Menu kegemaran anak-anak. Tapi dorang makan kosong je pun takpe. Dapat resepi kat FB. Memang sedap, lembut je dan paling penting mudah nak buat.
Roti Jala
2 cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
Sedikit pewarna kuning (saya guna kunyit secubit)
2 cawan tepung gandum.
Campur semua, blend kan. Tapis sebelum masukkan dalam acuan. Saya guna botol 3 lubang yang dibeli kat Daiso. Waktu goreng tak perlu bubuh minyak lagi. Memang tak melekat.
Kari Sardin
1 tin sardin besar
1 biji bawang besar - mayang halus *
3 ulas bawang putih - mayang halus *
sedikit halia - potong halus *
1 kulit kayu manis *
2 biji buah pelaga *
2 kuntum bunga lawang *
4 sudu besar serbuk kari
Serbuk perasa dan garam
Tumis bahan bertanda * hingga naik bau. Masukkan serbuk kari. Kacau. Masukkan sedikit air asam jawa. Masukkan daun kari. Masukkan sardin beserta sos. Kacau. Tambahkan air ikut kepekatan yang disukai. Tambahkan perasa. Siap.
![]() |
Adunan yang ni lembik sikit. Sebab tu jalanya tebal |
![]() |
Saya lipat segi tiga je. Terus lipat atas kuali. Senang |
![]() |
Adunan kedua baru cantik. Halus jalanya. Itu rupa botol daiso 3 lubang |
No comments:
Post a Comment