Thursday, 11 May 2017

Fluffy Pancake


Buat lagi untuk ke berapa ratus kali entah. Memang dah jadi favorite anak-anak termasuk mama dia. Sarapan paling senang kot nak disediakan. Senang dan lazat.

Fluffy Pancake

170g tepung gandum + 2 sdb baking powder
3 sdb gula halus
1/2 sk garam
2 biji telur
300ml susu segar
3 sdb butter cair

Masukkan semua bahan dan blend. Tapiskan ke dalam bekas.

Panaskan non stick pan. Letak satu senduk untuk 1 pancake. Biar sampai bubble pada permukaan takde baru terbalikkan. Biar sekejap dan siap. Sedap makan dengan sos coklat atau aiskrim

Wednesday, 10 May 2017

Roti Puri dan Kari Ayam


Kari ayam lebihan daripada dinner malam tadi. Pagi ni kita buat roti puri. Senang je nak buat. Dalam sejam dah boleh makan. Sedap pun ye

Roti Puri

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis
3 sudu besar minyak masak
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan air panas

Cara

Gaulkan sebati tepung gandum, yis, garam, gula, minyak masak. Masukkan air panas, gaul rata. uli adunan sampai tidak lekat di tangan. Kemudian bulat-bulatkan. perap selama 15 minit.

Setelah adunan kembang, lenyekkan dengan penggelek. Panaskan minyak dan goreng sampai kekuningan. Waktu goreng kena selalu simbah minyak atas roti tu. Baru dia mengembang.

Tuesday, 9 May 2017

Kek Pisang


Lama sangat dah tengok resepi ni viral kat FB. Buatnya tidak. Maka bila kerajinan datang malam tadi terusla buat. Memang sedap. Moist sangat keknya. Macam di kukus pulak. Dapat pun banyak. Memang puas makan.

Resepi Kek Pisang
by Azlina Ina
Bahan-bahan:-

4 biji pisang sederhana @ 3 biji pisang besar (kupas dan lecekkan) - lecekkan awal pisang dan biarkan gelap sedikit agar warna kek yang terhasil lebih cantik.
1 1/2 cawan tepung gandum* @ tepung naik sendiri
1 sk baking powder* (kalau dah guna tepung naik sendiri, tak perlu tambah baking powder)
1/2sk soda bikarbonat* 
4 sb tepung jagung* - bahan bertanda * diayak bersama
1 cawan minyak masak
3 biji telur
1 cawan gula kastor/perang (saya guna 3/4 cawan gula pasir yang dikisar halus)
1 sb ovellate
1 sk perisa vanila
hirisan nipis pisang

Cara:-
1. Satukan gula, ovelatte, telur, perisa vanila dan mix sehingga gula hancur dan telur kembang. (Boleh juga guna blender)
2. Masukan pisang yang dilecek dan minyak.
3. Tuangkan ke dalam bekas berisi tepung. Kaup balik sehingga sebati.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang, susunkan hirisan pisang.
5. Bakar pada suhu 170C 30-45minit. 
6. Terbalikkan keluar dari loyang dan sedia dihidang.

Monday, 8 May 2017

Puding Milo




Tak puas makan puding milo lapis susu hari tu sebab saya nak puding milo style mak-mak kita dulu. Cari resepi macam tak jumpa pulak. Rupanya ada kat youtube. Try la buat. Menjadi dan sedap memang macam mak-mak kita buat dulu. Yeahh dah berjaya. Terima kasih pada yang share resepi. Hasil pun banyak. Puas makan.


Resepi Puding Milo

1 pek agar-agar tali
1.5 liter air
*Masak hingga hancur agar-agar

1 cawan milo - lagi banyak lagi bagus
1 cawan air panas
1/2 cawan susu pekat
*Kacau sampai sebati

Agar-agar dah hancur, masukkan campuran milo. Kacau. Tambah gula 3 sudu besar, tambah susu pekat lagi kalau rasa tawar. Tutup api. Masukkan dalam acuan. Dah suam, masukkan dalam peti. Siap.

Friday, 5 May 2017

Kek Marble Trio Lebaran


Balik keje dah siap masak, makan, teringin pulak makan kek. Lagipun bosan duduk rumah takde buat apa. Anak-anak pun takde homework. Teruslah kita godek-godek kek kat dapur. Sedap sangat kek marble ni. Moist. Dapat pun banyak. Cuma marble saya tu tak menjadi sangat bahagian atas. Salah teknik pulak.

Hasil dalam kek

Resepi Kek Marble Trio Lebaran
by Azlina Ina

4 biji telur
3/4 cawan gula halus/kastor
1 sb ovalete
1 sk esen vanila
* Mix hingga gebu (putih krim lebih kurang 5 minit)

1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1 sk baking powder
*Ayakkan
*Masukkan sikit-sikit ke dalam adunan telur tadi dan mix lagi 3 minit.

250g butter
5 sb susu manis
*Mix sampai kembang (kuning pucat)
*Masukkan ke dalam adunan tadi dan kaup balikk hingga sebati.

Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Tambahkan serbuk koko 3 sb atau coklat emulco ke dalam 1 bahagian tadi. Kacau rata. Isikan adunan putih ke dalam loyang selang seli dengan adunan coklat.
Panaskan oven 170c selama 5 minit. Turunkan suhu kepada 160c dan bakar kek selama45-50 minit api atas bawah (ikut oven masing-masing).

Thursday, 4 May 2017

Pulut Kuning Lagi


Sedap sangat sampai anak-anak request pulut kuning lagi. Sebab senang nak masak dan bahan memang ada, mama pun rajinla. Tapi kali ni rendang takde. Kita makan dengan telur dadar je. Hehehe...Jadila kan macam makan nasi dengan telur. Tapi kali ni saya guna 1 1/2 cawan santan campur 1/2 cawan air panas sebab saya guna santan cair je. Jadi lagi berlemak dan lagi lembut dan lagi sedap. heheheh


PULUT KUNING EKSPRESS - Azie Kitchen
Cara masak pulut kuning cepat..tapi hasilnya sama seperti di kukus.

Bahan-bahan ( 5-6 org makan )
2 cawan beras pulut 
1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
1 sdt garam
1 helai daun pandan
1 sdb minyak masak
Sedikit serbuk kunyit
pewarna kuning

Cara-cara
Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker
Setelah mendidih..gaul pulut supaya tak berkerak..kemudian biarkan hingga masak..

Wednesday, 3 May 2017

Puding Milo Lapis Susu



Buat puding ni untuk bawa ke majlis ofis sempena pertukaran seorang pegawai. Fikir punya fikir apa nak buat, dapatla resepi simple ni dan kebetulan bahan semua ada kat rumah. Kalau takde, memang malas nak ke kedai beli. Hehehe..


Kejadian puding cantik sangat. Berkilau-kilau. Rasa pun sedap tapi keras sikit. Saya suka kalau dia lembut lagi sikit. Mungkin kena tambah air tapi untuk buat hiasan di meja hidangan memang sesuai sangat sebab cantik dan walaupun dah lama keluar peti ais dia tak berair.


Resepi Puding Milo Lapis Susu
Sumber : Kak Ummi
Rujukan: Jthorge

Bahan (Lapisan Coklat)

8 gm agar-agar tali (strand) - basuh dan toskan
1 3/4 cawan air 
1/3 cawan gula
3/4 cawan serbuk Milo

Cara-Cara:-
Masak agar-agar bersama air hingga agar2 larut. Masukkan gula dan milo, kacau perlahan hingga gula larut. Tapiskan.Tuangkan aduna ke dalam loyang empat segi 20 x 20 cm ataupun dalam acuan yang dikehendaki. Biarkan beku sebentar.Kemudian cakar sedikit permukaan lapisan coklat dengan garfu dan bolehlah dituangkan lapisan susu nnt.


Bahan Lapisan Susu:-
10 gm agar-agar tali (basuh dan toskan)
1 1/2 cawan air 
1/2 cawan gula
1 cawan susu sejat Ideal/Carnation
beberapa titis esen vanila

Cara-Cara:-
Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar larut.Masukkan gual an kacau sebati hingga gula larut. Tapiskan.Masukkan susu sejat dan esen vanila.Dengan perlahan-lahan, tuangkan adunan ke atas lapisan coklat tadi. Letak dalam fridge dan hidangan sejuk2.




Tuesday, 2 May 2017

Moist Chocolate Cake


Lama sangat dah tak buat kek ni. Dulu masa mula-mula tau buat kek, kek nilah yang selalu dibuat. Pastu stop lama sangat tak buat. Tetiba kali ni teringin pulak nak makan. Respei yang selalu dibuat entah ke mana. Kita cuba resepi lain tapi sedap jugak resepi ni. Kejadian pun elok je cuma bahagian topping saya fail sikit. Kena cuba lagi.

Kejadian sebelum topping. Cantik elok



Resepi Moist Chocolate Cake
By: Elly Halim

Bahan2..
Bahan A..
90gm serbuk koko
200gm gula kastor
200gm minyak masak/minyak jagung/canoli/
sunflower
250g susu pekat
1 tin susu cair

Bahan B (dicampur & dipukul sampai kembang..guna SUDU/GARFU je ye)
4 biji telur gred A
esen vanila..

Bahan C (dicampurkan sekali & diayak)
150 gm tepung gandum/kek/superfine
1sd kcil baking powder
1sd kecil bakig soda

Cara2..
1.Masukkan semua bahan A dlm 1 bekas stainless steel/periuk , kacau rata smpai sebati & masak ats api kecil..API KECIL YE!!
masak sekejap je sambil adunan dikacau..kacau pelan2..xperlu mndidih @ sampai berasap...adunan hanya suam2 panas..kalau rasa bekas tu da panas bole terus tutup api
2.Masukkan bahan B ke dalam adunan td & kacau
3.Masukkan pula bahan C & kacau sehingga sebati
4.Masukkan ke dalam loyang yg dah disapu dgn butter/marjerin & dilapik dgn baking paper..sy guna loyang saiz 9 inci..nak TEBAL sikit guna LOYANG 8inci
5.Panaskan oven dulu ye (preheat) sy panaskan 10min suhu 180c
Bakar sehingga masak..nk KUKUS pun bole..sy bakar dlm oven dgn suhu 160c selama 1 jam..walaupun bakar tapi tetap moist
6.Sejukkan kek dulu baru curahkan choc topping..sy sejukkan kek dalam chiller..nanti topping akan melekat cantik dekat kek

Resepi choc topping..
200gm choc compound/choc masak..didadu/
dipotong kecil
100gm whipping cream
Masukkan choc compound dlm bekas stainless steel..double boil kan..bl coklat da cair masukkan pula cream tadi..kacau smpai sebati..siap

*nak pekat sikit guna 80gm whipping cream