Tuesday, 31 December 2013

Kek Minyak

Dah lama pasang niat nak buat kek ni sempena ramai sangat kawan share kat FB. Pelik jugak tetiba kek ni jadi famous amos. Tengok rupa dia tu macam kek marble biasa aje. So, kita pun nak try jugak lah kan bagi puashati rasa ingin tahu ni. Resepi ambik kat FB kawan aje. Buat ni Sabtu lepas sebab family dari JB datang bertandang ke rumah 3 hari 2 malam. Memang sesuai sangatlah kan boleh jamu dorang sekali. Bahan senang, buat pun senang. Simple je cara-cara. Tak rumit sangat tu yang jadi rajin sikit nak mencuba. 

Kek ni saya bakar sebab kebetulan pengukus tak ada di rumah. Pengukus berjalan ke rumah orang lain buat sementara waktu. Hehehe. Ada yang berminat nak pinjam. Saya pun malas nak pergi menjemput pengukus tu pulang. Jadi kita bako aje. Lepas dah siap terus keluarkan. Kek jadi membukit dan merekah sikit sebab oven yang dah tak berapa nak betul. Patutnya dalam masa sejam dah boleh masak tapi kerana keuzuran oven jadi satu jam setengah baru masak elok. Sebab tu kek merekah tapi rasa tak mengecewakan. Kek tak manis sangat. Rasa macam kek zaman dulu kala waktu zaman saya sekolah. Esoknya ada baki lagi sebab tetamu sampai dah lewat malam. Rupanya dah biar semalaman lagi sedap. Dah rasa lembab sikit keknya berbanding hari kejadian yang agak kering. Mungkin kalau kukus lagi sedap ni.

Nanti insya-Allah kita cuba buat yang versi kukus bila pengukus dah habis bercuti di luar kawasan. :)

Terima kasih pada yang share resepi.


Kek Minyak Kukus/Bakar

Bahan-bahan:
5 biji telur
½ cawan gula
1 sudu teh ovalette
1 sudu teh esen vanilla
¾ cawan susu pekat
2 ½ cawan tepung naik sendiri
1 cawan minyak
Pewarna

Cara-cara:
1.    Panaskan kukusan. Loyang dilenser dengan butter dan ditabur dengan sedikit tepung bagi elak kek melekat.
2.    Pukul telur, gula dan ovalette sampai kembang.
3.    Masukkan susu pekat. Pukul sebati.
4.    Perlahankan speed. Masukkan tepung berselang-seli dengan minyak hingga habis. Pukul lagi dalam 5 minit.
5.    Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut pilihan.
6.    Sudukan berselang-seli mengikut warna ke dalam Loyang.

7.    Kukus lebih kurang 1 jam atau sehingga masak. Siap.

No comments: