Tuesday, 28 March 2017

Blueberry Cheese Tart


Lama dah teringin nak cuba buat resepi ni. Selalu beli je tapi tak puas makan sebab mahal. Heheh...Kali ni kita try buat sendiri. Modal dalam RM30 dapat 56 biji cheese tart. Berbaloi ke tak. Entahla tapi kepuasan dapat mencuba sesuatu yang memang benda kita minat tu tak dapat dinilai dengan wang ringgit. Chewahh, gitu plak kan.

Corak tu masih comot sebab first time kan. Tangan dahla memang keras tak pandai melukis. Apa pun puashati dapat buat sendiri dengan jayanya, Yeahhhh...

Nampak comot tapi bila dah bakar dia akan elok je membulat 


Blueberry Cheese Tart

250g cream cheese
60g gula kastor

Mixer kan dua bahan ini sampai sebati. Masukkan 1sk esen vanilla, 1 biji kuning telur dan 1 sb butter. Mixer kan sebati. Masukkan dalam piping bag dan boleh isi dalam tart shell. Sebelum tu boleh letak filling yang digemari macam blueberry, strawberry, nuttela. Siap.

Resepi tart shell boleh google heheh

Monday, 27 March 2017

Puding Karamel Tanpa Telur


Buat puding ni untuk majlis ofis makan-makan. Semua kata sedap. Alhamdulillah. Buat pun senang je. Terima kasih yang share resepi.

: Bahan-bahan :

For Caramel Sauce
2 senduk gula
1/4 cawan air

For Pudding
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastad
1 sudu kecil esen vanilla
1 bungkus (10g) serbuk agar-agar instant
3 1/2 cawan air



: Cara-cara :

For Caramel Sauce
1. Gunakan pan, masak gula pasir dengan api perlahan sehingga warna gula bertukar menjadi keperang-perangan
2. Masukkan air sedikit demi sedikit, kacau rata dan tutup api
3. Tuangkan caramel sauce kedalam bekas mould pudding anda

For Pudding
1. Ambil mangkuk, masukkan tepung jagung dan tepung kastad. Kemudian tambahkan sedikit air dan kacau hingga larut. Tapis ketulan-ketulan degil agar pudding anda cantik (Aku telah mengabaikan step ni thus pudding aku tak berapa nak cantik hehe)
2. Ambil periuk, masukkan bancuhan tepung tadi berserta dengan serbuk agar-agar instant dan air. Masak menggunakan api perlahan sehingga mendidih
3. Apabila sudah mendidih, masukkan susu cair, susu pekat manis dan esen vanilla. Kacau rata lebih kurang 5 minit dan tutup api
4. Tuangkan pudding dalam bekas mould yang berisi caramel sauce tadi

5. Biarkan di room temperature seketika sebelum masukkan dalam fridge. Voila!

Thursday, 2 March 2017

Kek Cheese Leleh


Kek ni cubaan pertama saya buat lepas dah asyik sangat viral di FB. Teringin pulak nak buat sendiri. Sebelum tu pernah beli sebiji kek cheese untuk birthday kawan. Lepas tu try pulak buat sendiri. Nampaknya yang buat sendiri lagi sedap sebab lelehan dia banyak. Heheh...lelehan tu yang sedap hingga menjilat jari..

Tapi yang ini saya mengelat sikit sebab kek nya saya gunakan campuran tepung yang dah siap di kedai bakery. Butter Cake Mixed harga dalam RM5.00. Boleh buat dua bijik kek macam dalam gambar. Lepas tu saya buat cream cheese. Walla...memang sedap...kek sedap, cream cheese pun sedap. Sampai licin bekas tu.


Cream Cheese

250g cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan whipping cream

Mixed sebati. Letakkan pada tengah dan permukaan kek. Lebihan cream cheese ni tambah 1/2 cawan susu cair. Mixed sebati. Tuangkan atas kek untuk lelehan. Parutkan cheddar cheese. Letakkan dalam peti 2-3 jam. Siap.

Wednesday, 1 March 2017

Kek Pandan Cheese Leleh


Kawan anak bujang nak datang rumah study group. Fikir punya fikir baik buat kek jamu dorang makan. Nak masak makanan berat-berat nanti agaknya tak makan. Sebab memasing dah lunch dekat rumah. Datang jam 2.00 petang haruslah dah lunch kan. So, boleh terus minum petang aje kat rumah saya. Saya buat kek ni start jam 9.00 pagi sebab kek ni nak kena letak dalam peti sejuk baru sedap. Kali ni ikut resepi Azlina Ina jugak. Memang sedap. Kek pandan pun jadi elok je walaupun sebenarnya resepi asal kena kukus. Sebab saya malas nak keluarkan pengukus, saya bakar aje. Kek naik membukit. Suka sangat tengok kalau kek naik macam tu hehehehe...



Kek Pandan Cheese Leleh

1 cawan gula
1 sk pewarna hijau
1 sb ovalete
5 biji telur
1 1/2 sb pes pandan
1/4 cawan minyak
1/4 cawan air
2 cawan tepung gandum + 1 sk soda bikarbonat + 1 sk baking powder + 1 sk cream of tartar / cuka /lemon jus - ayakkan

Mixer telur, pes pandan, pewarna hijau, ovalete dan gula dengan high speed selama 20 minit. 
Masukkan tepung berselang-seli dengan air. Mix lagi sampai sebati. Masukkan minyak dan kacau guna senduk. Sapu loyang dengan minyak dan letak baking paper. Tutup loyang dengan plastik (untuk kukus. kalau bakar tak perlu) Kukus 40 minit / bakar 40 minit suhu 160c atau ikut oven masing-masing. Terus terbalikkan atas redai dan biar sejuk. Potong tengah kek untuk letak cream cheese.
Tengok ni cantik je kejadian kek ni kan. Nak potong pun senang je


Potong dua bahagian macam ni untuk letak cream cheese
Cream Cheese

250g cream cheese
1/2 susu pekat
1/2 whipping cream

Mix sebati. Boleh letak cream cheese pada tengah kek dan permukaan kek.

Lebihan cream cheese tadi tambahkan 1/2 cawan susu cair untuk lelehan. Tuang atas ke. Parutkan cheddar cheese dan siap.






Tuesday, 28 February 2017

Kek Span Vanilla


Alahai lembut gebu gebas sungguh kek ni. Tak rasa dah makan setengah bijik kek hehehe...Bagi jiran rasa sorang sikit. Semua pakat mintak resepi. Sebab lembut, gebu-gebas dan tak manis dorang cakap.


Kek Span Vanilla

BAHAN A :

- 1 cawan tepung gandum.

- 1 cawan gula.(ni manis2 buah je..kalau nk manis lagi lebihkan gula.)

- 1 sudu besar ovallete.

- 1 sudu kecil baking powder.

- 5 biji telur gred A.


BAHAN B:

- 1/2 cawan air (kalau nk buat yg pandan, gantikan dgn air pandan)

- perisa/pes (ikut suka nak pandan ke, keladi ke..or ape2 aje...)

- pewarna.


BAHAN C:

- 1/2 cawan minyak jagung. - saya guna minyak masak


CARA-CARANYA:

1. masukkan bahan A ke dalam bekas adunan. putar laju selama 5 minit sehingga gebu dan sebati. (jangan lebih-lebih..nt terlalu kembang)

2. Perlahankan pemutar,masukkan bahan B. putar lagi selama 5 minit sehingga sebati.

3. hentikan pemutar, masukkan bahan C dan gaul menggunakan kaedah kaup balikmenggunakan sudip / senduk sehingga sebati.

4. panaskan oven selama 10 minit, api atas bawah. griskan loyang dengan mentega dan tuangkan adunan tadi. kek akan sangat naik, jadi tuang lebih kurang separuh ataupun 3/4 loyang sahaja.

5. kemudian bakar sehingga masak.lebih kurang 45 minit.bergantung kepada oven.cucuk lidi kalau nak tahu masak sepenuhnya atau tak..