Friday, 23 August 2013

Ayam Goreng Kunyit


Semalam buka puasa buat sup ayam. Lepas tu try masak ayam goreng kunyit tapi maaflah tak pasti siapa tuan punya resepi. Selalu makan kat kedai je. Tengok macam senang, kita pun cubala masak sendiri pulak. Apa pun terima kasih pada yang sudi kongsi resepi.

Bahan-bahan:
1 keping dada ayam - dihiris nipis
1/2 inci kunyit hidup/serbuk - tumbuk dengan sedikit garam
3 ulas bawang putih - ketuk
1/2 labu bawang besar - potong memanjang
1/2 batang carrot - potong memanjang
4 tangkai kacang buncis
1 tangkai cili merah - hiris
1 tangkai cili hijau - hiris
garam dan gula secukupnya

Cara:
1. Gaul hirisan dada ayam dengan kunyit hingga rata.
2. Goreng dalam minyak terendam hingga hampir garing.
3. Angkat dan toskan. Ketepikan.
4. Keluarkan minyak dari kuali, tinggalkan sikit untuk menggoreng.
5. Panaskan minyak, masukkan bawang putih, goreng hingga perang. Masukkan bahan-bahan lain.
6. Perasakan dengan sikit garam dan gula. Masak sebentar.
7. Masukkan ayam. Gaul rata. Siap.