Thursday, 2 March 2017

Kek Cheese Leleh


Kek ni cubaan pertama saya buat lepas dah asyik sangat viral di FB. Teringin pulak nak buat sendiri. Sebelum tu pernah beli sebiji kek cheese untuk birthday kawan. Lepas tu try pulak buat sendiri. Nampaknya yang buat sendiri lagi sedap sebab lelehan dia banyak. Heheh...lelehan tu yang sedap hingga menjilat jari..

Tapi yang ini saya mengelat sikit sebab kek nya saya gunakan campuran tepung yang dah siap di kedai bakery. Butter Cake Mixed harga dalam RM5.00. Boleh buat dua bijik kek macam dalam gambar. Lepas tu saya buat cream cheese. Walla...memang sedap...kek sedap, cream cheese pun sedap. Sampai licin bekas tu.


Cream Cheese

250g cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan whipping cream

Mixed sebati. Letakkan pada tengah dan permukaan kek. Lebihan cream cheese ni tambah 1/2 cawan susu cair. Mixed sebati. Tuangkan atas kek untuk lelehan. Parutkan cheddar cheese. Letakkan dalam peti 2-3 jam. Siap.

No comments: