Tuesday, 5 June 2012

Mushroom Soup

Ini permintaan dari sepupu. Dia memang suka sangat makan mushroom soup ni. Biasanya beli je kat food court tempat dia kerja. RM4.00 dapat semangkuk sup dan dua keping onion bread. Dah dia tanya pandai ke tak buat, saya pun cubalah cari resepi. Dah jumpa ni teruslah buat. Bagi dia rasa. Katanya sedap. Bertambah-tambah dia makan. Tapi cicah dengan roti putih biasa je. Sebab spread onion tu saya takde. Itu kena cari kat Tesco lah. Kedai Acheh memang takde benda tu. Tapi tetap sedap, puas makan.





Mushroom Soup
Resepi:
Minami133@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 6 org )

1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar(susu kotak)
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
garam secukup rasa
secubit ajinomoto
1 cawan tepung gandum


Cara-cara

potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.

1 comment:

cherry su said...

Great steps to learn more Thanks a Lot for this nice information , I love to visit again to see this amazing post to learn more , Thanks a Lot.I am also a pearl jewelry blogger.If you get a chance pop up by my page, maybe you would like freshwater pearl bracelet. i wish article about wish pearl will be seen from you.