Thursday, 11 January 2018
Bihun Sup Rangka Ayam
Saya kalau makan ayam memang suka yang bahagian tulang je. Isi memang tak suka sangat. Jadi selalunya kalau jumpa rangka ayam segar yang dijual kat pasar, memang akan beli untuk buat bihun sup atau sup ayam makan dengan nasi. Memang layan lah makan sup macam ni. Anak-anak pun suka. Paling penting, buatnya senang.
Bihun Sup Rangka Ayam
2 ekor rangka ayam potong kecil
5 bijik Bawang besar (sederhana) - blend
5 ulas Bawang putih - blend
Halia sebesar ibu jari - diketuk
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
Bunga cengkih
1 kiub ayam
Fishball
Fishcake
Hiasan
Daun sup
Bawang goreng
Panaskan minyak sikit. Masukkan rempah empat sekawan. Masukkan bahan blend sampai naik bau. Masukkan rangka ayam. Kacau sebati. Masukkan air ikut banyak mana yang nak. Dah mendidih tu, masukkan fishcake, fishball, kuib ayam, garam. Sebelum tutup api, taburkan daun sup dan bawang goreng. Siap.
Celur bihun, masukkan sup ayam tadi dan cili kicap.
No comments:
Post a Comment