Wednesday, 10 January 2018

Kek Gula Hangus


Lama sangat dah tak buat kek ni. Pernah dulu buat mungkin 5-6 tahun lalu. Memang menjadi sarang nya. Elok je berlubang. Lepas tu ada try lagi buat dah tak jadi. Memang rasa sedap tapi tak jadi berlubang. Terus malas nak buat.

Baru-baru ni jiran up di FB buat kek ni. Elok je menjadi. Terus mintak resepi. Datang mood rajin, kita pun trylah buat. Alhamdulillah menjadi. Takyah peram pulak tu cuma kena pukul telur lama sikit. Saya pukul lebih kurang 10 minit. Terima kasihlah kat jiran sudi share resepi.

Saya lapik baking paper terus sebab kek ni jenis melekat
Kek Gula Hangus / Kek Sarang Semut

A
1 cawan gula
1 cawan air panas
2sb marjerin

Masak gula sampai cair dan jadi gold brown. Masukkan air. Kacau sekejap, masukkan marjerin, kacau sebati.

B
4 biji telur
1 cawan tepung
2 st soda bikarbonat
1 cawan susu pekat
1 st esen vanila

Ayak tepung dengan soda bikarbonat.
Pukul telur hingga kembang. Masukkan susu dan pukul lagi.
Masukkan esen vanila, tepung sikit-sikit dan pukul lagi.
Masukkan gula hangus tadi dan kacau sebati.
Bakar 160c lebih kurang sejam api bawah. Siap.

No comments:

Post a Comment