Buat puding ni untuk majlis ofis makan-makan. Semua kata sedap. Alhamdulillah. Buat pun senang je. Terima kasih yang share resepi.
:
Bahan-bahan :
For Caramel
Sauce
2 senduk
gula
1/4 cawan
air
For Pudding
1 tin susu
cair
1/2 tin susu
pekat manis
3 sudu besar
tepung jagung
2 sudu besar
tepung kastad
1 sudu kecil
esen vanilla
1 bungkus
(10g) serbuk agar-agar instant
3 1/2 cawan
air
: Cara-cara
:
For Caramel
Sauce
1. Gunakan
pan, masak gula pasir dengan api perlahan sehingga warna gula bertukar menjadi
keperang-perangan
2. Masukkan
air sedikit demi sedikit, kacau rata dan tutup api
3. Tuangkan
caramel sauce kedalam bekas mould pudding anda
For Pudding
1. Ambil mangkuk,
masukkan tepung jagung dan tepung kastad. Kemudian tambahkan sedikit air dan
kacau hingga larut. Tapis ketulan-ketulan degil agar pudding anda
cantik (Aku telah mengabaikan step ni thus pudding aku tak berapa nak
cantik hehe)
2. Ambil
periuk, masukkan bancuhan tepung tadi berserta dengan serbuk agar-agar instant
dan air. Masak menggunakan api perlahan sehingga mendidih
3. Apabila
sudah mendidih, masukkan susu cair, susu pekat manis dan esen vanilla. Kacau
rata lebih kurang 5 minit dan tutup api
4. Tuangkan
pudding dalam bekas mould yang berisi caramel sauce tadi
5. Biarkan
di room temperature seketika sebelum masukkan dalam fridge. Voila!
No comments:
Post a Comment