Wednesday, 25 April 2012

Puding Roti Kukus

Ni memenuhi permintaan my mom. Semalam sampai rumah dah dekat jam 8.00 malam. Tengah rehat-rehat tu teringat pulak pasal permintaan Ma ni. Terus jelah buat. Sekejap je nak sediakan bahan. Tak sampai 10 minit. Tapi saya biarkan dalam 15 minit sebelum kukus. Nak bagi bahan susu tu meresap dalam roti. Kukus dalam 30 minit. Makan panas-panas. Memang sedap. Lagipun dia macam basah-basah sikit. Tak perlu buat sos kastard. Kalau letak dalam fridge lagi sedap agakanya ya.

Bahan-bahan
4 keping roti – dipotong kecil-kecil
1 tin susu cair (375 mL)
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter
Sedikit kismis

Cara-cara
  1. Masukkan telur, gula dan esen vanilla di dalam bekas dan kacau hingga sekata. Masukkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata.
  2. Sapu butter pada roti dan susun dalam loyang.
  3. Tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur kismis.
  4. Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit.  
  5. Selepas dikukus, sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.




3 comments:

  1. yum yum...mak buyung terliuq tgk kak sya wat puding roti...yup mmg simple je kan bahan2 dia...mahu atau nak wat jek...pasti ibu kak sya tersenyum meleret mamam puding roti yang lazat...:)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. alamak juju..sorryla ye buat juju terliur...tak sempat nk bagi2 sbb hasilnya sikit sgt...next time klu buat kena double kan bahan2...

    ReplyDelete