Berjaya buat biskut ni. Walaupun rupa tak cun tapi rasa memang terbaik. Bahan pun ringkas je. Terima kasih pada tuan punya FB Dari Dapur Seorang Amatur. Memang best resepi dan tips dia bagi. Terbaik. Kat rumah takde acuan lain. So, saya bulat-bulatkan, letak atas loyang pastu penyekkan dengan garpu. Siap.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
125g butter (setengah buku buttr)
50g gula perang (brown sugar)
25g gula castor
1 bj telur kuning B
120g tepung gandum*
1 sudu besar tepung susu*
1 sudu besar tepung jagung*
1 sudu besar serbuk koko*
1 sudu besar pewarna merah
50g gula perang (brown sugar)
25g gula castor
1 bj telur kuning B
120g tepung gandum*
1 sudu besar tepung susu*
1 sudu besar tepung jagung*
1 sudu besar serbuk koko*
1 sudu besar pewarna merah
Hiasan:
100g badam cincang
100g choc chips
100g badam cincang
100g choc chips
Bahan2 bertanda * diayak bersama trlebih dahulu.
Cara:
1. Pukul butter, gula perang dn gula castor hingga sebati. Tak perlu pukul sampai kembang yee...
2. Masukkn kuning telur dn pukul sebati.
3. Masukkn bahan2 ayak bertanda * sedikit demi sedikit sambil GAUL sebati. Gaul pkai spatula atau senduk... tak payah guna mixer. Doh yg amat lembut akan terhasil.
4. Masukkn doh ke dlm piping bag... paip ats dulang yg dh di gris... Hiaslah dgn badam cincang dn choc chips ikut suka hati sis2.
5. Bakar suhu 170°c, api ats dn bwh selama 15 - 20 mnt... atau ikut keadaan oven masing2.