Thursday, 5 February 2015

Back to Nature: Berkhemah di Sungai Congkak

Lepas berkhemah di Janda Baik hari tu mood nak berkhemah tak pernah padam. Memang seronok sekali sekala keluar daripada kebiasaan. Kali ni cuba berkhemah di Sungai Congkak pulak. Saya pilih di Congkak Eco Resort. Dorang caj RM10 untuk satu tapak khemah dan RM5 untuk parking kereta. Chalet pun banyak bagi yang tak minat nak berkhemah. Sungai dia memang sesuai untuk anak-anak sebab tak dalam sangat, air pun slow je. Saya pergi waktu cuti Thaipusam. Orang tak berapa ramai mungkin semua balik kampung cuti panjang bersambung dengan Hari Wilayah.



Kawasan ni best jugak, banyak tempat nak pilih sama macam Janda Baik. So, baik uols pusing habis dulu baru buat keputusan nak port kat mana. Kang menyesal pulak tengok port lain lagi best. Hehehe...Saya pilih sini je sebab sesuai nak berkhemah. Bila nak berkhemah ni yang penting dekat dengan kemudahan toilet, dekat jugak dengan sungai supaya anak-anak sentiasa boleh diawasi. Nampak depan mata kata orang.

Waktu keluar dari rumah tak sempat nak breakfast. Sampai sini cepat-cepat pasang khemah, terus masak. Memang cergas kali ni laki bini. Maklumlah dah kebulur. Sikit lagi nak pitam. Anak-anak pulak turun kereta je kata nak makan. Tapi bila nampak sungai semua dah lupa. Mandi dulu. Bagusla. Boleh mama masak dengan tenang. Kali ni masak simple je. Sardin, telur dadar dan nasi. Air koko panas. Bertambah dua kali makan. Hehehe...Petang pulak macam biasalah makan menu wajib waktu berkhemah iaitu megi. Sardin pun kira menu wajib tu tapi masa kat Janda Baik tak masak sardin sebab dah bawak bekal kari ayam dari rumah.








Cuma kali ni banyak pulak barang tertinggal. Banyak nak kena menyinggah beli barang. Lepas ni nak kena update list barang-barang wajib ada waktu berkhemah. Cadangnya nak khaskan barang-barang tu untuk berkhemah je. Senang waktu nak pergi tinggal angkat saja.

Laluan nak ke sini ada jugak tempat nak view suasana bandaraya Kuala Lumpur. Waktu saya pergi takde orang, nampak sunyi tapi waktu balik dalam jam 6 lebih gitu penuh orang siap ada gerai makan macam pasar malam. Bagi yang berkesempatan bolehlah singgah.

Agaknya lepas ni ke mana pulak destinasi pilihan berkhemah saya ye...hmmm tempat dah ada tinggal nak pegi ajeee...

Sebelum mengakhiri cerita berkhemah part 2 ni saya cuma nak komen tempat ni best sebenarnya tapi kurang penjagaan dari segi kebersihan. Banyak sampah macam plastik dan botol dalam sungai, pengunjung pulak lepas makan-makan just buang gitu aje sisa makanan dan sampah sedangkan tong sampah besar ada disediakan. Sedih sikitlah tengok. Persekitaran masih tak boleh lawan Janda Baik. Kebersihan tiptop.


No comments: