Thursday, 22 May 2014

Pretzel celup Coklat

Wahh akhirnya dapat jugak buat benda alah ni. Lama dah tersimpan dalam hati dan buah fikiran nak mencelup pretzel ni. Dulu dok fikir manalah nak beli pretzel ni. Ingatkan ada kat kedai pemborong makanan ringan tapi pergi cari tak jumpa pun. Rupanya ada je kat LMC Bukit Rahman Putra ni. Nampak sangatlah dah lama tak singgah LMC ni.


Beli biskut pretzel ni RM14.50, coklat Beryl's bar tu pulak RM4.90. Itu saja untuk mencelup pretzel. Beli yang dah siap mahal ye. Baik kita buat sendiri  boleh makan banyak-banyak.

Disebabkan saya ada alat comel warna kuning untuk mencairkan coklat tu jadi saya terus guna benda tu saja. Just potong coklat bar tu kecil-kecil terus masukkan dalam tu. Tunggu sampai cair. Memang senang. Saya beli benda tu kat groupon RM50++ gitulah. Kira ni first time guna. Dia ada dua fungsi. Satu untuk mencair, satu lagi untuk memanas. So, lepas kita mencair, kita set kepada memanas pulak lah sambil mencelup.

Coklat bar tu takyah campur apa-apa macam nak buat toping kek coklat ya. Just cairkan. Yang tak ada alat memanas ni double boil je. Pun boleh. Celup-celup sampai siap. ikut sukalah nak celup separuh atau semua. Pastikan letak atas baking paper dan tunggu sampai betul-betul kering baru simpan dalam bekas. Kalau tak kering dah angkat biskut tu coklatnya memang melekat je kat baking paper tu. Membazir ye. Kalau dah kering baru angkat coklat memang melekat pada biskut saja. Celup tu takyah nak tebal sangat. Sedang-sedang saja. Ni baru buat dalam 50 keping pretzel. Hari ni kalau rajin menyambung lagi.

No comments: