Tuesday, 4 October 2016

Mandi-Manda di Teratak Tok Wan, Rawang

Cuti tiga hari tak ada ke mana pun. Sebab dua minggu berturut-turut weekend tak ada kat rumah. So, rasa cuti tiga hari ni nak duduk kat rumah je lepak-lepak sambil mengemas apa yang patut. Kain pun dah nak jadi gunung nampaknya tu. Tapi bila ada anak-anak ni ada je idea nak berjalan tu timbul. Teringat pulak post viral di FB baru-baru ni pasal Teratak Tok Wan. Lokasi pun tak berapa jauh dari rumah saya. Dalam 17km aje ikut LATAR. Jalan pun lengang aje, tak sampai setengah jam dah sampai. Ikut waze je pasti jumpa, insyaAllah. Berdekatan dengan Tesco Rawang.

Tempat ni sebenarnya kawasan kampung. Tanah lot rumah persendirian. Tapi agaknya asal dulu kala ada sungai, owner buat kolam untuk mandi-manda. Air kolam tu pun memang punca dari sungai. Sejuk sangat.


Buka dari jam 10.00 pagi hingga 6.00 petang setiap hari. Bayaran masuk RM2.00 setiap orang. Berbaloi sangat kadar yang dikenakan sebab tempat selesa, banyak pondok nak berkelah disediakan. Tandas, surau pun ada dan bersih. Kaunter bayaran tu ada jugak kedai serbaneka yang jual makanan ringan, air. Homestay pun ada bagi yang nak menginap dengan kadar bayaran RM200 satu malam dari jam 3pm - 3pm hari berikutnya. Bagi yang nak guna harian pun ada dengan kadar bayaran RM150 dari jam 3pm hingga 6pm. Mana tau kan kot datang nak berehat, nak selesa tempat salin baju dan sebagainya bolehlah ambil untuk kegunaan harian tu.

Yang lain-lain bagi saya semua okey dan puashati. Asalkan anak-anak seronok sudah. Yang seterusnya biarlah gambar berbicara hehehe


Kolam cetek yang selamat untuk anak-anak kecil. Paip hitam tu saluran air dari sungai

Pondok atas pokok. Memang jadi rebutan. Kena datang awal kalau nak cop 

Entrance kawasan kolam. Kanan tu dereten pondok untuk berkelah. Kiri kerusi batu dan payung

Kolam ni dalam sikit. Kena hati-hati



Tempat memasak khas untuk penginap homestay sahaja

Kolam cetek yang selamat untuk anak-anak kecil


Belah sana pun ada pondok untuk berkelah

Kaunter bayaran dan kedai mini serbaneka



Pondok berkelah







1 comment:

cô hàng xóm said...

Rong kinh là môt trong những triệu chứng bất thường mà chị em phụ nữ thường gặp. Đặc trưng của bệnh là tình trạng máu kinh là nhiều vượt quá mức trung bình và ngày hành kinh kéo dài. Rong kinh gây ra rất nhiều ảnh hưởng xấu đến cuộc sống và sức khỏe của chị em nên cần được thăm khám và điều trị kịp thời.