Hidangan kegemaran suami dan saya sendiri jugak. Kali ni saya guna resepi orang lain. Biasanya saya guna resepi mak. Tapi resepi ni pun sedap jugak. Yang penting mudah nak buat.
Siakap Stim Chinese Style
Sumber: MyResepi
1 ekor Ikan siakap
2-3 batang daun bawang - potong kasar
2 inci halia muda - potong memanjang dan halus-halus
5 biji bawang putih - potong halus
2 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar minyak masak
3 sudu besar kicap cair
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya
Cara:
Gaulkan garam dan serbuk lada sulah pada ikan. Taburkan daun bawang, halia, bawang putih.
Kukuskan ikan separuh masak.
Kemudian masukkan bahan gaul.
Kukus hingga masak.
Wednesday, 30 May 2012
Tuesday, 29 May 2012
Coklat Oreo
Semalam lepas tengok Kak Ita dari Blog Masam Manis buat Coklat Oreo ni teruja betul nak buat jugak. Balik kerja terusla singgah kedai bahan bakery. Carilah jugak coklat yang Kak Ita cakap tu Le Bourne tapi tak adalah pulak kat LMC tu. Yang ada brand Beryl's je. Ambikla jugak sebab memang nak try sangat buat sendiri. Harganya 1kg RM13.30. Lepas tu beli mould coklat tu RM7.50. Boleh tahan gak harganya tapi tak apa. Kalau tak guna untuk buat coklat pun boleh guna untuk buat puding.
Lepas masak untuk dinner, makan, solat Maghrib terusla masuk dapur start menggodek. Anak-anak pun sibuk nak menolong. Tapi bukan nak tolong sangat cuma berebut nak makan coklat yang mama tengah sagat. Sabar jelah. Tapi saya dah tersalah beli coklat putih. Sebab memang tak boleh ditukar coklat tu saya teruskan jugakla. Mudah jugak buatnya sebab Kak Ita memang ajar step by step cara nak buat. Memang senang faham. Saya buat separuh daripada resepi tu sebab takut tak menjadi. Lagipun mould coklat tu cuma ada satu. Jadi dapatlah 8 biji semalam. Itu pun ada yang oreo nye boleh nampak sebab coklat tak mencukupi nak tutup oreo. Lainkali kena buat 200g coklat untuk 8 biji biskut oreo.
Saya letak dalam peti sejuk lebih kurang 20 minit je. Elok dah keras coklatnya. Saya tak letak edible image pun sebab tak beli. Tapi next time nak try letak la. Mesti anak-anak lagi suka. Dah keluar peti sejuk tu terus makan. Hmm..memang sedap. Azroy suka sangat. Tak sia-sia mama mencuba. Malam tadi je dah habis 4 biji dia makan. Pagi ni bagi dia bawak bekal. Saya letak coklat tu kat luar je malam tadi. Saja nak tengok apa jadi kalau tak letak dalam peti sejuk. Elok je rupanya. Ingatkan cair ke apa. Heheh...
Thanks Kak Ita yang sudi share resepi dan ajar step by step cara nak buat. Saya memang seronok sangat buat coklat ni sebab menjadi walaupun tak kemas kejadiannya. Kena praktis lagi nih.
COKLAT OREO
By : Chef Amer
Rujukan : Buku Terokai Rahsia Coklat
Sumber: fromintankitchen
300 gm coklat susu kompaun (jenama Le Bourne)
1 bungkus biskut oreo
Edible Imej secukupnya.
Coklat susu kompoun di racik halus
Cairkan coklat susu kompaun secara double boiler
Bila dah cair angkat, lap dasar bekas supaya tiada air menitis.
Masukkan coklat dalam piping bag
Mula-mula sediakan acuan seperti di sebelah.
Pastikan acuan ini di bersihkan dan pastikan juga ianya kering.
Paipkan coklat yang telah di cairkan dalam acuan 1/3 sahaja
Kemudia ketuk-ketukkan loyang atau hentak-hentakkan loyang supaya semua gelembung udara keluar
Selepas itu, susunkan biskut oreo.
Tekan-tekan sedikit biskut oreo supaya dia masuk ke dasar sedikit.
Kemudian paipkan semula baki coklat tadi hingga penuh.
Hentak-hentak lagi loyang untuk meratakan permukaan dan mengeluarkan gelembung udara.
Jika ada yang tak rata nanti ratakan ya.. tekan-tekan sikit.
Simpan dalam peti ais hingga mengeras.
Setelah keras keluarkan dari acuan.
Jika ada lebihan coklat, potong dengan pisau yang halus dan tajam matanya
Sediakan Edible Imej yang kita suka.
Sapukan sedikit coklat di belakangnya.
Kemudian lekatkan pada permukaan coklat kita tadi
Kemaskan. Siap.
Lepas masak untuk dinner, makan, solat Maghrib terusla masuk dapur start menggodek. Anak-anak pun sibuk nak menolong. Tapi bukan nak tolong sangat cuma berebut nak makan coklat yang mama tengah sagat. Sabar jelah. Tapi saya dah tersalah beli coklat putih. Sebab memang tak boleh ditukar coklat tu saya teruskan jugakla. Mudah jugak buatnya sebab Kak Ita memang ajar step by step cara nak buat. Memang senang faham. Saya buat separuh daripada resepi tu sebab takut tak menjadi. Lagipun mould coklat tu cuma ada satu. Jadi dapatlah 8 biji semalam. Itu pun ada yang oreo nye boleh nampak sebab coklat tak mencukupi nak tutup oreo. Lainkali kena buat 200g coklat untuk 8 biji biskut oreo.
Saya letak dalam peti sejuk lebih kurang 20 minit je. Elok dah keras coklatnya. Saya tak letak edible image pun sebab tak beli. Tapi next time nak try letak la. Mesti anak-anak lagi suka. Dah keluar peti sejuk tu terus makan. Hmm..memang sedap. Azroy suka sangat. Tak sia-sia mama mencuba. Malam tadi je dah habis 4 biji dia makan. Pagi ni bagi dia bawak bekal. Saya letak coklat tu kat luar je malam tadi. Saja nak tengok apa jadi kalau tak letak dalam peti sejuk. Elok je rupanya. Ingatkan cair ke apa. Heheh...
Thanks Kak Ita yang sudi share resepi dan ajar step by step cara nak buat. Saya memang seronok sangat buat coklat ni sebab menjadi walaupun tak kemas kejadiannya. Kena praktis lagi nih.
COKLAT OREO
By : Chef Amer
Rujukan : Buku Terokai Rahsia Coklat
Sumber: fromintankitchen
300 gm coklat susu kompaun (jenama Le Bourne)
1 bungkus biskut oreo
Edible Imej secukupnya.
Coklat susu kompoun di racik halus
Cairkan coklat susu kompaun secara double boiler
Bila dah cair angkat, lap dasar bekas supaya tiada air menitis.
Masukkan coklat dalam piping bag
Mula-mula sediakan acuan seperti di sebelah.
Pastikan acuan ini di bersihkan dan pastikan juga ianya kering.
Paipkan coklat yang telah di cairkan dalam acuan 1/3 sahaja
Kemudia ketuk-ketukkan loyang atau hentak-hentakkan loyang supaya semua gelembung udara keluar
Selepas itu, susunkan biskut oreo.
Tekan-tekan sedikit biskut oreo supaya dia masuk ke dasar sedikit.
Kemudian paipkan semula baki coklat tadi hingga penuh.
Hentak-hentak lagi loyang untuk meratakan permukaan dan mengeluarkan gelembung udara.
Jika ada yang tak rata nanti ratakan ya.. tekan-tekan sikit.
Simpan dalam peti ais hingga mengeras.
Setelah keras keluarkan dari acuan.
Jika ada lebihan coklat, potong dengan pisau yang halus dan tajam matanya
Sediakan Edible Imej yang kita suka.
Sapukan sedikit coklat di belakangnya.
Kemudian lekatkan pada permukaan coklat kita tadi
Kemaskan. Siap.
Monday, 7 May 2012
Super Moist Eggless Chocolate Cake
Akhirnya berkesempatan jugak mencuba resepi kek coklat tanpa telur dari Kak DJ kita. Saya buat ni semalam lepas lunch. Sajala standby untuk minum petang terus. Sediakan bahan dalam 10 minit gitu, bakar dalam 45 minit. Saya bakar lama sikit sebab saya guna oven gas. Jadi memang lambat. Kalau guna yang elektrik memang cepat. Rasanya memang moist, sedap. Tak manis sangat mungkin sebab guna gula perang. Iris suka sangat. Banyak dia makan. Tapi ikut resepi ni sikit sangat rupanya. Hehe. Next time kalau buat guna double kan bahan. Apa pun thanks Kak DJ yang sentiasa mengeluarkan resepi yang best-best untuk saya cuba dan yang paling penting mudah dan senang untuk dibuat.
Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
bahan-bahan : loyang 6-7 inci
Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
bahan-bahan : loyang 6-7 inci
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
- 2 sudu besar susu tepung
- 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
- 1 cawan gula perang
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
- secubit garam
- 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
- 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
- Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
- Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
- Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
- Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
- Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
Thursday, 3 May 2012
Puding Roti Karamel
Sebelum hantar Azroy mengaji malam tadi sempat cuba puding ni. Dah lama simpan resepi tapi baru ni berkesempatan nak buat. Cuma kejadiannya tak berapa cantiklah macam yang orang lain buat. Saya buat benyek pulak. Permukaannya tak smooth. Tapi rasanya sedap. Just nice manis-manis lemak. Nak sediakan bahan dalam lima minit je. Lepas tu terus kukus dalam 40 minit. Bahan pun simple je. Memang sesuai untuk yang nak buat desert ekspress.
RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : http://embunrosaliza.blogspot.com/2010/08/puding-telur-beroti.html
sumber : Kak Nor
Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)
Cara-cara
Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je
RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : http://embunrosaliza.blogspot.com/2010/08/puding-telur-beroti.html
sumber : Kak Nor
Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)
Cara-cara
Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je
Subscribe to:
Posts (Atom)