Wednesday, 1 March 2017

Kek Pandan Cheese Leleh


Kawan anak bujang nak datang rumah study group. Fikir punya fikir baik buat kek jamu dorang makan. Nak masak makanan berat-berat nanti agaknya tak makan. Sebab memasing dah lunch dekat rumah. Datang jam 2.00 petang haruslah dah lunch kan. So, boleh terus minum petang aje kat rumah saya. Saya buat kek ni start jam 9.00 pagi sebab kek ni nak kena letak dalam peti sejuk baru sedap. Kali ni ikut resepi Azlina Ina jugak. Memang sedap. Kek pandan pun jadi elok je walaupun sebenarnya resepi asal kena kukus. Sebab saya malas nak keluarkan pengukus, saya bakar aje. Kek naik membukit. Suka sangat tengok kalau kek naik macam tu hehehehe...



Kek Pandan Cheese Leleh

1 cawan gula
1 sk pewarna hijau
1 sb ovalete
5 biji telur
1 1/2 sb pes pandan
1/4 cawan minyak
1/4 cawan air
2 cawan tepung gandum + 1 sk soda bikarbonat + 1 sk baking powder + 1 sk cream of tartar / cuka /lemon jus - ayakkan

Mixer telur, pes pandan, pewarna hijau, ovalete dan gula dengan high speed selama 20 minit. 
Masukkan tepung berselang-seli dengan air. Mix lagi sampai sebati. Masukkan minyak dan kacau guna senduk. Sapu loyang dengan minyak dan letak baking paper. Tutup loyang dengan plastik (untuk kukus. kalau bakar tak perlu) Kukus 40 minit / bakar 40 minit suhu 160c atau ikut oven masing-masing. Terus terbalikkan atas redai dan biar sejuk. Potong tengah kek untuk letak cream cheese.
Tengok ni cantik je kejadian kek ni kan. Nak potong pun senang je


Potong dua bahagian macam ni untuk letak cream cheese
Cream Cheese

250g cream cheese
1/2 susu pekat
1/2 whipping cream

Mix sebati. Boleh letak cream cheese pada tengah kek dan permukaan kek.

Lebihan cream cheese tadi tambahkan 1/2 cawan susu cair untuk lelehan. Tuang atas ke. Parutkan cheddar cheese dan siap.






No comments: