Tuesday, 9 May 2017
Kek Pisang
Lama sangat dah tengok resepi ni viral kat FB. Buatnya tidak. Maka bila kerajinan datang malam tadi terusla buat. Memang sedap. Moist sangat keknya. Macam di kukus pulak. Dapat pun banyak. Memang puas makan.
Resepi Kek Pisang
by Azlina Ina
Bahan-bahan:-
4 biji pisang sederhana @ 3 biji pisang besar (kupas dan lecekkan) - lecekkan awal pisang dan biarkan gelap sedikit agar warna kek yang terhasil lebih cantik.
1 1/2 cawan tepung gandum* @ tepung naik sendiri
1 sk baking powder* (kalau dah guna tepung naik sendiri, tak perlu tambah baking powder)
1/2sk soda bikarbonat*
4 sb tepung jagung* - bahan bertanda * diayak bersama
1 cawan minyak masak
3 biji telur
1 cawan gula kastor/perang (saya guna 3/4 cawan gula pasir yang dikisar halus)
1 sb ovellate
1 sk perisa vanila
hirisan nipis pisang
Cara:-
1. Satukan gula, ovelatte, telur, perisa vanila dan mix sehingga gula hancur dan telur kembang. (Boleh juga guna blender)
2. Masukan pisang yang dilecek dan minyak.
3. Tuangkan ke dalam bekas berisi tepung. Kaup balik sehingga sebati.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang, susunkan hirisan pisang.
5. Bakar pada suhu 170C 30-45minit.
6. Terbalikkan keluar dari loyang dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment