Semalam punya cerita. Kebetulan ada buah mangga sebijik mak mertua bawak last week. Tengok resepi cam senang je. Terusla masuk dapur godek-godek. Sekejap je dah siap. Banyak jugak dapat. Saya terus asingkan dalam bekas tau fu fa. Boleh bagi jiran yang selalu tak lokek bagi juadah pada saya. Rasa puding ni pada saya biasa je. Sesuai pada yang tak suka manis. Sebab puding ni rasa manisnya ala kadar saja. Makan sejuk-sejuk memang nyaman masuk tekak.
PUDING MANGGA
resipi asal : Gert@MyKitchenSnippets
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
10gm agar2 serbuk
6 cawan air ~ cawan metrik
7 - 9 sudu besar gula ~ ikut kemanisan yg disukai/bergantung pd tahap kemanisan buah mangga
1 cawan susu segar
1 cawan isi mangga yg dikisar
1 helai daun pandan
Cara:
Masak air bersama agar2 serbuk hingga larut dan masukkan gula dan daun pandan.
Masak lagi hingga mendidih dan masukkan susu segar.
Biarkan ia hampir mendidih dan masukkan mangga yg dikisar tadi.
Padamkan api dan biarkan sejuk sedikit dan tuangkan ke dalam acuan yg disukai (basahkan sedikit mould utk memudahkan utk mengeluarkan puding. sekiranya menggunakan silicone mould tak perlu dibasahkan mould)
Sejukkan dlm peti ais sebelum menghidang.
Monday, 30 June 2014
Monday, 16 June 2014
Sambal Ketuk
Semalam masak daging kari. Malas nak ke kedai beli sayur. Itu jelah lauknya. Tapi rasa macam kosong pulak kan. Macam tak lengkap. Teringat pulak resepi sambal ketuk yang dah tersimpan lama. Macam sedap je kan. Tengok bahan semua ada. Bolehlah buat. Memang sedap. Saya meratah gitu je bila nasi dah habis. Makan dengan lauk sup lagi sedap sambal ni. Next time buat nak kurangkan cili.
Bahan-bahannya:-
Segenggam ikan bilis
10 biji cili api - lebih atau kurang
Bawang besar sebiji
Limau nipis sebiji
Sedikit minyak untuk menumis
Cara membuatnya:-
Panaskan minyak dan tumis semua bahan-bahan
tadi dalam kuali. Urutannya goreng bawang dulu, lepas tu goreng cili, last sekali baru goreng ikan bilis.
Kacau hingga garing.
Angkat dan tumbuk dalam lesung batu
Bila dah lumat perah air asam limau
Siap untuk dimakan
Subscribe to:
Posts (Atom)