Monday, 6 July 2015

Bubur Som Som



Resepi terpendam entah berapa tahun. Hari tu cuti lama berderet-deret pulak public holiday. Dok umah je asik lapar. Macam-macam la timbul rasa nak makan. Teringat pulak bubur somsom. Terusla cuba buat. Hmmm sedap. Walaupun simple je bahan dan cara buat tapi menepati citarasa saya. Kalau ada tetamu nak datang pun boleh hidang ni sebab buatnya cepat dan mudah janji bahannya cukup. Thanks pada yang share resepi. 

BUBUR SOM-SOM
by : Kak Fida
Rujukan : My Resepi

100 g tepung beras
100 g tepung jagung
1,600 ml santan - 500 ml KARA+ air
100 ml air pandan atau 100 ml air + pandan pes
1 sk garam atau secukup rasa
sedikit pewarna hijau – opt

Cara:
Satukan kesemua bahan-bahan untuk som-som dalam periuk dan gaul rata.
Masak hingga pekat dan kilat, hingga adunan meletup-letup.
Tutup api.
Sediakan loyang atau acuan.
Oleskan dengan sedikit minyak
Tuangkan som-som dalam acuan atau loyang
Sejukan hingga keras
Siap di hidangkan dengan sirap gula Melaka

SIRAP GULA MELAKA
500 g gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - disimpul
Masak sirap gula hingga larut dan tapis. Ketepikan.


No comments: