Monday, 24 November 2014

Cucur Kembung Manis

Ni satu lagi resepi mudah. Dapat kat kawan dalam FB. Tengok cam senang je, cam mudah je kan. Terusla buat sabtu lepas. Bagi anak-anak makan. Alhamdulillah akhirnya ada jugak cekodok yang dorang suka makan. Selama ni buat cekodok bilis dan kentang langsung tak disentuh. Yang ini pulak siap mintak lagi. Buat untuk breakfast hari Sabtu, malam tu mintak lagi. Tapi sebab dah malam sangat mama dah ngantuk dan malas jugak sebenarnya. Hehehe...

Pepagi Ahad buat lagi menunaikan permintaan anak malam tadi. Sementara ada selera dorang nak makan baik kita buat kan. Kang dah takde selera paksa pun tak guna. Memang licin pinggan dorang makan. Thanks pada kawan yang sudi share resepi.

Cucur Kembung Manis

3 cawang tepung gandum
1 sudu teh garam
1/2 cawan susu pekat manis
3 cawan air panas mendidih

Campur semua sebati. Tunggu sejuk/suam. Goreng dalam minyak yang panas. Siap.

Monday, 17 November 2014

Kek Oren Mudah


Assalammualaikum semua. Hari ni nak share resepi Kek Oren Mudah. Saya kan memang suka buat yang mudah-mudah aje. Yang payah kita tolak tepi ye..heheh...Oren banyak sangat kat rumah. Last week pergi pasar ada orang jual oren besar-besar 10 biji RM5.00 aje. Cepat-cepat kita beli. Sekali dah seminggu pun tak habis. Dok dalam peti. Sabtu terajin sikit lagi pun lapar duduk rumah kan. Google resepi jumpala yang paling mudah ni. Terusla mulakan projek. Elok je masaknya. Memang mudah sungguh. Thanks pada yang share resepi.

Sebelum dibakar


Gigihkan saya edit resepi...hehehe

Wednesday, 29 October 2014

Print Gambar Online

Semua nak kerja senang je. Dunia IT ni print gambar pun hanya klik-klik dah siap. Memang memudahkan. Yang tak berkesempatan nak singgah kedai tu bolehlah print secara online je. Lagipun boleh menelaah sebanyak mana masa yang kita nak untuk pilih gambar. Lama dah nak print gambar-gambar ni sume sebab selalu sangat hilang. Tiap kali tukar komputer mesti ada gambar yang hilang. Sayang betul. Paling sayang gambar kami sekeluarga pergi USS. Memang hilang semua masa format komputer. Nampaknya kena pergi lagi sekali la USS...eh :)

Nak cara senang print gambar secara online boleh jenguk website EOE. Memang mudah. Cuma online, lepas tu pilih-pilih gambar mana kita, lepas tu ikut je arahan seterusnya dan bayar. 3-4 hari gitu dah sampai depan pintu.

Paling best poslaju free ye untuk pembelian RM35 dan ke atas. Alahai gambar beribu-ribu tu mesti lebih daripada RM35 punya lah. Macam saya sebab gambar banyak sangat jadi saya target tiap bulan saya cuci dalam bajet RM35 - RM50. Dapat 100 lebih keping gambarla tiap bulan. Okeylah tu. Kecuali yang ada bajet lebih bolehlah print terus semua. Takde hal punya. Bulan ni kali kedua dah saya print gambar. Bulan pertama RM38. Bulan Oktober ni RM48.00. Lama-lama siapla print semua. Kualiti gambar pun sangat  baik ye tambah-tambah lagi yang guna kamera. Yang guna henfon pun cantik jugak kalau memang gambar tu cantik. Saya guna Samsung S3 kualiti memang cantik bila dah print.

Thursday, 23 October 2014

Mangga Asam Boi

Dah cuci, tos pastu gaul sume

Fuhhh terliur tengok orang dok post sana sini dalam Facebook. Tak boleh jadi. Kita mesti nak try jugak. Benda senang pulak tu. Kita kan memang suka buat yang senang-senang je. Heheh. Maka terhasillah sewaktu cuti umum Diwali. Bawak datang ofis dah selesai. Alhamdulillah.

Ini kejadian lepas dah gaul, masukkan dalam bekas

Ni kejadian lepas dah semalaman dalam peti. yummyy!!!

Mangga Asam Boi

4 biji mangga epal
7 sudu besar gula
10 biji asam boi 
2 biji cili - potong 

Mangga dikupar kulit, dicuci dan toskan.
Campurkan gula, asam boi dan cili. Gaul rata. 
Masukkan dalam peti sejuk semalaman. Siap

Tuesday, 14 October 2014

JJCM: Genting Strawberry Leisure Farms


Kalau rasa malas nak pergi Cameron Highlands petik strawberry bolehlah datang sini aje. Dekat je dari KL. Tempat ni berdekatan dengan roundabout nak ke tempat kereta kabel tu. Parking pun free saja. Memang berbaloi. Nak masuk tempat ni pun free. Cuma nak petik strawberry kena bayarlah. Macam biasalah bayar ikut berapa banyak yang kita petik. Dia akan caj RM8.00 untuk setiap 100 gram. Setakat nak bagi anak-anak merasa pengalaman memetik buah strawberry bolehlah kan. Saya bagi Iris petik lima biji dan Azroy lima biji. Cukuplah bagi seronok-seronok. Dah petik buah, dah bergambar bolehlah pergi bayar. 10 biji tu saya dicaj RM8.60. Heheh. Ini perbelanjaan berhemah namanya. Kalau nak beli strawberry baik beli yang memang dorang tu jual tu sebab besar-besar. Yang kita petik ni kecik je dan banyak bentuk tak macam strawberry pun.






Lepas dah jadi petani berjaya bolehlah gi melawat ladang lavender. Memang cantik. Lepas tu boleh teruskan perjalanan ke cafe dia. Ada banyak jual makanan. Teh Strawberry macam kat Cameron pun ada. Saya order waffle coklat, strawberry blended dan teh strawberry. Harga agak mahal sikit tapi okeylah sesekali berjalan. Kalau semua nak berkira tak seronok jugak kan. Anak-anak pula pantang nampak aiskrim mesti nak.

Sebelah cafe ni jugak ada parrot dan ular sawa untuk kita bergambar. Setiap gambar dorang caj RM20 untuk single, RM40 untuk family photo. Saya tak bergambar je. Lalu dan tengok je. :)

Tempat ni lepas kita masuk je kena melalui kedai-kedai. Start daripada tempat petik buah tadi sampailah tempat keluar. Semua kedai jual barang-barang souvenir, mainan, baju, makanan. Sayur-sayuran pun ada. Tempat penanaman cendawan pun ada. Kira okeylah jugak kan sebab masuk adalah percuma tapi kita boleh tengok macam-macam dalam ni. Nak membeli pun boleh :) Sediakan duit dan pilih saja

Dah jalan lepas cendawan ni akan lalu kedai-kedai lagi. Saya cuma beli fridge magnet buat kenangan. Lepas tu jalan keluar jumpa balik tempat kita masuk tadi. Kami teruskan JJCM ke Genting naik kabel car. Orang tak ramai sangat pun. Time balik kami ikut Batang Kali sebab nak singgah sungai. Jumpala Sungai Kedondong. Cantik sangat dengan batu besar-besar dan air tejrun menderu laju tapi jauh menurun nak ke sungai tu. Letih sikitlah dan suasana macam sunyi sikit. 

Wednesday, 1 October 2014

Paprik Seafood


Siaran ulangan. Lama dah tak buat paprik. Asyik ulang menu sama je. Sesekali kita try menu lain. Saya guna resepi DayangJack yang dah lama menyepi dari blog. Tak tahulah ke mana menghilangnya kak Dayang kita. Banyak resepi sedap-sedap dari Kak Dayang yang saya dah cuba. Salah satunya paprik ni. Memang sedap. Nak buat pun senang. Saya kan memang akan try resepi yang senang je. Hehehe. Kali ni carrot tu saya buat bentuk mickey. Laju la anak-anak makan.

Resepi Paprik Campur
by : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :

sedikit udang, sotong, hirisan isi ayam atau daging rebus (saya guna udang)
1/2 labu bawang besar (dihiris bulat)
2 ulas bawang putih (dicincang)
2 helai daun limau purut
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tomato
sedikit kicap manis/masin
sedikit sayur campur (karot, kacang panjang, bunga kobis, jagung muda dll)
garam dan gula secukup rasa
4-5 biji cili padi (diketuk)
Cara-cara :
Goreng udang, sotong dan isi ayam/daging hingga 3/4masak. Kemudian, toskan.
Tinggalkan sedikit minyak bekas gorengan tadi, tumis bawang putih hingga terbit bau. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga garing.
Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap dan sedikit air. Kacau sebati. 
Apabila sudah mendidih, masukkan kesemua sayur campur, bawang, daun limau purut, cili padi, dan bahan-bahan selebihnya. Gaul-gaulkan hingga sayur hampir masak.
Akhir sekali masukkan udang, sotong dan isi ayam/daging tadi. Kacau sebati hingga masak.
Hidangkan panas-panas dengan nasi putih.



Thursday, 25 September 2014

Ayam Perap Masak Kicap



Dekat sebulan dah simpan resepi ni. Asyik lupa nak try. Jadi semalam dah takde idea nak masak apa terus teringat resepi ni. Balik rumah dari ofis terus perapkan. Dalam dua jam lepas Maghrib tu terus masak. Senang jugak buatnya dan yang penting memang sedap. Ayam ni lembut sebab takyah goreng dulu. Selalu ayam kicap kita goreng dulu, jadi ada bahagian ayam yang jadi keras terutama bahagian isi. 

Next time nak perap lebih lama, mesti lagi sedap. Yummyy!!

Sedang diperap. Masukkan dalam peti ais


AYAM PERAP MASAK KICAP
Resepi : Kak Fida@MyResepi.com
sumber : Mas & K.Nor


Bahan A :
1 ekor ayam (1kilo) - potong kecil
6 ulas bawang putih *- ditumbuk halus
1/2 ibu jari halia * - ditumbuk halus
1 sudu besar cili giling * - lebihkan jika suka lebih pedas
1 sudu besar serbuk rempah kari *
1 sudu kecil serbuk kunyit *
1/2 cawan kicap manis * - lebihkan jika suka, ikut selera
1 - 2 sudu besar air asam *
garam dan gula secukup rasa

Bahan B :
1 biji bawang besar - hiris bulat
2 biji kentang - potong baji dan goreng
2 biji tomato - belah 4
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau - dipotong serong
1 biji lada benggala merah (jika suka) - potong kecil
sedikit daun sop,daun bawang - dihiris

Cara :
Bersihkan ayam dan toskan. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk dan campurkan ayam dengan bahan2 yang bertanda * . Gaul rata2 hingga sebati.
Perapkan dan simpan dalam peti ais untuk beberapa jam atau semalaman.
Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali @ periuk dan masukkan perapan ayam dan gaul hingga rata.
Tutup kuali @ periuk dan masak lauk ayam hingga pekat atas api sederhana.
Buka penutup kuali @ periuk dan kacau lagi rata2 dan tambah sedikit air jika inginkan berkuah.
Tambah sedikit garam dan gula jika perlu secukup rasa. Akhir sekali masukkan Bahan B dan gaul sebati dan masak hingga lembut atas api kecil.
Siap untuk dihidangkan. Tabur sedikit bawang goreng,dan tambahan hirisan daun sop dan daun bawang jika suka.

Wednesday, 24 September 2014

Menuju Puncak Bukit Broga

1.7 km je heheheeh...gulppp


Tempat parking yang bersih. Kena bayar RM2
Alhamdulillah berjaya jugak sampai ke puncak Bukit Broga. Mula-mula rasa macam putus asa nak teruskan hiking. Bukan apa, rasa macam nak putus urat perut. Maklumlah tak pernah hiking macam tu. Baru nak start. Ikut program ofis. Ini kali kedua dah ofis anjurkan hiking ke Broga. Baru kali ni berkesempatan join.


Dari tempat parking tadi akan jumpa kawasan hutan dulu

Dah nampak lalang-lalang ni dah nak dekat lah 
Start hiking jam 4 petang macam. Sampai puncak dalam jam 6. Banyak sangat rehatnya. Selangkah dua hiking berhenti, selangkah dua lagi berhenti. Huhu memang separuh mati. Nampak sangat badan tak fix kan. Kurus je boleh harap tapi macam bawak tong air berat nak hiking. Hahahaha. Sungguh memalukan. Sepanjang hiking tu dalam hati cakap menyesal join program ni. Lainkali tak nak dah join. Ini pertama dan terakhir. Eh, tiba-tiba dah balik rumah rasa macam nak naik lagi je. Hehehe...

Point yang pertama. Bolehlah rehat lama sikit

Teruskan pendakian..sikit lagi je

Panorama indah
Seminggu kemudian tengok jiran upload gambar kat fb dia bawak anak-anak umur 10 tahun dengan 4 tahun naik Broga. Huh memalukan sungguh. Anak kecik macam tu boleh sampai puncak. Tak boleh jadi, lepas ni nak kena hiking lagi sampai takde rasa separuh mati punya perasaan. Chewah, semangat ni.

Dapat ambik gambar kat sini kira bukti dah sampai puncak Broga ye...Yeahhh!!
Turun tak penat sangat sebab tak perlu mendaki pun. Laju jelah turun. Tak sampai setengah jam dah sampai.


Tuesday, 23 September 2014

Senarai Tapak Perkhemahan

Sejak dah ada kelengkapan berkhemah ni jadi macam gian pulak nak berkhemah. Hehehe. Seronok main masak-masak. Lagipun time nilah anak-anak merasa explore dunia luar. Maklumlah orang duduk rumah tinggi ni jarang-jarang dapat main tanah, main lasak. Duk terperap dalam rumah je kalau tak ke mana. Dengan berkhemah ni jelah dapat anak-anak merasa explore dunia luar.

Hari tu lepas berkhemah kat Janda Baik saya dan Jay dah berpakat nak jadikan aktiviti ni sebagai aktiviti bulanan. Kiranya tiap bulan ada satu aktiviti berkhemah. Jadi semalam banyak masa free saya asyik mengoogle tempat berkhemah kat Malaysia ni. Rupanya memang banyak tempat berkhemah. Sebelum ni tak ambik tahu sebab rasa macam takde kena-mengena kan. Sekarang dah tiba masanya untuk ambil tahu lah. Banyak memang banyak camp site tapi tak banyak untuk aktiviti persendirian atau keluarga ni. Yang banyak ialah company yang sediakan pakej perkhemahan untuk aktiviti kumpulan. Contoh untuk kumpulan pelajar sekolah, universiti dan untuk golongan yang bekerja. Kalau camp site untuk persendirian cam saya buat ni tak banyak sangat tempat. Kecuali Janda Baiklah. Janda Baik tu memang bersepah camp site. Tapi tak akan setiap bulan nak berkhemah kat Janda Baik. Nak merasa jugak tempat lain. Baru ada aura berkhemah. Hehehe

Dah menggoogle semalam tu dapat jugak beberapa tempat. Adalah dalam 14 camp site tapi lapan kat Lembah Klang dan enam lagi luar KL. Manalah tau kan rajin sangat nak berkhemah kat luar KL senanglah tempat dah tahu. Tak yah menggoogle dah.

Terima kasih jugak pada para blogger yang rajin mengupdate tempat-tempat dorang gi berkhemah tu. Memang senang nak buat rujukan. Bila dah menggoogle semalam baru saya tahu dan perasan rupanya aktiviti berkhemah, hiking, jungle tracking ni ada peminat dan pengikut tersendiri. Cuma tak didedahkan sangat pada umum. Mungkin hobi ni  masih di peringkat baru kat negara kita. Kelengkapan hobi ni pun agak mahal sebenarnya tapi kalau dah suka kena usahalah dapatkan. Pejam mata orang kata. Hahaha

Kat sini saya senaraikan camp site yang saya dapat. Kalau ada yang lain akan ditambah kemudian. Saya akan update bila saya dah pergi tempat-tempat ni. InsyaAllah program berkhemah keluarga untuk Oktober dah hampir tiba. Tak sabar nak merasa pengalaman seterusnya. Semoga semuanya selamat dan berjalan lancar seperti yang dirancang. Yang penting sekali dalam berkhemah ni adalah keselamatan. Hati-hati selalu.

Ini antara yang saya dapat sewaktu menggoogle. Mungkin ada yang lain yang terlepas pandang

Camping Site (KL/Selangor)

1- Sungai Chilling, Kuala Kubu Bharu
2- Nahara Resort, Hulu Selangor
3- Air Terjun Serendah
4- Sungai Inki, Kalumpang
5- Bukit Cerakah, Shah Alam
6- Sungai Congkak
7- Hutan Lipur Sungai Sendat
8-Nur Laman Bestari, Ulu Yam

Camping Site (Luar KL)

1- Janda Baik
2- Kem Sungai Pauh, Cameron Highlands
3- Kuala Woh, Tapah
4- Taman Negara Pulau Pinang
5- Taman Negara Kelantan
6- Berembun, Cameron Highlands

Wednesday, 17 September 2014

Back to Nature: Berkhemah di Janda Baik

Biar gambar berbicara
Baru sampai. Ni jambatan yang menghubungkan parking dan tempat berkhemah. 
Sungai jernih, sejuk menggigil 
Yang khemah depan tu untuk orang lain yang dah booked. Kami bawak sendiri khemah. Caj RM10 untuk sorang dewasa kalau berkhemah



Sedang bertungkus-lumus memasang khemah

Pilih port paling dekat dengan sungai. Tidur sambil dengar air mengalir
Best part bagi anak-anak. Tak tahulah berapa kali mandi sungai. Tuala pun tak sempat kering

Terror laki aku masak nasi di hutan heheheeh

Tengah menunggu nasi masak

Jemuran sepanjang berkhemah
Licin 2 mangkuk cicah dengan roti. Minum kopi panas pulak. Lepas tu terjun sungaiiiiii
Ni di masak lepas Subuh sebelum bertolak ke sini. Lepas siap pasang khemah terus makan cicah roti. Memang tengah lapar. Makan panas-panas dalam hutan yang sejuk. Memang best...nyaman

Manggis hasil dikait sendiri. Ini yang bestnya tempat ni. Kebetulan sekarang musim buah. Sape yang rajin nak kait dibenarkan. Khemah pulak tepi pokok manggis. Memang seronok. Bosan takde apa nak buat ambik galah terus mengait buah manggis. Seronok, seronok, seronok....
Salah satu chalet yang disediakan pihak Zainiguesthouse. Yang ni paling ramai minat kot sebab atas pokok. Memang best. Bawah tu tempat bersantai-santai sambil makan-makan or BBQ
Suasana hijau kat sini memang sejuk mata memandang. Padang rumput macam ni luas lagi sebenarnya. Kiranya chalet-chalet ni semua mengelilingi padang hijau ni. Memang best

Lama dah tak jumpa buah ni kan. Sedap di makan begitu saja...Memang banyak. Tak larat nak kutip
Ni rupa kotak alat masak yang Jay beli. RM8 sekotak ada tungku besi tu dengan lilin petak untuk memasak. Memang senang guna ni. Just nyalakan api kat lilin petak tu, dah siap. Boleh masak terus. Tapi ni untuk masakan yang simple je macam megi, nasi, air. Kalau nak buat rendang la bagai dalam hutan ni kenalah pakai dapur kayu ye

Nilah rupa lilin petak tu. Senang nak guna. Cuma cucuh api je

Bekas telur. Senang nak bawak telur. Tak yah risau pecah. Leh isi 12 biji telur harga bekas ni RM12. 

Sebahagian daripada makanan yang kami bawak. Cukup untuk camping sehari semalam. Bawak beras 4 pot tapi guna 2 pot je. Megi bawak sebungkus tapi guna 1 pek je. Bawak telur 12 bijik tapi bawak balik lagi 2 bijik. Bawak minyak satu botol kecik tapi guna sikit je untuk goreng telur scramble. Biskut jacobs dengan buskit Tiger memang habis licin. Mineral water yang 150ml bawak dalam 10 botol tapi tak habis pun sebab nak rebus air guna air di sinki. Indocafe 3 in 1 bawak 10 pek memang habis. Teh uncang pun bawak tapi guna 1 je