Tuesday, 14 October 2014

JJCM: Genting Strawberry Leisure Farms


Kalau rasa malas nak pergi Cameron Highlands petik strawberry bolehlah datang sini aje. Dekat je dari KL. Tempat ni berdekatan dengan roundabout nak ke tempat kereta kabel tu. Parking pun free saja. Memang berbaloi. Nak masuk tempat ni pun free. Cuma nak petik strawberry kena bayarlah. Macam biasalah bayar ikut berapa banyak yang kita petik. Dia akan caj RM8.00 untuk setiap 100 gram. Setakat nak bagi anak-anak merasa pengalaman memetik buah strawberry bolehlah kan. Saya bagi Iris petik lima biji dan Azroy lima biji. Cukuplah bagi seronok-seronok. Dah petik buah, dah bergambar bolehlah pergi bayar. 10 biji tu saya dicaj RM8.60. Heheh. Ini perbelanjaan berhemah namanya. Kalau nak beli strawberry baik beli yang memang dorang tu jual tu sebab besar-besar. Yang kita petik ni kecik je dan banyak bentuk tak macam strawberry pun.






Lepas dah jadi petani berjaya bolehlah gi melawat ladang lavender. Memang cantik. Lepas tu boleh teruskan perjalanan ke cafe dia. Ada banyak jual makanan. Teh Strawberry macam kat Cameron pun ada. Saya order waffle coklat, strawberry blended dan teh strawberry. Harga agak mahal sikit tapi okeylah sesekali berjalan. Kalau semua nak berkira tak seronok jugak kan. Anak-anak pula pantang nampak aiskrim mesti nak.

Sebelah cafe ni jugak ada parrot dan ular sawa untuk kita bergambar. Setiap gambar dorang caj RM20 untuk single, RM40 untuk family photo. Saya tak bergambar je. Lalu dan tengok je. :)

Tempat ni lepas kita masuk je kena melalui kedai-kedai. Start daripada tempat petik buah tadi sampailah tempat keluar. Semua kedai jual barang-barang souvenir, mainan, baju, makanan. Sayur-sayuran pun ada. Tempat penanaman cendawan pun ada. Kira okeylah jugak kan sebab masuk adalah percuma tapi kita boleh tengok macam-macam dalam ni. Nak membeli pun boleh :) Sediakan duit dan pilih saja

Dah jalan lepas cendawan ni akan lalu kedai-kedai lagi. Saya cuma beli fridge magnet buat kenangan. Lepas tu jalan keluar jumpa balik tempat kita masuk tadi. Kami teruskan JJCM ke Genting naik kabel car. Orang tak ramai sangat pun. Time balik kami ikut Batang Kali sebab nak singgah sungai. Jumpala Sungai Kedondong. Cantik sangat dengan batu besar-besar dan air tejrun menderu laju tapi jauh menurun nak ke sungai tu. Letih sikitlah dan suasana macam sunyi sikit. 

No comments: