Thursday, 13 September 2012

Paprik Udang

Memang sedap. Berbaloi sungguh mencuba resepi Kak DJ. Memang cukup rasa semuanya. Alhamdulillah. Boleh masuk sebagai resepi simpanan menu keluarga. Hehe. Thanks Kak DJ yang sudi share resepi. Nampak bahan banyak tapi sebenarnya senang nak buat dan semuanya memang ada je kat dapur kita kan. Anak-anak pun boleh makan sebab tak pedas sangat.


Resepi Paprik Campur
by : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • sedikit udang, sotong, hirisan isi ayam atau daging rebus (saya guna udang)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris bulat)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar cili giling
  • 1 sudu besar sos tomato
  • sedikit kicap manis/masin
  • sedikit sayur campur (karot, kacang panjang, bunga kobis, jagung muda dll)
  • garam dan gula secukup rasa
  • 4-5 biji cili padi (diketuk)
Cara-cara :
  1. Goreng udang, sotong dan isi ayam/daging hingga 3/4masak. Kemudian, toskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak bekas gorengan tadi, tumis bawang putih hingga terbit bau. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga garing.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap dan sedikit air. Kacau sebati. 
  4. Apabila sudah mendidih, masukkan kesemua sayur campur, bawang, daun limau purut, cili padi, dan bahan-bahan selebihnya. Gaul-gaulkan hingga sayur hampir masak.
  5. Akhir sekali masukkan udang, sotong dan isi ayam/daging tadi. Kacau sebati hingga masak.
  6. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment