Wednesday, 7 December 2011

Puding Roti Marble

Sedap betul puding roti resepi dari Kak Hana ni. Dulu dah pernah buat sekali. Lepas tu resepinya dah hilang. baru-baru ni tengok satu blog buat terus ingat pasal resepi sedap ni. Kebetulan ada roti lebih bolehlah buat. Balik keje Isnin lepas sebelum gi i-City bawak anak-anak dan anak buah berjalan saya buat puding ni dulu. Terus godek-godek kat dapur, siap. Memang cepat dan mudah. Dalam 15 minit dah siap. Bahan pun tak banyak. Makan sejuk bertambah sedap. Thanks kak Hana. Saya mohon share kat sini pulak ye.


Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco) saya guna 1 sudu besar emulco
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

4 comments:

With Julia said...

1st tgk pic puding roti marble kak sya nih terus melelehhhh uihhh best yer..nak cuba lah kak sya...so simple kan resepi dia...weeee tq kak sya kongsi2 resepi2 yg mudah2 dan lazat...senang kami ahahha :P

~Sya~ said...

wcome...nti blhla try buat utk abi...mesti abi lg bertambah2 sayang...heheh

ZaiFa® said...

wahhh, nmpk menarik..nnti bole cuba resepi ni ;)

~Sya~ said...

@zaifa: cubala nti ye...time ada lebihan roti bolehlah cuba..mmg sedap...