Monday, 31 October 2011

Red Velvet Cake

Dah lama berhajat nak try buat kek ni walaupun musimnya macam dah nak habis. First time try makan masa majlis aidilfitri kat ofis saya tempohari. Kawan saya yang buat sendiri. Memang sedap. Suka pulak saya makan RVC ni. Balik Jumaat lepas terus godek-godek kat dapur ikut resepi yang kawan saya bagi. Kejap je nak buatnya. Lepas tu saya biarkan sejuk.

Esoknya pagi-pagi saya terus cream kan kek tu. Hmm...sedap jugak cuma kek saya ni lembap sikitlah. Rasanya sebab saya pukul telur dengan butter tak betul-betul kembang. Tu yang kek jadi berat. Lagipun soda bikarbonat pun takde. Patutnya saya guna je tepung self rising flour. Tak payahlah nak letak baking powder ngan soda bikarbonat tu. Sepatutnya yang saya makan tu kek ni jenis gebu. Tapi walau tak berapa nak menjadi pun sekejapan je dah habis. Azroy ngan Iris pun suka sangat. Lepas tu saya bagi jiran yang kebetulan datang rumah petang tu nak ambik barang. Lepas tu bawak sikit ke rumah jiran yang baru bersalin.


Red Velvet Cake

Bahan-bahan:
2 1/2 cup tepung kek (saya guna tepung superfine)
2 cup gula castor
125g butter
1 cup buttermilk/ 250 ml susu segar + 2sb cuka biarkan 10 minit baru guna
2 biji telur
2 tbsp serbuk coco
1tbsp pewarna merah
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat

Cara-cara:

Pukul butter dan gula hingga kembang. kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji.
Bila dh kembang masukkan serbuk koko dan pewarna merah. kacau sebati.
Lepas tu masukkan tepung yg dh diayak bersama baking powder berselang seli dgn buttermilk. Kacau sebati.
Last sekali masukkan soda bikarbonat. Pastu dibakar dlm oven bersuhu 175 - 200 (ikut oven masing2) selama 20 - 30 minit. (saya bakar dekat sejam)
Sejukkan sebelum di letakkan cream cheese.


Cream Cheese Frosting
bahan-bahan
125 grm cream cheese
70 grm butter
1 cup gula icing

cara-cara
pukul cream cheese ngan butter smpi kembang and masukkan icing sugar sedikit demi sedikit...kacau sebati sehingga gebu.
dh siap bley dh sapu kat cake...

Friday, 28 October 2011

Apam Aiskrim Soda


Lama betul tak buat kuih apam ni. Apam ni saya buat masa mula-mula kenal dunia blog masakan. Masa tu memang rjain try segala jenis resepi tapi masa tu takde blog sendiri lagi. Jadi takdela gambar kenangan masakan tu semua. Apam ni senang jugak nak buat lagipun bahan-bahan yang digunakan pun tak remeh. Yang paling penting sedap sangat. Sekali adunan tu kalau saya buat memang habis saya sekeluarga je.

Resepi saya dapat dari Chome. Saya dah lupa sama ada dalam MyR atau forum cari. Apa pun terima kasih pada penyumbang resepi yang mudah dan sedap ni. Kalau tetamu nak datang kiranya memang sempatlah nak godek jap. Angkat panas-panas hidangkan, huh...best betul...

Apam Aiskrim Soda

3 cawang tepung gandum
2 cawan gula (saya letak 1 setengah cawan)
4 biji telur
1 cawan air asikrim soda
1 sudu teh ovalette
perasa strawberry (saya letak esen vanila)
pewarna pilihan (saya guna 2 warna)

Cara:
Pukul telur dan gula hingga kembang. Campurkan tepung. Pukul sebati. Masukkan air aiskrim soda, esen vanila, ovalette. Pukul sebati.
Bahagikan adunan dan letakkan pewarna pilihan. Sendukkan secara berselang seli ke dalam loyang hingga habis. Kukuskan selama lebih kurang 20 minit. Balut tutup pengukus dengan kain bagi mengelakkan air menitis ke dalam loyang.

Pokok Kari Membesar Dengan Jayanya

Siap bercabang lagi pucuk baru tuh

Selasa lepas dapat peluang balik rumah awal sikit sebab Dewan bercuti sempena sambutan Deepavali. Dapatla buat kerja rumah dan paling penting dapat rehatkan mata depan pokok-pokok saya. Sekali terkejutla pulak tengok pokok kari yang baru dua hari tak dijenguk tu dah bercambah pucuknya. Dahlah bercabang pulak tuh. Wah...sungguh teruja. Best betul. Tak sangka cepat betul membiak. Saya cuma taburkan baja dua minggu sekali dan siram dengan air beras 2-3 hari sekali. Memang nampak ketara sangat pembesaran pokok ni. Yang dua hari lepas boleh tengok kat sini.

Pokok pandan pun dah mula keluarkan dua tiga anak pokok. Tapi pelik sikit sebab daunnya tak besar sangat dan panjang macam yang dijual kat kedai. Tapi tak apa sebab masih boleh guna. Cerita daun pandan nanti saya share lain kali.

~Bye

Friday, 21 October 2011

Bagusnya Kalau Ada Alat Ini

Tadi saya bukak email tetiba terjumpa benda ni. Teruja la pulak kan. Best betul kalau memang ada jual kat Malaysia kan. Sambil tengok tv boleh kupas kentang. Takdelah berdiri sorang-sorang kat dapur. Sambil layan drama sambil buat keje dapur. Bestnya. Baru betul-betul multiple...Heheh...

Tuesday, 18 October 2011

Pokok Daun Kari

Dua minggu lepas singgah nurseri pokok kat tepi highway Sungai Buloh tu. Plannya nak beli pokok daun kari. Tapi biasalah bila dah menyinggah tu ada je benda lain yang tersangkut sama. Ternampak pokok hijau comel-comel. Ambikla sepasu buat hiasan kat balkoni tu. Pokok kari tu saya beli RM5.00 sepasu. Masa beli tu daunnya takde lah elok sangat. Mungkin dorang tak berapa jaga. Sebab pokok-pokok macam ni bukan selalu orang cari pun kan. Dah balik tu saya terus tukar dalam pasu. Siram hari-hari dan letak baja. Minggu lepas saya tengok dah bertunas yang baru. Ahad tu gembur-gemburkan tanahnya dan tengok dah besar tunas. Wah, seronoknya. Pastu sempatla guna setangkai daun kari tu buat masak ayam goreng berempah. Hmm, sedapnya. Hehe...

Pokok daun pandan yang saya tanam dulu pun dah mula keluarkan anak.

Pokok limau purut pun dah banyak daunnya. Rasa tenang je bila mengadap pokok-pokok ni semua.

Monday, 17 October 2011

Donut Sifu Suria

Cik Donut tengah tunggu untuk digoreng
Buat donut ni semalam lepas buat breakfast mee goreng udang. Macam biasalah kalau buat donut mesti saya guna resepi Sifu Suria sebab memang menjadi resepi ni. Lagipun tak pernah saya cuba resepi lain lagi. Takut pulak nak cuba. Takut ke tong sampah pulak nanti. Sebenarnya donut ni atas permintaan pekerja kakak saya kat uptown. Dah dekat setahun dia dok minta saya buatkan. Akhirnya semalam baru saya ebrjaya tunaikan permintaan dia tuh. Saya pun dah penat dengar dia merungut. Asal nampak muka saya je asyik tanya pasal donut. Geram jee...Hehe...

Buat semalam dapatlah dalam 25 bijik. Orang kat rumah makan sikit je. 5 biji bagi pada kawan mengaji Azroy. Selebihnya semua bagi pada pekerja kakak tuh. Biar dia makan puas-puas. Takdela dia merungut lagi...