Tuesday, 28 February 2017

Kek Span Vanilla


Alahai lembut gebu gebas sungguh kek ni. Tak rasa dah makan setengah bijik kek hehehe...Bagi jiran rasa sorang sikit. Semua pakat mintak resepi. Sebab lembut, gebu-gebas dan tak manis dorang cakap.


Kek Span Vanilla

BAHAN A :

- 1 cawan tepung gandum.

- 1 cawan gula.(ni manis2 buah je..kalau nk manis lagi lebihkan gula.)

- 1 sudu besar ovallete.

- 1 sudu kecil baking powder.

- 5 biji telur gred A.


BAHAN B:

- 1/2 cawan air (kalau nk buat yg pandan, gantikan dgn air pandan)

- perisa/pes (ikut suka nak pandan ke, keladi ke..or ape2 aje...)

- pewarna.


BAHAN C:

- 1/2 cawan minyak jagung. - saya guna minyak masak


CARA-CARANYA:

1. masukkan bahan A ke dalam bekas adunan. putar laju selama 5 minit sehingga gebu dan sebati. (jangan lebih-lebih..nt terlalu kembang)

2. Perlahankan pemutar,masukkan bahan B. putar lagi selama 5 minit sehingga sebati.

3. hentikan pemutar, masukkan bahan C dan gaul menggunakan kaedah kaup balikmenggunakan sudip / senduk sehingga sebati.

4. panaskan oven selama 10 minit, api atas bawah. griskan loyang dengan mentega dan tuangkan adunan tadi. kek akan sangat naik, jadi tuang lebih kurang separuh ataupun 3/4 loyang sahaja.

5. kemudian bakar sehingga masak.lebih kurang 45 minit.bergantung kepada oven.cucuk lidi kalau nak tahu masak sepenuhnya atau tak..




No comments:

Post a Comment