Monday, 23 July 2018

Puding Roti


Saya buat ini sewaktu Jamuan Raya di pejabat. Saya double kan bahan untuk dapat potion yang banyak. Habis licin. Tak perlu kuah kastard.


Puding Roti Nur Qaseh
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
6 keping roti Gardenia - potong cube
2 cawan susu segar
1/2 cawan gula kaster
1 sudu besar mentega
1/4 sudu kecil garam
2-3 biji telur - pukul ringan
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit kismis
Sedikit serbuk kayu manis

Cara cara:
Panaskan susu seketika dan bila hampir mendidih, bolehlah diangkat. Masukkan roti dan kacau rata supaya ianya terendam.

Masukkan mentega, garam dan gula. Kacau rata dan biarkan sedikit sejuk sebelum dimasukkan telur supaya telur tidak masak.

Tuang ke dalam loyang saiz 8" yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Masukkan loyang ke dalam bekas besar yang diisi dengan air panas untuk membakar secara steam bath.

Akhir sekali, masukkan telur dan esen vanilla. Kacau rata. Jika suka, masukkan sedikit kismis dan serbuk kulit kayu manis.

Bakar pada suhu 180C selama 45 minit hingga 1 jam. Sedia untuk dihidangkan.

Sebelum bakar


Friday, 20 July 2018

Hokkaido Cup Cake Mudah dan Sedap


Sejak akhir-akhir ni saya memang rajin sangat try macam-macam resepi kat Facebook. Cadangnya nak buat bisnes kecil-kecilan dari rumah memandangkan memang dah ada customer tetap cookies crunchy coklat chip tu.

Kali ni saya try Hokkaido Cup Cake resepi dari Azlina Ina. Tengok macam susah tapi bila dah buat senang rupanya. Alhamdulillah menjadi tapi macam biasala kena ada penambahbaikan dari segi rupa dan presentation kan kalau nak jual. Apa pun puas hati la mencuba resepi ni. Budak-budak pun suka sangat.

Ok langkah petama kite asing kan
4 bijik telur kuning dan putih
So yg kuning ni kite campur dgn
3sb gula ina blender gula kasar jd halus ikut petua ni jgn maleh nau
1sk esen vanila
Ok kacau2 je gune whisk ke senduk ke smpai sebati

Sementara tu putih telur td 4 bijik kan tambah kan 4sb gula yg diblender juge ina mmg manis kan sbb inti ade masam2 sket so balance dan 1sk cream off tartar atau 1sk perahan lemon mana2 yg ade mix 20 mnt hight speed smpai jd merengue bukan mereng hee

Sementara tu ayak tepung gandum 1/2 cawan+1/2sk baking powder
Dan sedikit garam halus+2sb tepung jagung atau custard

Bebalik pd telur kuning td boleh masukkn susu cair 1/2 cawan sket2 dan kacau rata

Minyak 1/4 cawan atau dalam 5sb kacau jugak

Masuk tepung sket2 smbil kacau

Ok amik 1 senduk merengue td msuk dalam adunan dan kaup balik bukan mcm kacau dodol plak kang adunan cair xjd

Dan seterus smpai abis smpai adunan jd cam ni last sekali gebu bukan cair egt tu

Masuk dalam cup 3/4 atau hampir penuh

Panaskan oven 180 5 mnt masukkn cup kek nye dan turun kann
suhu 160 atau 170 masa 20 hngga 25 mnt atau smpai permukaan perang cucuk lidi kua berseh

Ok bile dah masak biakan 5 mnt dalam oven sbb die chiffon mmg die akan turun 20% xyah la nak nangih tepi bucu oven xpe nye

Filling die
125 g cream cheese
3sb atau nak manis lebihkan gula icing
Mix smpai kembang+sedikit perahan lemon kalau nak masam sket xnak xyah
2sb whipping /susu cair bg filling leleh2 sket 
pilihan xnak letak xpe
Mix sebati masuk piping beg gunting ujung die dan paip kan cupkek

Tabur gule icing dan letak hiasan

Sebelum bakar. Next time kena bubuh tinggi lagi adunan tu

Masak elok tapi dia memang turun lepas dah sejuk

Lepas dah isi filling cream cheese dan tabur gula icing

Monday, 9 July 2018

Cubaan Membuat Choco Stick Yang Sedap

Nestum, Original, Almond

Projek tertangguh sejak dari bulan puasa. Sebenarnya beli biskut ni nak try buat sendiri kat rumah. Tengok orang jual boleh tahan jugak harganya. Jadi lebih baik buat sendiri. Selain dapat makan dengan puas, dapat jugak berjimat-cermat.

Cubaan pertama nak cairkan coklat gagal. Entah kenapa, mana silapnya. Saya pun tak tahu padahal dah selalu sangat cairkan coklat dengan cara yang sama. Ok fine, kita cuba lagi.

Minggu seterusnya yang masih dalam bulan puasa, saya cuba lagi. Kali ni guna coklat yang dibeli dari Lembaga Koko Malaysia. Dorang ada datang ofis saya buat bengkel coklat. Dah cairkan guna cara double boil pun masih gagal. Haishhh geram pulak kita. Dah kenapala taknak mencair pulak coklat ni. Terusla give up nak buat. Nak basuh periuk satu hal pulak kan dengan coklat yang mengeras tu. Tersadai periuk tu berhari-hari dalam sinki.

Ahad semalam tiba-tiba kerajinan menjelma. Fikir punya fikir apa nak buat, terus teringatkan biskut jejari dan coklat yang terperam tu. Terusla buat. Masih guna cara yang sama, double boil coklat tersebut dan dia cair dengan jayanya. Yihaaa!!!

Hasilnya sangat membanggakan, chewahhh...Memang sedap dan anak-anak sangat suka. Sekejap je dah habis sebekas. Saya buat original, nestum dan almond. Tapi paling sedap perasa nestum.

Cara dia senang je, cairkan coklat, celupkan biskut jejari tu, letakkan apa-apa salutan yang kita suka, dan keringkan. Pastu simpan dalam bekas. Siap.
Tengah bersidai tunggu kering

Thursday, 21 June 2018

Nasi Moi


Menu yang ni memang dah jadi kegemaran saya anak beranak. Memang sedap sangatlah. Makan daripada pagi sampai malam memang tak jemu. Berkali-kali menambah. Puas hati dapat masak dan makan menu ni. Asalnya resepi Terengganu ni.

Saya buat sempena kawan datang menziarah. Dia pun dah terjebak suka juga dengan menu ni hehehe

Untuk resepi boleh jenguk di sini

Tuesday, 22 May 2018

Sosej Roll Cheese - Semudah ABC



Teringin sangat nak makan bila tengok lalu-lalang di wall FB. Bahan-bahan memang dah ada. Teruslah buat. Memang sedap rupanya. Sesuaila untuk kudap-kudap petang hari atau sarapan. Yang penting mudah nak buat. Rangup di luar lembut di dalam.



Sosej Roll Cheese

Roti
Sosej - rebus terlebih dahulu
Telur
Breadcrumb

Gelek roti sampai nipis. Gulungkan dengan sosej. Gamkan dengan telur
Celup roti dalam telur, celupkan dalam breadcrumb. Goreng. Siap.