Balik keje dah siap masak, makan, teringin pulak makan kek. Lagipun bosan duduk rumah takde buat apa. Anak-anak pun takde homework. Teruslah kita godek-godek kek kat dapur. Sedap sangat kek marble ni. Moist. Dapat pun banyak. Cuma marble saya tu tak menjadi sangat bahagian atas. Salah teknik pulak.
Hasil dalam kek |
Resepi Kek Marble Trio Lebaran
by Azlina Ina
4 biji telur
3/4 cawan gula halus/kastor
1 sb ovalete
1 sk esen vanila
* Mix hingga gebu (putih krim lebih kurang 5 minit)
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1 sk baking powder
*Ayakkan
*Masukkan sikit-sikit ke dalam adunan telur tadi dan mix lagi 3 minit.
250g butter
5 sb susu manis
*Mix sampai kembang (kuning pucat)
*Masukkan ke dalam adunan tadi dan kaup balikk hingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Tambahkan serbuk koko 3 sb atau coklat emulco ke dalam 1 bahagian tadi. Kacau rata. Isikan adunan putih ke dalam loyang selang seli dengan adunan coklat.
Panaskan oven 170c selama 5 minit. Turunkan suhu kepada 160c dan bakar kek selama45-50 minit api atas bawah (ikut oven masing-masing).
No comments:
Post a Comment