Tuesday, 25 October 2016

Jagung Rebus Lemak Berkrim


Salah satu resepi viral jugak ni. Haruslah dicuba kan. Buat pun senang. Kebetulan jagung merupakan makanan kegemaran seisi keluarga. Beli jagung kat NSK RM1.50 sebijik. Besar-besar. Isi pun elok. Balik rumah terus buat. Memang lemak berkrim. Sekali hadap je habis.

Jagung 5 ketul - potong
Susu segar 1 cawan (guna susu cair lagi sedap)
Air secukupnya
Butter 3 sudu besar
Garam secubit
Gula 5 sudu besar

Rebus semua sekali sampai masak. Siap. Boleh dimakan. Mudah je kan?




Wednesday, 5 October 2016

Menginap di Impiana Guest House, Wakaf Che Yeh

Cuti Raya Haji kali ni lama, dapatlah berjalan jauh sikit. Kali ni kita berjalan ke pantai timur pulak. Trip kali ni pergi ramai-ramai satu family. Semua pergi. Naik dua kereta. Gerak jam 12 tengah hari macam tu tapi sampai Wakaf Che Yeh dah nak tengah malam. Banyak kali berhenti dan jalan jem yang amat. Jem kat Merapoh sebab ada bas terbalik. Kiranya kami ni tolong sesakkan lagi jalan ke sana sebab menyibuk dengan orang nak balik kampung heheheh

Kali ni kami sewa homestay sebab rakyat ramai. Senang duduk homestay kalau ramai-ramai ni. Senang nak memantau. Kang kalau dok hotel, bilik lain-lain. Ada je yang lambat bersiap lah, itulah inilah. Kalau dok satu rumah senang. 

Homestay ni belakang Uptown Wakaf Che Yeh je. Jalan kaki agak jauh sikit tapi naik kereta memang tak sampai lima minit. Homestay ni di kawasan perumahan kampung tanah lot. Tapi dia dalam pagar. Rumah tiga bilik yang sangat selesa. Tak besar sangat dan tak kecil sangat. Ruang tamu pun besar. Dapur ada semua kelengkapan bagi sebuah rumah. Ada peti sejuk, dapur, pinggan-mangkuk, mesin basuh, toilet dekat dapur ada 2, dekat master bedroom ada satu tapi boleh share dengan bilik kedua. Bilik ketiga takde toilet tapi dah dekat sangat dengan dapur. Dapur pun ada meja makan. Memang terbaiklah homestay ni. Parking pun luas. Setakat 34- biji kereta tu takde hal lah.


Bilik pertama ada katil queen. Bilik kedua ada katil double decker yang bawah queen, atas single siap aircond. Bilik pertama dan kedua kongsi toilet. Toto, bantal pun ada lebih. Bolehla sesapa nak tidur kat ruang tamu pulak.


Bilik ketiga ada katil queen siap dengan almari. Bantal, toto pun ada lebih. Tuala pun ada disediakan. Tuala bersih dan tebal. Aircond pun ada. Memang selesa homestay ni. Sewa pun murah sangat berbaloi cuma RM150 semalaman. Saya ambik dua malam.

Bilik ketiga - Pic dari owner

Bilik pertama - pic dari owner

Bilik kedua - pic dari owner

Ruang dapur - pic dari owner

Pandangan tepi - parking - pic dari owner

Peti sejuk pun ada kicap, garam, gula, kunyit pun ada. Pinggan-mangkuk memang mencukupi untuk kita nak masak dan makan-makan. Air panas pun ada. Pendek kata memang puas hatilah.

Alamat:
2009 Jalan Puteri Saadong
Kg. Kota,
15100 Kota Bharu, Kelantan

Tel:
013-9074401


Tuesday, 4 October 2016

Mandi-Manda di Teratak Tok Wan, Rawang

Cuti tiga hari tak ada ke mana pun. Sebab dua minggu berturut-turut weekend tak ada kat rumah. So, rasa cuti tiga hari ni nak duduk kat rumah je lepak-lepak sambil mengemas apa yang patut. Kain pun dah nak jadi gunung nampaknya tu. Tapi bila ada anak-anak ni ada je idea nak berjalan tu timbul. Teringat pulak post viral di FB baru-baru ni pasal Teratak Tok Wan. Lokasi pun tak berapa jauh dari rumah saya. Dalam 17km aje ikut LATAR. Jalan pun lengang aje, tak sampai setengah jam dah sampai. Ikut waze je pasti jumpa, insyaAllah. Berdekatan dengan Tesco Rawang.

Tempat ni sebenarnya kawasan kampung. Tanah lot rumah persendirian. Tapi agaknya asal dulu kala ada sungai, owner buat kolam untuk mandi-manda. Air kolam tu pun memang punca dari sungai. Sejuk sangat.


Buka dari jam 10.00 pagi hingga 6.00 petang setiap hari. Bayaran masuk RM2.00 setiap orang. Berbaloi sangat kadar yang dikenakan sebab tempat selesa, banyak pondok nak berkelah disediakan. Tandas, surau pun ada dan bersih. Kaunter bayaran tu ada jugak kedai serbaneka yang jual makanan ringan, air. Homestay pun ada bagi yang nak menginap dengan kadar bayaran RM200 satu malam dari jam 3pm - 3pm hari berikutnya. Bagi yang nak guna harian pun ada dengan kadar bayaran RM150 dari jam 3pm hingga 6pm. Mana tau kan kot datang nak berehat, nak selesa tempat salin baju dan sebagainya bolehlah ambil untuk kegunaan harian tu.

Yang lain-lain bagi saya semua okey dan puashati. Asalkan anak-anak seronok sudah. Yang seterusnya biarlah gambar berbicara hehehe


Kolam cetek yang selamat untuk anak-anak kecil. Paip hitam tu saluran air dari sungai

Pondok atas pokok. Memang jadi rebutan. Kena datang awal kalau nak cop 

Entrance kawasan kolam. Kanan tu dereten pondok untuk berkelah. Kiri kerusi batu dan payung

Kolam ni dalam sikit. Kena hati-hati



Tempat memasak khas untuk penginap homestay sahaja

Kolam cetek yang selamat untuk anak-anak kecil


Belah sana pun ada pondok untuk berkelah

Kaunter bayaran dan kedai mini serbaneka



Pondok berkelah







Friday, 30 September 2016

Back to Nature : Berkhemah di Sungai Chilling, Kuala Kubu Bharu

Gambar Google 
Best giler tempat ni. Ikan merata-rata dalam sungai hahahaah. Boleh pegang, boleh mandi dengan ikan. Best ke best? Tapi tak boleh pancing, tak boleh makan ye. Ikan-ikan ni ikan terkawal gitu. Yang teringin nak berkhemah kat sini kena tau satu perkara iaitu parking kereta kat luar pintu gerbang tu. Sepanjang jalan besar. Keselamatan tak dijamin ye. So, pada yang sayang sangat kereta dia dinasihatkan tak usah datang hehehe...Kang termimpi-mimpi kereta dia. Jalan kaki bawakla barang berat-berat tu. Elok kalau bawak troli atau beg pasar tu ha. Jalan kaki dekat 15 minit jugak baru sampai campsite. Ini kejadian September 2015. Baru hegeh-hegeh nak update heheheeh

Pintu Gerbang. Memang tak boleh masuk dengan kereta. Parking area sini sahaja dan jalan kaki masuk campsite
Daftar dulu, ada bayaran deposit untuk yang nak berkhemah tapi maaflah memang dah lupa. Boleh rujuk blog lain untuk keterangan lanjut. Dah siap daftar semua, bolehlah pacak khemah. Saya datang waktu cuti. Memang ramai lah kan. Tapak khemah yang kami pilih pun dah ada yang booking. Kena pilih tempat lain. Memang meriahlah kan.

Meniti balak menuju ke waterfall
Esok pagi-paginya memasing dah tak sabar nak trekking naik ke waterfall. Kebetulan malam tadi hujan lebat. Pengurusan tempat ni memang tak bagi kami naik atas sebab bahaya kepala air. Dah hampir tengah hari baru dapat naik atas tapi memang best la. Nak trekking ni jauh jugak. Tapi best sebab suasana sungai, hutan. Kita tak rasa penat dan lama pun. Tau-tau je dah sampai. Berbaloi jalan kaki jauh bila tengok ikan-ikan keliling kita dalam sungai. Menakjubkan sungguh. Jangan lupa bawak makanan, air sebab lama nak lepak atas kan, Nanti lapar. Takde orang jual makanan. Dah puas mandi sungai, kita pun gerak balik ke khemah. Masa ni budak-budak pun dah ngantuk. Kenala berdukung pulak.

Waterfall. Air keruh sebab baru lepas hujan

Nampak tak ikan-ikan tu. Best woooo
Kalau ada masa lagi memang nak datang sini semula. Tak puas rasanya mandi sungai dengan ikan. Pengalaman yang susah nak diperolehi kan.

Tips / Panduan

1- Hanya dibuka hari Jumaat, Sabtu dan Ahad dari jam 8.00am - 6.00pm
2- Isnin - Khamis memang TUTUP
3- Pakai sandal atau crocs sebab nak meredah sungai. 
4- Nak naik ke waterfall pakai terus baju nak mandi. Saya turun pun pakai baju mandi tu semula. Dah sampai khemah baru tukar. So, tak banyak barang bawak. Just bawak jajan
5- Bawak beg waterproof untuk kamera, henfon dll sebab banyak meredah sungai paras dada
6- Bayaran masuk seorang RM1, tapak khemah caj lain

Gambar saya semua tak cantik sebab masa ni henfon rosak. Tapi sebenarnya tempat ni amatlah cantik 

Yeah! Dah Beli Portable Gas Stove

Lama sangat dah nak beli benda ni. Selalu sangat dah survey harga kat Lazada. Tapi tak beli pun. Kali ni nekadkan hati gak beli heheeh...Penting ni kalau nak camping. Selalunya kami guna yang dapur lilin tu je. Memang boleh masak macam biasa, tak susah pun cuma kalau ada ni lagi senang kan. Lilin tu asyik nak kena refill je. Gas ni mungkin lebih lama tahan hayat apinya. Hope so.

Kita try nanti bila gas stove ni dah sampai depan mata. Hujung tahun cuti sekolah memang plan nak bercamping. Best wooo

Harga gas stove ni RM49 + RM1.70 untuk delivery. Tak tau kenapa murah sangat caj tu. Tapi itulah keistimewaan Lazada ni. Saya memang banyak kali jugak beli barang kat sini. So far puas hati.

Actually banyak lagi brand lain gas stove ni. Kenapa saya pilih yang ini? Tentulah sebab harga nya murah heheheh