Monday, 16 February 2015

Tips Cuci Oven

-TIPS CUCI OVEN-
Saya share dari Facebook

Bahan diperlukan:
● Air
● Botol Spray
● Baking Soda
● Kain Buruk
● Cuka
● Mangkuk kecik
Caranya:
1. Keluarkan semua perkakasan dalam oven
2. Camporkan 2 sudu teh baking soda dng air dalam mangkuk tadi. Tujuan utk jadikan campuran tu kepada pes supaya mudah sapukan pada permukaan kotor.
3. Sapukan pes tadi pada permukaan kotor dalam oven hangpa, baking soda tu akan bertukar jadi warna perang.
4. Biarkan 12jam untuk bg dia jadi magik heheh ini serius tau.
5. Cukup 12jam, ambik kain buruk, lap sebanyak mungkin baking soda tu.
6. Letakkan cuka dalam botol spray dan sembur permukaan yg masih ada saki baki baking soda tu.
7. Kemudian lap dengan kain buruk.
8. Letak kain buruk tadi dalam oven.
9. On oven dng temperature rendah lbh kurang 10-15 min dan biar ia kering.
10. Settle...
Permukaan kaca (pintu) oven:
1. Ulang langkah 1 tadi.
2. Sapu pes tu pada kaca pintu oven tu.
3. Biar 30 minit.
4. Guna kain buruk untuk lap.
'
Dah settle... hasil dapat mcm dalam gambaq... Kalau nak lagi clean, beli laa baru memang clean sangat... selamat mencuba


Thursday, 5 February 2015

Back to Nature: Berkhemah di Sungai Congkak

Lepas berkhemah di Janda Baik hari tu mood nak berkhemah tak pernah padam. Memang seronok sekali sekala keluar daripada kebiasaan. Kali ni cuba berkhemah di Sungai Congkak pulak. Saya pilih di Congkak Eco Resort. Dorang caj RM10 untuk satu tapak khemah dan RM5 untuk parking kereta. Chalet pun banyak bagi yang tak minat nak berkhemah. Sungai dia memang sesuai untuk anak-anak sebab tak dalam sangat, air pun slow je. Saya pergi waktu cuti Thaipusam. Orang tak berapa ramai mungkin semua balik kampung cuti panjang bersambung dengan Hari Wilayah.



Kawasan ni best jugak, banyak tempat nak pilih sama macam Janda Baik. So, baik uols pusing habis dulu baru buat keputusan nak port kat mana. Kang menyesal pulak tengok port lain lagi best. Hehehe...Saya pilih sini je sebab sesuai nak berkhemah. Bila nak berkhemah ni yang penting dekat dengan kemudahan toilet, dekat jugak dengan sungai supaya anak-anak sentiasa boleh diawasi. Nampak depan mata kata orang.

Waktu keluar dari rumah tak sempat nak breakfast. Sampai sini cepat-cepat pasang khemah, terus masak. Memang cergas kali ni laki bini. Maklumlah dah kebulur. Sikit lagi nak pitam. Anak-anak pulak turun kereta je kata nak makan. Tapi bila nampak sungai semua dah lupa. Mandi dulu. Bagusla. Boleh mama masak dengan tenang. Kali ni masak simple je. Sardin, telur dadar dan nasi. Air koko panas. Bertambah dua kali makan. Hehehe...Petang pulak macam biasalah makan menu wajib waktu berkhemah iaitu megi. Sardin pun kira menu wajib tu tapi masa kat Janda Baik tak masak sardin sebab dah bawak bekal kari ayam dari rumah.








Cuma kali ni banyak pulak barang tertinggal. Banyak nak kena menyinggah beli barang. Lepas ni nak kena update list barang-barang wajib ada waktu berkhemah. Cadangnya nak khaskan barang-barang tu untuk berkhemah je. Senang waktu nak pergi tinggal angkat saja.

Laluan nak ke sini ada jugak tempat nak view suasana bandaraya Kuala Lumpur. Waktu saya pergi takde orang, nampak sunyi tapi waktu balik dalam jam 6 lebih gitu penuh orang siap ada gerai makan macam pasar malam. Bagi yang berkesempatan bolehlah singgah.

Agaknya lepas ni ke mana pulak destinasi pilihan berkhemah saya ye...hmmm tempat dah ada tinggal nak pegi ajeee...

Sebelum mengakhiri cerita berkhemah part 2 ni saya cuma nak komen tempat ni best sebenarnya tapi kurang penjagaan dari segi kebersihan. Banyak sampah macam plastik dan botol dalam sungai, pengunjung pulak lepas makan-makan just buang gitu aje sisa makanan dan sampah sedangkan tong sampah besar ada disediakan. Sedih sikitlah tengok. Persekitaran masih tak boleh lawan Janda Baik. Kebersihan tiptop.


Wednesday, 4 February 2015

Donut

Lamanya tak bersiaran. Sekarang banyak buah malas je...Sesekali tengok orang update resepi kat FB baru datang buah rajin. Tu pun kena segera dilaksanakan, kalau tak memang berkubur gitu aje..hehehe

Disebabkan cuti lama dari hari Sabtu, Ahad, Isnin sempena Hari Wilayah dan Selasa sempena Thaipusam perut ni memang lapar aje. Daripada dok termenung baik buat sesuatu yang boleh di ngap. Bahan dah ada, terus jelah buat. Lama dah tak mendonut sebenarnya. Ingat-ingat lupa dah semua. Tapi resepi kan ada. Kita ikut je step by step. Tak tau buat cara tak tau, jangan nak memandai-mandai hahahaah...

Alhamdulillah akhirnya menjadi. Separuh salut gula, separuh lagi salut coklat. Dapat dalam 20 biji, habis semua. Bagus, kalau macam ni buah rajin akan selalu menjelma hehehe...

Next time nak cuba dengan sosej pulak. Tengok macam sodap jeee...

DONUT SIFU SURIA
Sumber: Sifu Suria

Bahan A
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung susu - aku guna susu anak aku jer..hehehe
3 sudu besar shortening/marjerin
3 sudu besar gula pasir halus

Bahan B:
200 ml air suam*
2 sudu teh instant yeast*
20 ml air - sebagai tambahan jika perlu (tak guna pun)

Cara-caranya :
Bancuh Bahan B, masukkan ke dalam Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli sehingga doh licin dan lembut. Bentukkan menjadi donut dan tunggu sehingga doh naik lebih kurang 30 minit. Goreng dan salut dengan gula.


Cara Seindah Salju 

1. Bancuh Bahan B dan masukkan ke dalam Bahan A.
2. Masukkan air tambahan jika perlu.
3. Ulu doh hingga licin dan lembut - aku uli lama sikit la...
4. Perap doh selama 1 jam hingga doh naik 2 kali ganda.
5. Kemudian, tumbuk2 doh tue bagi angin keluar. Uli sekejap.
6. Bentukkan menjadi donut menggunakan acuan atau buat jer pakai tangan.
7. Tunggu hingga doh naik lebih kurang 30 minit.
8. Goreng dan salut dengan gula - guna api sederhana

Untuk donut sosej :
1. Uli doh menjadi tali yang pantang - ikut kepanjangan sosej ye
2. Lilitkan keliling sosej dan biar doh naik. - sosej x perlu rebus, just basuh sajer.
3. Goreng sekejap sajer.