Monday, 27 February 2017

Cream Puff Filling Custard


Kali kedua buat cream puff ni. Lama dulu masa mula-mula berjinak dengan dunia masakan ada try buat. Masa tu banyak kita cuba resepi dari MyResipi.com. Memang menjadi. Suka sangat waktu berjaya buat cream puff. Lepas tu tak buat dah. Sekarang asyik tengok cream puff je lalu-lalang kat fb, kita pun terpengaruh sama nak buat. Maka terhasillah cream puff filling custard kali ni. Saya suka filling custard berbanding filling whipping cream tu. Sebab takde stok warna kuning di rumah, maka saya hentam saja letak warna pink. Heheheh...janji rasa dia sama sudah. Anak bujang request warna purple pulak lepas ni. Pengsan mama

Tengah kacau filling kastard

Better jangan bakar bertingkat macam ni sebab yang bawah terbantut perkembangan

Cream Puff filling Custard

1 cawan air
2 biji telur gred B
1 sb gula
1 cawan tepung gandum + 1 sk baking powder + 1 sk soda bikarbonat
1 sk esen vanila
3/4 cawan butter

Masukkan air, gula dalam periuk. Gula dah hancur masukkan butter. Bila dah mendidih masukkan tepung gandum. Kacau rata. Biarkan suam.
Bahan yang dimasak tadi mixer kan 3 minit lebih kurang untuk sebatikan. Masukkan telur sebiji-sebiji dan esen vanila. Mix sebati.
Masukkan adunan dalam piping beg. Piping kan atas baking paper. Spray air atas cream puff sebelum dibakar. Bakar suhu 170c lebih kurang 25-30 minit api atas bawah. Siap.

Filling Custard

2 sb tepung kastard
2 sb gula kastor
1 1/3 cawan susu segar
30gram butter (lebih kurang 2sb)
2 sk esen vanilla

Cara:

Satukan semua bahan kecuali butter dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan hingga pekat. Padam api. Tambah butter dan esen vanilla. Kacau rata dan biar sejuk. Pipekan ke dalam cream puff. Gunting cream puff separuh atau cocok je dengan nozle. Saya cocok je 

atau try yang ini

Filling Cream Custard Vanilla Cheese

1/2 cawan air + 3sb tepung kastard. Larutkan
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
2 sb gula
1 sk esen vanilla
1/2 cawan cream cheese (optional)

Masak semua bahan sampai agak pekat. Matikan api, teruskan kacau dan boleh pipingkan masuk dalam cream puff. Tabur gula icing atasnya. Siap.


Friday, 24 February 2017

Kek Gula Hangus


Cubaan kali ke berapa entah yang ini. Sarang tetap tak berapa nak menjadi. Dah ikut step by step pun tetap sama. Agaknya oven yang silap. Heheheh. Tapi walaupun tak bersarang, tetap sedap. Rasanya tetap ada.

Kek Gula Hangus
by Azlina Ina

1 cawan gula
1 cawan air panas
Masak gula hingga perang dan cair. masukkan air panas perlahan-lahan dan kacau sehingga mendidih. Ketepikan

125g marjerin - cairkan - ketepikan

3 biji telur - kacau perlahan sehingga hancur. Masukkan 1/2 cawan susu pekat. Kacau bagi rata. Masukkan esen vanilla dan 1 cawan tepung gandum + 1 sdk soda bikarbonat yang telah diayak. Kacau dengan whisk perlahan-lahan sehingga tepung tak berketul. Last masukkan air gula hangus tadi dan kacau. Perap satu jam.

Bakar api bawah 20 minit dan api atas 20-25 minit hingga masak. Siap.



Thursday, 23 February 2017

Sosej Ayam Homemade


Selalu banyak sangat isi ayam yang disimpan dalam peti. Kat rumah memang tak berapa nak laku isi ayam tu. Kalau masak pun kadang sampai tak berusik. Semua suka yang tulang-tulang je dan bahagian peha. Lepas tu dapatlah resepi sosej ayam homemade ni. Kita pun tryla buat. Sedap rupanya. Walaupun lain rasa daripada yang dijual kat kedai tu tapi masih sedap dan insyaAllah berkhasiat sebab ada carrot, bawang. Anak-anak pun suka.





Sosej Ayam Homemade
Resepi: tun telani

Bahan2:

  • 500 g isi ayam
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji telur
  • 4 sudu besar tepung ubi kayu
  • 2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil oregano - saya tak letak sebab tak ada
  • 1 sudu kecil lada hitam

Cara

  • masukkan semua bahan dalam blender dan kisar halus.
  • amik sedikit adunan dan masukkan dlm piping beg. 
  • ikatkan hujung plastik aiskrim (sbb xnk hujung dia bersegi, nk kasi rupa sosej kan). gulung dlm hujung, dan paipkan adunan sosej. paip slow sbb nk elak ada gelembung udara.
  • isi ikut suka nk panjang mana sosej tu. kalau ada gelembung udara sikit2 xpe, dia xhancur bila masak nnti.
  • masukkan dalam freezer dan bekukan. dah beku boleh gunting dan buang plastik aiskrim tu. xnak masak dgn plastik, takut nnti masuk bahan kimia dalam makanan.
  • rebus sosej td, pastikan air dah mendidih baru masukkan sosej. bila timbul tu kira dh masak la.
  • toskan. dan boleh la goreng mcm biasa. nk frozenkan pon boleh. bergantung kpd panjang sosej yg kita buat, adunan ni dpt 8-10 batang sosej :)

Wednesday, 22 February 2017

Pancake


Menu sarapan yang tak pernah jemu. Buatlah banyak mana pun pasti akan habis. Berulang-ulang makan. Kalau boleh tengahari pun nak makan pancake. Buat senang sangat. Tapi jadi kegemaran anak-anak. Terus anak-anak puji mama hebat hehehehe

Fluffy Pancake

170g tepung gandum + 2 sdb baking powder
3 sdb gula halus
1/2 sk garam
2 biji telur
300ml susu segar
3 sdb butter cair

Masukkan semua bahan dan blend. Tapiskan ke dalam bekas.
Panaskan non stick pan. Letak satu senduk untuk 1 pancake. Biar sampai bubble pada permukaan takde baru terbalikkan. Biar sekejap dan siap. Sedap makan dengan sos coklat atau aiskrim


Tuesday, 21 February 2017

Agar-agar Pandan


Bosan dok rumah waktu cuti takde buat apa. Maka terjadilah agar-agar ni. Sedap makan sejuk-sejuk. Buat pun senang. Kot tetamu nak datang, bolehlah hidang sebagai desert.


Agar-agar Pandan

10 gram serbuk agar-agar
1 cawan gula pasir
4 cawan air
200ml santan kotak + 50ml air
1 biji telur - pukul dengan santan tadi
Secubit garam
2 helai daun pandan
Pewarna hijau 
Perisa pandan - tak letak


Blendkan daun pandan, santan dan air. Tapiskan.
Masak air dengan gula dan daun pandan
Bila gula sudah larut, masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut
kecilkan api. Masukkan pewarna hijau. Kemudian tuangkan campuran santan, garam dan kacau terus hingga mendidih. Guna api sederhana dan sentiasa dikacau.