Tuesday 21 November 2017

Agar-agar Pandan


Agar-agar yang tak pernah membosankan. Buat pun senang, bahan pun sikit. Kacau-kacau dah siap. Tunggu beku, boleh makan.

Agar-agar Pandan

10 gram serbuk agar-agar
1 cawan gula pasir
4 cawan air
200ml santan kotak + 50ml air
1 biji telur - pukul dengan santan tadi
Secubit garam
2 helai daun pandan
Pewarna hijau
Perisa pandan - tak letak


Blendkan daun pandan, santan dan air. Tapiskan.
Masak air dengan gula dan daun pandan
Bila gula sudah larut, masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut
kecilkan api. Masukkan pewarna hijau. Kemudian tuangkan campuran santan, garam dan kacau terus hingga mendidih. Guna api sederhana dan sentiasa dikacau.

No comments:

Post a Comment