Friday 14 January 2011

Kari Kepala Ikan

Tak suka pun makan kari sebenarnya tapi sajalah try pelbagai masakan. Tak akan asik nak masak benda sama kan...Menu ni guna resepi dari blog favourite resipi. Thanks ye. Sedap sangat. Lainkali boleh cuba lagi.

Kari Ikan Tenggiri
Bahan-bahan:

6 ketul ikan tenggiri - dibersihkan
4-5 sudu makan rempah kari ikan
1-2 sudu makan cili serbuk
5 ulas bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
6 biji bendi (atau 2 biji terung bulat - dibelah enam)
1 biji tomato - dibelah empat
1 biji cili merah - dibelah dua
1 biji cili hijau - dibelah dua
1 cawan santan
1 cawan air asam jawa
sedikit daun kari
sedikit halba campur
sedikit minyak masak

Cara memasak:

1. Serbuk rempah kari ikan dan cili serbuk dicampur dan dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes.
2. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang putih, bawang merah, daun kari dan halba campur.
3.Bila bahan tumis telah garing, masukkan pes serbuk kari dan cili serbuk. Kacau hingga naik bau. Jika agak kering, bolehlah tambah sedikit air.
4. Masukkan bendi/terung diikuti dengan santan.Biarkan mendidih.
5. Bila telah mendidih masukkan ikan diikuti dengan air asam jawa.
6. Masukkan tomato, cili merah dan cili hijau.
7. Masak lagi hingga mendidih. Sebelum diangkat dari api, masukkan garam.

No comments:

Post a Comment