Tuesday 16 August 2011

Mee Udang

Mee Udang tanpa aksesori kecuali udang dan bawang goreng
Buat untuk buka puasa hari keempat belas. Ikut resepi dari Kak Dayang. Tapi resepi asal dari Kak Iza MyR. Apa pun memang sedap cuma pedaslah. Next time kena kurangkan cili kepada dua sudu aje.

Mee Udang
Resepi : Che' Iza@Myr

Bahan-bahan: ( 3-4 org )
1/kg mee kuning
300 gm udang saiz L 
4 sb lada boh / lada giling - aku guna cili mesin
*4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 sb udang kering -aku blend
*1/2 inci halia
1 sb petis -aku guna belacan bakar
3 sb sos tomato
1 sb sos cili (DJ letak lebih sket)
keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
gula n garam
taugeh n sawi -tak letak
daun bawang n bawang goreng

Cara-cara
Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....

No comments:

Post a Comment