Asik lalu lalang kat wall FB. Mana boleh tahan. Rasa macam kek ni paling kuat penangan viral dia. Semua dok buat. Kawan-kawan yang jarang buat kek pun terjebak. Mula tu bertahan lagi sebab stok strawberry dan blueberry susah nak dapat di kawasan rumah saya. Kena pergi Tesco baru ada. Malas lah nak pegi semata-mata nak beli tu kan.
Pastu kakak pulak rajin tolong belikan. Murah katanya. Ala yang Tesco buat clearance stok tu. Tapi masih elok. Semua half price. Okeylah kita pun buat. Terjebak la akhirnya kan.
Sebelum di bakar |
BAHAN-BAHAN
###########
125gm butter cair (Ciknad guna microwave)
150gm gula castor
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar susu pekat
200gm tepung superfine + 1st baking powder
100gm sourcream
###########
125gm butter cair (Ciknad guna microwave)
150gm gula castor
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar susu pekat
200gm tepung superfine + 1st baking powder
100gm sourcream
Utk hiasan :
Strawberry, blueberry, pic.
Strawberry, blueberry, pic.
CARA-CARA
#########
1)Satukan gula castor, telur, esen vanilla dan susu pekat. Hand whisk semuanya hingga sebati. (Jangan guna mixer)
#########
1)Satukan gula castor, telur, esen vanilla dan susu pekat. Hand whisk semuanya hingga sebati. (Jangan guna mixer)
2) Masukkan butter cair dan sourcream, hand whisk lagi hingga sebati. Make sure kacau hingga sourcream larut, tidak berketul-ketul.
Dah sebati cukup, jgn over mix.
Dah sebati cukup, jgn over mix.
3)Kaup balikkan tepung dalam adunan. Sebatikan semuanya.
4)Tuang dlm tray 9". Susun buah2 hiasan diatas cake. Jangan tekan ya, letak slowly. Satu lagi, make sure semua buah kering utk elakkan buah tenggelam. Boleh lap sikit guna kitchen tissue.
5) Bakar160°c, 45 minit atau hingga masak sempurna.
6) Selepas keluar dari oven, biar kek sejuk sikit then ayak Snow powder diatasnya.
No comments:
Post a Comment