Friday, 19 March 2010

Burger Malaysia


Tengah tunggu mengembang
Balik keje semalam terus buat sambal ikan bilis. Cadangnya nak buat burger Malaysia. Teringat pulak zaman sekolah dulu selalu beli kat kantin. Dah siap semua, saya makan nasi dulu. Lapar la. Kat ofis tak sempat nak makan. Lagipun malas nak keluar time ada persidangan Dewan ni. Nanti parking jauh. So, tengah hari makan biskut cicah ngan milo aje.
Lepas makan teruslah menguli. Saya main campur semua sekali dalam besen. Terlembik sudah. Memandai-mandailah kan tambah tepung. Sib baik menjadi jugak. Elok kembangnya. Dah goreng pun tak berminyak. Sedap pulak tu. Pagi ni ada balance 2 biji bawa ke ofis. Thanks to Yani MyR untuk resipi yang sedap dan mudah ni.

Burger Malaysia
200 gram tepung gandum
140 ml air
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar butter
2 sudu besar gula halus
2 sudu kecil yis

Cara:
Uli semua bahan hingga tak melekat di tangan. Kalau melekat jugak tambah tepung lagi sikit-sikit.
Bulatkan doh dan biar naik 2 kali ganda. Lebih kurang sejam.
Lepas tu bulat kecil-kecil. Biar naik 2 kali ganda lagi.
Goreng api sederhana hingga kekuningan.
Sejukkan dan potong bahagian tengah. Jangan sampai putus.
Letakkan sambal ikan bilis dan timun.

No comments: