Monday, 16 January 2017

Roti Jala + Kari Sardin



Menu kegemaran anak-anak. Tapi dorang makan kosong je pun takpe. Dapat resepi kat FB. Memang sedap, lembut je dan paling penting mudah nak buat.

Roti Jala

2 cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
Sedikit pewarna kuning (saya guna kunyit secubit)
2 cawan tepung gandum.

Campur semua, blend kan. Tapis sebelum masukkan dalam acuan. Saya guna botol 3 lubang yang dibeli kat Daiso. Waktu goreng tak perlu bubuh minyak lagi. Memang tak melekat.


Kari Sardin

1 tin sardin besar
1 biji bawang besar - mayang halus *
3 ulas bawang putih - mayang halus *
sedikit halia - potong halus *
1 kulit kayu manis *
2 biji buah pelaga *
2 kuntum bunga lawang *
4 sudu besar serbuk kari
Serbuk perasa dan garam

Tumis bahan bertanda * hingga naik bau. Masukkan serbuk kari. Kacau. Masukkan sedikit air asam jawa. Masukkan daun kari. Masukkan sardin beserta sos. Kacau. Tambahkan air ikut kepekatan yang disukai. Tambahkan perasa. Siap.

Adunan yang ni lembik sikit. Sebab tu jalanya tebal

Saya lipat segi tiga je. Terus lipat atas kuali. Senang

Adunan kedua baru cantik. Halus jalanya. Itu rupa botol daiso 3 lubang


No comments: