Monday, 6 July 2015

Mee Kari Kak Yati

Dulu pernah sekali lama sangat dah cuba buat mee kari. Tak ingat ikut resepi siapa. Kejadiannya sedap jugak tapi tak seperti selera saya. Kali ni beranikan diri cuba lagi tapi guna resepi lain. Tengok resepi ni macam senang je lagipun Kak Ita jamin sedap. Hehehe. Balik rumah terus cuba. Alhamdulillah inilah mee kari yang menepati selera saya macam kat kedai. Tak pekat sangat, tak cair sangat, just nice. Cuma terpedas sikit. Next time tak perlu masukkan cili mesin cukup dengan serbuk kari tu yang memang dah rasa pedas. Thanks Kak Ita sudi share resepi.


MEE KARI KAK YATI
By: Kak Yati (kakak ipar ita)
Sumber azlitamasammanis.com

8 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
1 cwn udang kering - direndam n dikisar
1 cawan rempah kari daging - ita guna BABAS
1 biji santan
2 inc halia - dititik
2 inc lengkuas - dititik
2 btg serai - dititik
3 kpg asam keping
garam dan gula secukup rasa
1/2 kg daging - tak letak
10 ekor udang - yg besar
fish ball
kerang
tauhu sponge yg dah goreng - tak letak. saya gantikan dengan fishcake

Bahan2 yg dimakan bersama

Mee kuning
Timun dihiris halus - tak letak
Tauge - tak letak
Telur rebus
Daun sup dan daun bawang - dihiris halus
Bawang goreng
Limau kasturi - tak ada
Cili Jeruk - jika suka - tak ada

Tumis bahan yg dikisar hingga garing dan naik bau. Masukkan rempah kari daging yg tlh dibancuh dgn air, halia,lengkuas dan serai. Masukkan air dan biar ia didih. Masukkan daging dan biar hingga daging empuk (jika tak pakai daging batang pinang rebus daging terlebih dahulu n masukkan dgn air rebusan sekali). Kemudian masukkan santan dan asam keping dan biar hingga merenih. Masukkan udang, kerang dan fish ball. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan tauhu sponge. Siappp!!

Mee Kari ni di makan bersama mee kuning, timun, tauge, telur, taburan bawang goreng dan hirisan daun sup n daun bawang. Perahkan limau kasturi untuk mendapatkan rasa dan aroma yg enak... kalau nak lagi pedas bolehlah dimakan bersama cili jeruk.

No comments: