Tuesday, 30 October 2018

Kek Coklat Kukus Mini


Malam tadi rasa teringin sangat nak buat kek coklat kukus ni. Dah dekat seminggu dok simpan resepi dapat kat FB. Kebetulan free dan kerajinan sangat, kita terus buat. Senang sangat buatnya. Letak semua bahan, mix je. Pastu kukus. Sedap pun ye. Kurang manis. Just nice. Makan pagi ni lagi sedap sebab dah rasa pahit-pahit lemak coklat tu.

Satu adunan dapat dalam 120 biji cup kecil. Masa kukus letak paper cup dalam acuan lompang baru dia cantik. Adunan bubuh penuh baru dia membukit. Kalau buh 3/4 je dia tak membukit.


Resepi kata kukus tiga minit je tapi saya kukus 10 minit baru masak elok. Jadi terpulang pada kukusan masing-masing kot. Pandai-pandailah adjust.

Kek Coklat Kukus

Resepi :
3 bj telur
1 cwn susu pekat
1 cwn gula
1 cwn susu cair
1 cwn minyak masak
1 cwm serbuk koko
1 cwn air panas
1 penutup esen vanila

Cmpur Semua bahan di atas dan mix 5 mnt
Sudah sebati masukkan
2cwn tpg gndum
1 sudu teh soda
1sudu baking powder
Sebatikan..
Masuk dlm acuan
Kukus slma 10 mnit
Kredit Resepi : rozi yani via mahn

No comments:

Post a comment