Thursday, 11 May 2017

Fluffy Pancake


Buat lagi untuk ke berapa ratus kali entah. Memang dah jadi favorite anak-anak termasuk mama dia. Sarapan paling senang kot nak disediakan. Senang dan lazat.

Fluffy Pancake

170g tepung gandum + 2 sdb baking powder
3 sdb gula halus
1/2 sk garam
2 biji telur
300ml susu segar
3 sdb butter cair

Masukkan semua bahan dan blend. Tapiskan ke dalam bekas.

Panaskan non stick pan. Letak satu senduk untuk 1 pancake. Biar sampai bubble pada permukaan takde baru terbalikkan. Biar sekejap dan siap. Sedap makan dengan sos coklat atau aiskrim

Wednesday, 10 May 2017

Roti Puri dan Kari Ayam


Kari ayam lebihan daripada dinner malam tadi. Pagi ni kita buat roti puri. Senang je nak buat. Dalam sejam dah boleh makan. Sedap pun ye

Roti Puri

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis
3 sudu besar minyak masak
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan air panas

Cara

Gaulkan sebati tepung gandum, yis, garam, gula, minyak masak. Masukkan air panas, gaul rata. uli adunan sampai tidak lekat di tangan. Kemudian bulat-bulatkan. perap selama 15 minit.

Setelah adunan kembang, lenyekkan dengan penggelek. Panaskan minyak dan goreng sampai kekuningan. Waktu goreng kena selalu simbah minyak atas roti tu. Baru dia mengembang.

Tuesday, 9 May 2017

Kek Pisang


Lama sangat dah tengok resepi ni viral kat FB. Buatnya tidak. Maka bila kerajinan datang malam tadi terusla buat. Memang sedap. Moist sangat keknya. Macam di kukus pulak. Dapat pun banyak. Memang puas makan.

Resepi Kek Pisang
by Azlina Ina
Bahan-bahan:-

4 biji pisang sederhana @ 3 biji pisang besar (kupas dan lecekkan) - lecekkan awal pisang dan biarkan gelap sedikit agar warna kek yang terhasil lebih cantik.
1 1/2 cawan tepung gandum* @ tepung naik sendiri
1 sk baking powder* (kalau dah guna tepung naik sendiri, tak perlu tambah baking powder)
1/2sk soda bikarbonat* 
4 sb tepung jagung* - bahan bertanda * diayak bersama
1 cawan minyak masak
3 biji telur
1 cawan gula kastor/perang (saya guna 3/4 cawan gula pasir yang dikisar halus)
1 sb ovellate
1 sk perisa vanila
hirisan nipis pisang

Cara:-
1. Satukan gula, ovelatte, telur, perisa vanila dan mix sehingga gula hancur dan telur kembang. (Boleh juga guna blender)
2. Masukan pisang yang dilecek dan minyak.
3. Tuangkan ke dalam bekas berisi tepung. Kaup balik sehingga sebati.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang, susunkan hirisan pisang.
5. Bakar pada suhu 170C 30-45minit. 
6. Terbalikkan keluar dari loyang dan sedia dihidang.

Monday, 8 May 2017

Puding Milo




Tak puas makan puding milo lapis susu hari tu sebab saya nak puding milo style mak-mak kita dulu. Cari resepi macam tak jumpa pulak. Rupanya ada kat youtube. Try la buat. Menjadi dan sedap memang macam mak-mak kita buat dulu. Yeahh dah berjaya. Terima kasih pada yang share resepi. Hasil pun banyak. Puas makan.


Resepi Puding Milo

1 pek agar-agar tali
1.5 liter air
*Masak hingga hancur agar-agar

1 cawan milo - lagi banyak lagi bagus
1 cawan air panas
1/2 cawan susu pekat
*Kacau sampai sebati

Agar-agar dah hancur, masukkan campuran milo. Kacau. Tambah gula 3 sudu besar, tambah susu pekat lagi kalau rasa tawar. Tutup api. Masukkan dalam acuan. Dah suam, masukkan dalam peti. Siap.

Friday, 5 May 2017

Kek Marble Trio Lebaran


Balik keje dah siap masak, makan, teringin pulak makan kek. Lagipun bosan duduk rumah takde buat apa. Anak-anak pun takde homework. Teruslah kita godek-godek kek kat dapur. Sedap sangat kek marble ni. Moist. Dapat pun banyak. Cuma marble saya tu tak menjadi sangat bahagian atas. Salah teknik pulak.

Hasil dalam kek

Resepi Kek Marble Trio Lebaran
by Azlina Ina

4 biji telur
3/4 cawan gula halus/kastor
1 sb ovalete
1 sk esen vanila
* Mix hingga gebu (putih krim lebih kurang 5 minit)

1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1 sk baking powder
*Ayakkan
*Masukkan sikit-sikit ke dalam adunan telur tadi dan mix lagi 3 minit.

250g butter
5 sb susu manis
*Mix sampai kembang (kuning pucat)
*Masukkan ke dalam adunan tadi dan kaup balikk hingga sebati.

Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Tambahkan serbuk koko 3 sb atau coklat emulco ke dalam 1 bahagian tadi. Kacau rata. Isikan adunan putih ke dalam loyang selang seli dengan adunan coklat.
Panaskan oven 170c selama 5 minit. Turunkan suhu kepada 160c dan bakar kek selama45-50 minit api atas bawah (ikut oven masing-masing).