Wednesday, 8 June 2011

Onde-Onde

Teringin pulak nak makan onde-onde atau lebih dikenali buah melaka. Try buat dalam 2 cawan tepung. Menjadi jugak cuma ada tebal ada nipis. Tak konsisten lagi. Tapi senang jugak nak membuatnya. Cuma kena adjust tebal dan nipis. Kalau tebal agak kenyal sikitlah kuih ni. Kalau nipis tu sedap je masuk mulut. Resepi ni agak-agak sendiri je.

2 cawan tepung pulut
Segenggam tepung beras
Jus pandan atau pewarna + air
Kelapa parut putih + garam - untuk gaul
Gula melaka - potong kecil

Cara:
Gaul tepung dengan air sikit demi sikit hingga tidak melekat di tangan.
Ambik sedikit doh dan leperkan. Masukkan gula melaka. Gentel bulat.
Dah siap semua, masukkan dalam air didih. Bila timbul dipermukaan ambik dan sejat. Golekkan dalam kelapa. Siap.

No comments:

Post a Comment