Thursday, 2 February 2012

Sambal Sotong

Hari ni saya sekeluarga breakfast sosej dan roti cheese aje. Maklumlah hari cuti ni hari bermalas-malasan je. Dah petang sikit baru nak mula masak. Teringin pulak nak makan nasi lemak dengan sambal sotong. Pergi kedai cari bahan. Semuanya ada. Balik rumah terus masak nasi lemak. Lepas tu kerjakan si sotong. Resepi ni ikut sendiri je buat. Sebab dah banyak kali buat rasnaya dah konsisten la dan tak payah tengok resepi lagi.

Alhamdulillah, terima kasih pada blog-blog lain yang banyak kongsi resepi dan tunjuk ajar dalam memasak. Tanpa blog-blog masak ni sampai hari nilah agaknya saya masih tak pandai memasak. Sekarang pun belum perfect tapi setakat nak makan sekeluarga tu takde masalah lah. Seronok bila tengok suami dan anak-anak berselera bila makan makanan yang kita masak.

Sambal Sotong Basah


2 ekor sotong basah - cuci dan potong kecil
10 biji bawang merah}
1 biji bawang besar}
4 biji bawang putih}
Sedikit belacan}
2 sudu besar cili mesin}
Sedikit halia} kisar halus
1 cawan air asam jawa
Garam, perasa dan gula.


Cara:
Panaskan minyak. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan sotong. Kacau hingga mendidih.
Masukkan air asam jawa. Kacau hingga mendidih. Masukkan garam dan perasa juga sikit gula. Biar hingga kuah pekat. Siap.

No comments: