Tuesday, 9 February 2010

Perfect Pancake

Walaupun rupa tak cantik tapi sangat sedap
First time buat pancake. Hehe...Tak sangka walaupun mudah buatnya tapi teramatla sedap rasanya. Aku tambahkan sket cheddar cheese. Hmm..bertambah sedap dan harum bau cheese...Azroy menambah-nambah sampai 3 keping. Papa Azroy tak payah cakapla...Memang gemar sangatla masakan ala western ni...Dia kan kononnya dari England..Haha...Resepi ni dari mrsdayat di MyR. Thanks kak untuk resepi yang sangat sedap ini...Dah banyak kali buat tapi tak pernah jemu...
 
Bahan:
170g tepung gandum
3 sudu besar gula halus
2 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur
300 ml susu segar
3 sudu besar butter (dicairkan)
Cara:
Masukkan semua bahan dalam blender. Blend sekejap sampai tepung tak berketul.
Panaskan non stick pan. Letak satu senduk untuk 1 pancake.
Biar sampai bubble pada permukaan pancake tu almost takde dan keliling pancake almost kering.
Terbalikkan pancake, biar lebih kurang 1 minit.
Sedap di makan panas-panas dengan coklat sos atau honey.
 

No comments: