Tuesday, 4 December 2018

Kek Laici Selembut Kapas


Memang lembut macam kapas kek ni. Siap boleh picit-picit macam span heheheh. Tak sia-sia buat. Cuma kalau ikuy resepi ni setengah cawan gula tapi tawar. Next time kena cuba ikut yang timbang pulak. Tapi kejadian memang cantik dan menyelerakan. Walau pun tawar, setengah kek ni saya habiskan. Next time boleh buat perasa pandan, strawberry, coklat.







Resepi oleh : Cik Dayang Suhaila (FB)

Kek Laici Selembut Kapas

6Biji telur Gred A
100g tepung naik sendiri @ 1cawan tepung
80-100g gula kastor @ 1/2cawan gula
70g minyak masak atau 1/2 cawan
1/2 cawan susu cair @ 85g susu
Esen vanila 2 sudu teh
Laici flavour 2 sudu teh (kordial laici pon boleh)
Cream of tartar 1 sudu teh
Pewarna pink (ikut suka)!

Cara²nya
1.Asingkan putih dan kuning telur.
Pukul bahagian putih telur dan cream of tar tar sampai berbuih, kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit, pukoi sampai kental. Lepas tu tauk tepi.
2. Dalam bekas yang lain pula, masukkan kuning telur, minyak, susu cair, perisa laici dan esen vanila pukul sehingga gebu macam cikdyg. Masukkan tepung bagi gebu lagi.
3. Kemudian masukkan adunan putih telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan kuning telur. Kaup balik sehingga rata. Kacau selow² dan sopan mcm cikdyg jgk
4. Bahagikan kepada 2 adunan. Pink dan putih. Ikut suka kaler yang hampa nak. Letak kaler kelabu pon buleh aih. Tuang ke dalam loyang 8inci secara berselang seli.
5. Bakar secara water bath suhu 150c selama satu jam


Melawat ke Zoo Songkhla, Hatyai


Entry kali ini nak cerita pasal percutian kami ke Krabi - Hatyai baru-baru ni. Dari Krabi, kami singgah Hatyai dulu semalaman sebelum balik KL. Dah alang-alang sampai kan, kita berjalan dulu. Krabi ke Hatyai lebih kurang 4 jam perjalanan. Tapi memang wajib singgahla sebab dari Krabi kita memang lalu Hatyai kalau nak balik KL. Rugilah kalau tak singgah.


Dah sampai Hatyai ni jangan lupa masukkan zoo sebagai salah satu tempat lawatan wajib. Berbaloi sangat dengan harga tiket. Kawasan zoo luas, bersih, cantik dan paling istimewa sebab boleh bawak masuk kereta sekali. Taklah penat nak berjalan. Yang taknak jalan dengan kereta, boleh naik tram yang dorang sediakan.
Harga tiket mampu milik. 150baht (RM19.09) dewasa, 70baht (RM8.91) kanak-kanak dan 50baht (RM6.36) kereta.







Zoo ni dekat dengan Samila Beach. Saya ke Samila Beach dulu bergambar, baru ke zoo. Lepas zoo baru pusing balik ke Pasar KimYong, Hatyai beli barang nak bawak balik KL sebab ini hari terakhir kami kat Thailand. Pagi-pagi dah bangun terus bersiap dan check out hotel. Rugi lah datang jauh-jauh cuma nak lepak kat bilik je hehehe.
Zoo ni ada waterpark sekali. Sila bawak baju mandi ye 😁
Hatyai ke Songkhla lebih kurang 40minit perjalanan.

Cerita lain yang berkaitan percutian ni boleh klik link bawah

Monday, 3 December 2018

Pengalaman Menginap di Oscar Villa Aonang Krabi


Hari ni nak cerita sikit pasal hotel yang saya menginap di Krabi. Saya booking melalui Agoda. Bayar siap-siap secara online RM144.35 semalaman. Cerita details ada di sini
Hotel ni jarak 3km dari Pantai Ao Nang, Krabi. Tak jauh sangat pun. Senang bergerak kalau yang ada transport. Yang takde, boleh guna shuttle yang dorang sediakan.









Saya booking bilik jenis Bedroom Villa. Biliknya kat bawah, dekat dengan pool. Parking kereta depan bilik. Yang bestnya bilik ni ada ruangan pantry. Maksudnya ruangan asing dari katil. Disediakan pinggan, mangkuk, sudu, garpu, peti ais, sinki termasuklah dapur elektrik dan microwave. Yang rajin nak masak, bolehlah memasak.
Pekerja kat sini kebanyakan muslim dan boleh berbahasa melayu dengan lancar. Sangat mudah nak berkomunikasi. Dorang pun friendly dan sangat membantu. Kawasan pun bersih sangat.
Harga bilik dah termasuk dengan sarapan pagi. Menu sarapan pagi lebih kurang macam masakan Malaysia. Ada nasi goreng, sosej, pancake, buah-buahan, cornflakes dengan susu segar, jus. Tak banyak sangat tapi kenyang 😊
Untuk yang nak beli pakej island hoping pun elok beli kat sini je sebab harga dia 750baht (RM95.45) sahaja berbanding yang jual dekat luar tu rata-rata letak harga 1200-1300baht seorang dewasa. Jauh beza tu kan. Kanak-kanak dorang caj 450baht (RM57.27). Yang ini untuk 4 island. Yang 7 island saya tak pasti. Lupa nak tanya.
Dah pergi Krabi, jangan lupa makan pancake Krabi ye 


Thursday, 29 November 2018

Persediaan Nak Ke Krabi dan Hatyai Menaik Kereta


Hari ni saya nak share beberapa persediaan saya nak ke Krabi dan Hatyai pada 26 November 2018 akan datang ni. Sebenarnya ni kali kedua saya ke Thailand dengan kereta. Sebelum ni pada 2016 kami ke Krabi - Phuket - Hatyai. Kali ni hanya ke Krabi - Hatyai saja. Tak larat nak drive jauh lagpun cukuplah sekali ke Phuket. Krabi tu nak pergi lagi sebab masa pergi dulu tak berpeluang nak snorkelling sebab masa tu waktu hujan. Kali ni harapnya ada rezeki nak snorkelling di Krabi dan makan pancake Krabi. Anak-anak pun rindu sangat nak makan pancake Krabi yang super sedap tu. Hatyai pulak memang rindu semua terutamanya bab makan. Memang rindu sangat la. Lepas tu Hatyai lebih banyak tempat nak berjalan berbanding Phuket dan Krabi.

Ok, back to our topic berkenaan persediaan saya nak ke Krabi dan Hatyai menaiki kereta sendiri. Memandangkan zaman teknologi ni, semua di hujung jari saja. Jadi kita beli siap-siap insurans dan roadtax kereta nak masuk Thailand secara online. Saya pilih NZ Northern Enterprise. Harganya semua sekali termasuk poslaju RM45. RM45 ni untuk insurans dan roadtax kereta 3rd party, white card (TM6), Borang TM2/3 dan juga poslaju dokumen ni semua  pada kita. Servis company ni memang cepat. Hari ni saya whatsapp, bayar, esok dah sampai. Selesai bab insurans kereta.

Lepas tu saya booking hotel di Krabi dan Hatyai. Saya booking seminggu sebelum tarikh pergi. Kita boleh pilih ikut bajet kita, kawasan dan sebagainya. Elok kalau kita book siap-siap hotel ni bagi elakkan kecelaruan bila sampai sana. Sebab kalau dah book awal, senang sampai sana terus ke hotel. Takdelah baru nak cari-cari. Saya dah alami waktu pergi tahun 2016. Kononnya sebab ada kereta, kami decide sampai sana baru cari hotel dan akhirnya kami buang masa sejam lebih cari hotel. Waktu cuti sekolah, banyak hotel full. Konon nak hotel tepi pantai Ao Nang tapi akhirnya kami terpaksa ambik hotel di Bandar Krabi. Cuma dapat lebih murah lah. Waktu tu hotel di Bandar Krabi tak sampai RM100 untuk satu  malam tapi selesa.

Kali ni book siap-siap di Oscar Villa Ao Nang Krabi. Jarak ke Pantai Ao Nang sejauh 3km. Okeyla, tak jauh mana sebab ada kereta sendiri nak bergerak. Harga hotel ni RM296.42 untuk dua bilik jenis Bedroom Villa satu malam. Yang ini dah bayar siap-siap secara online melalui Agoda.


Untuk Hatyai pulak saya pilih Grand Plaza Hotel. Harga bilik RM271.00 untuk dua bilik jenis Deluxe Double Room satu malam. Yang ini melalui Booking.com tapi bayar di hotel waktu check in. Jadi, jangan lupa aktifkan kad kredit atau kad debit sebelum ke sana. Cuma call pihak bank dan minta dia aktifkan.

Yang terakhir jangan lupa ambik travel insurans. Kita memang tak nak apa-apa berlaku tapi siapalah kita nak melawan takdir kan. Lebih baik kita ambik je insurans ni. Sebelum ni saya ke mana-mana memang tak pernah ambik insurans travel ni tapi bila baca banyak kejadian tak diingini berlaku kepada para pelancong kita, rasa perlulah saya ambik insurans ni. Harga pun tak mahal. Cuma RM66 untuk satu keluarga (2 dewasa, 2 kanak-kanak)

Saya ambik AXA Smart Traveller sebab rasanya ini paling murah dan review dari orang lain yang kata senang untuk urusan claim. (Harapnya saya tak perlu claim)


Kos Setakat ini

Insurans Kereta : RM45.00
Insurans Perjalanan : RM66.00
Hotel Krabi : RM296.42
Hotel Hatyai : RM271.00

Total : RM678.40

Wednesday, 31 October 2018

Mandi-manda di Golfview Residence Club, Bandar Tasik Puteri, Rawang




Kejadian Sabtu lepas. Tempat ni dekat je dengan rumah saya tapi tak pernah tahu kewujudan kerana kurang diberi promosi. Tau pun dari kawan yang duduk area sini. Saya pun terus bawak anak dan anak-anak buah ke sini. Best jugak. Kebetulan baru lepas hujan, orang tak ramai. Bayaran masuk cuma RM10 bagi kanak-kanak dan RM15 bagi dewasa. Bayaran ni dikenakan kalau kita nak mandi je. Kalau setakat temankan anak-anak, tak perlu bayar pun. Bagus kan?

Kafe
Kat sini ada jugak kafe, gym, indoor playground. Bolehlah guna bagi yang berminat. Saya cuma duduk rehat-rehat sambil perhatikan anak-anak mandi. Seronok sangat dorang. Takyah pergi jauh-kauh kan.

Toilet
Tempat Tukar Baju

Locker
Toilet, tempat tukar baju pun ada, bersih dan selesa. Kira berbaloila dengan bayaran masuk tu. Kolam takla besar mana tapi ok je.


Tempat ni sebenarnya untuk buat event macam birthday party atau apa-apa yang sesuai untuk kapasiti orang yang sikit. Bayaran untuk majlis pun  murah. RM550 je. Untuk lebih  lanjut uols call la sendiri ye heheh. Kang salah bagi info pulak kita.