. Kali ni saya guna warna merah dan kuning sebab warna lain semua dah tamat tempoh tahun lepas. Yang tinggal 2 warna ni dan warna hitam yang saya nak cuba buat apam polka dot tapi buat bee. Cuma belum berkesempatan lagi nak buat. Tengah mengumpul semangat je ni.

Apam Mekar
250g gula
2 biji telur
300g tepung gandum
250ml susu segar atau susu cair
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovalete
Pewarna pilihan

Cara:
Panaskan kukusan. Pukul gula dan telur hingga kembang. Masukkan esen vanila, tepung, susu dan ovalete. Pukul hingga sebati.
Bahagikan kepada 3 bahagian. Masukkan pewarna bagi setiap bahagian. Masukkan dalam piping bag. Paipkan ke dalam cup. Kukus selama 15 minit dengan api kuat untuk apam mekar di bahagian atas. Tutup penutup kukusan bagi elakkan air jatuh ke atas apam.

Saya guna dua pewarna sahaja. Kalau malas melanda guna satu pewarna dan satu lagi warna asal adunan. Hehe.

Friday, 3 February 2012

Karamel Chocolate Moist

Resepi ni sumbangan jiran saya yang dia share kan di FB beserta gambar yang menyelerakan. Saya minta izin copy dan terus buat Jumaat lepas hantar Azroy mengaji. Dalam dua jam siap. Elok je masaknya. Saya keluarkan dari loyang keesokannya sebab dah lewat malam jadi tak sempat nak tunggu sejuk. Jadi saya biarkan je dalam loyang dan tidur. Esoknya saya keluarkan. Elok je masaknya dan senang nak keluarkan. Sedebuk je jatuh dalam pinggan. Hehe.

Rasanya pun sedap. Mr.Jay pun suka. Bertambah-tambah makannya dari satu slice ke satu slice. Dia kata makan kek terbalik. Hehe...Bagi mak sikit, bagi kakak sikit, makan sendiri sikit. Alhamdulillah dah habis. Sebenarnya saya nak buat karamel kek pelangi. Tapi agak rumit nak membuatnya. Bila jiran saya share resepi ni saya tengok senang sikit nak buat. So, kita try yang senang dulu. Nanti mood rajin dah datang baru buat yang susah.


Karemel Coklat Moist

Tabur 3 sudu gula pasir dlm loyang dan jd kan karemel..ketepikan biar sejuk.
Utk puding:
1 tin susu cair
6 biji kuning telur
80gm gula kastor
sedikit esen vanila,
Cara:
Pukul dgn garfu smpai sebati dan tapis tuang dlm loyang dan kukus selama 10 minit.
Utk kek coklat
Bahan A:
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko,
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
Cara:
satukan dan masak atas api perlahan sehingga semua sebati..dan biarkan sejuk.
Bahan B:
Mixer 3 biji telur smpai kembang. Campurkan bahan A hingga sebati dgn 2 cawan tepung gandum+1 sdt b. powder+1 sdt soda bikabonat (saya guna tepung naik sendiri).
Gaul hingga sebati dan tuang keatas puding yg sudah dikukus td.Kukus selama 1/2jam lagi...hingga betul2 masak...angkat dan sejukkan baru terbalikan.

Thursday, 2 February 2012

Sambal Sotong

Hari ni saya sekeluarga breakfast sosej dan roti cheese aje. Maklumlah hari cuti ni hari bermalas-malasan je. Dah petang sikit baru nak mula masak. Teringin pulak nak makan nasi lemak dengan sambal sotong. Pergi kedai cari bahan. Semuanya ada. Balik rumah terus masak nasi lemak. Lepas tu kerjakan si sotong. Resepi ni ikut sendiri je buat. Sebab dah banyak kali buat rasnaya dah konsisten la dan tak payah tengok resepi lagi.

Alhamdulillah, terima kasih pada blog-blog lain yang banyak kongsi resepi dan tunjuk ajar dalam memasak. Tanpa blog-blog masak ni sampai hari nilah agaknya saya masih tak pandai memasak. Sekarang pun belum perfect tapi setakat nak makan sekeluarga tu takde masalah lah. Seronok bila tengok suami dan anak-anak berselera bila makan makanan yang kita masak.

Sambal Sotong Basah


2 ekor sotong basah - cuci dan potong kecil
10 biji bawang merah}
1 biji bawang besar}
4 biji bawang putih}
Sedikit belacan}
2 sudu besar cili mesin}
Sedikit halia} kisar halus
1 cawan air asam jawa
Garam, perasa dan gula.


Cara:
Panaskan minyak. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan sotong. Kacau hingga mendidih.
Masukkan air asam jawa. Kacau hingga mendidih. Masukkan garam dan perasa juga sikit gula. Biar hingga kuah pekat. Siap.

Thursday, 26 January 2012

Mee Goreng Udang dengan Fishball

Pertama kali buat masa kawan ofis saya datang beraya tahun lepas. Saya pun tak tahu nak masak apa. Fikir punya fikir saya nak cuba masak mee goreng. Saya malas nak buat makanan berkuah masa tu. Saya telefon mak tanya macam mana nak goreng mee. Lepas tu terusla pergi kedai beli bahan. Resepi mak saya ni simple je tapi Alhamdulillah rasanya boleh tahanlah. Saya suka je rasanya. Tak taulah bagi orang lain macam mana. Azroy pun suka makan mee goreng ni tapi mesti letak fishball banyak-banyak. Sekarang resepi ni dah jadi makanan kegemaran kami sekeluarga.

Mee Goreng Udang dengan Fishball


Sepeket mee kuning - cuci bersih dan toskan
15 ekor udang sederhana besar
2 peket fishball
6 biji bawang merah}
4 biji bawang putih}
1 biji bawang besar}
1 1/2 sudu besar cili mesin} kisar halus
2 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap biasa
1 cawan air
Garam dan perasa secukupnya


Cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan udang. Kacau hingga udang masak.
Masukkan kicap pekat, kicap biasa, garam dan perasa. Kacau.
Masukkan mee. Masukkan air 1 cawan. Kacau. Bila dah sebati semua masukkan fishball. Kacau sebati dan siap.


*Kalau mee belum lembut tambahkan air lagi.

Friday, 6 January 2012

Jus Terung Belanda Istimewa

   Saya dapat buah terung belanda ni dari seorang kenalan yang datang bertandang ke rumah minggu lepas. Dia bawak buah ni sebagai buah tangan. Biasanya dia bawak avokado tapi kali ni dia bawak terung belanda. Tadi terajin pulak nak buat jusnya. Terusla saya korek isinya dalam 4 bijik. Campurkan 3 sudu besar gula dan 2 sudu besar susu pekat. Campurkan sikit ketulan ais. Terus blend.

    Hmm...sedapnya. Memang istimewa. Rasa masam manis dan lemak-lemak. Kat sini saya tak pasti panggil buah apa tapi rasanya lebih kurang macam Vanilla Passion Fruit Blended kat J.Co Donuts. Lebih kurang macam tulah. Cuma kat J.Co yang saya minum tu warnanya kuning tapi yang ni warnanya pink. Mungkin memang buah passion. Tapi saya memang tak pernah jumpa kat pasar atau mana-mana tempat buah ni. Macam buah avokado yang selalu saya buat jus kalau kenalan dari Medan ni bawak pun memang lain dari buah avokado yang ada kat tempat kita. Kat tempat kita avokado cantik dan bentuknya bujur macam pear tapi kat Medan avokadonya dipanggil alpokat dan bentuknya bulat. Lebih kurang macam rupa jambu batu. Tapi bila dah buat jus avokado campur coklat memang terangkat.

   Kalau cerita pasal makanan memang tak akan habis ya. Petang ni saya sekeluarga nak ke Restoran Chan Abdullah di TTDI. Kali ni kita nak merasa makanan cina sempena dengan kedatangan CNY. Bukan nak meraikan pun cuma ini je rancangan yang paling best untuk gathering bersama keluarga buat masa ini.

Bye

Sunday, 1 January 2012

Asam Pedas Ikan Kembung

Kali ni saya masak masakan yang digemari rakyat Johor iaitu asam pedas. Asam pedas yang saya masak ni simple je tapi tetap menyelerakan. Saya guna resepi ikut mak mertua masak. Dia cuma cakap je hari tu tapi sebab sebelum ni dah pernah masak asam pedas guna resepi CMG so saya boleh agak-agakla kan jumlah bahan-bahan tu. Lagi pun  sekarang bila nak masak jarang dah berpandukan resepi kecuali untuk resepi baru. Bila dah selalu masak semua pun kita boleh agak. Bak kata pepatah practice make perfect. Tapi perfect di tekak saya sekeluarga jelah, belum tentu perfect di tekak orang lain ye tak. Hehe....


Asam Pedas


4 ekor ikan kembung sederhana
6 biji bawang merah}
3 biji bawang putih}
1 biji bawang besar sederhana}
Kunyit hidup sebesar ibu jari}
Halia sikit}
Sedikit belacan}
2 sudu besar cili mesin}
Lengkuas sikit} dikisar halus
Daun kesum
1 biji tomato belah 6
2 batang serai- ketuk
6 biji bendi
1 cawan air asam jawa


Cara:
Panaskan sikit minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan air sikit. Kacau. Masukkan ikan.
Masukkan daun kesum, air asam jawa. Kacau.
Bila mendidih masukkan sayur bendi, garam, gula sikit.
Last sekali masukkan tomato. Siap.