Tuesday, 27 March 2012

Butter Bread Pudding

Buat ni di pagi Ahad lepas untuk sarapan pagi. Buatnya senang jugak macam buat puding roti yang lain. Cuma tambahkan pisang dan saya tambahkan chocolate rice sebab takde coklat cip. Rasa pun tak manis sangat. Sesedap rasa je rasanya lemak-lemak sikit. Tapi saya lupa nak ambik gambar. Lagipun kejadiannya tak berapa nak cantik macam Kak DJ punya. Bagi yang nak tengok rupa Butter Bread Pudding ni bolehlah jenguk kat blog kak DJ atau blog Kak Nor..


BUTTER BREAD PUDDINGResepi : DayangJack@DapurKu SaYang
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan : 4-5 orang makan
8 keping roti
2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis
mentega secukupnya
peanut butter secukupnya ~ (saya gantikan dengan kaya)
chocolate rice / chocolate chips secukupnya
kismis secukupnya (takde)
sedikit parutan kulit oren sunkist - optional (takde)


Bahan A :
2 cawan susu segar/susu cair
1 sudu besar gula kastor
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla


Bahan B :(takde)
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)


Cara-cara :
Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudian masukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
Potong roti kepada 4 bahagian.
Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudian susunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar.
Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka. Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis.
Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice, parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B.
Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisi air panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C.
Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk.

No comments: