Tuesday, 18 April 2017

Teringin Rendang dan Pulut Kuning


Semalam mengganti puasa yang masih berbaki empat hari lagi. Duduk kat ofis, teringinnya nak makan pulut kuning dan rendang. Google cara masak pulut sebab saya memang tak pernah masak pulut sendiri. Macam susah hehehe...Bila nampak Kak Azie Kitchen share cara masak pulut kuning pakai rice cooker terusla rajin nak buat sendiri.

Pulut dalam rice cooker. Macam masak nasi je

Balik kerja terus beli bahan. Terus buat dan Alhamdulillah puas dapat makan. Pagi ni menyambung sahur dengan pulut kuning lagi. Tapi 2 pot pulut tu ngam untuk 4 orang makan je. Next time kena lebihkan sikit. Terima kasih Kak Azie Kitchen share resepi pulut kuning. Sedap, berlemak, lembut. Memang tekstur yang saya suka.

Rendang pulak saya ikut resepi my mom je. Sedap hingga menjilat jari heheh dan paling penting cara buat dan bahan yang sangat simple. Bagi orang yang tak berapa pandai masak macam saya sesuai sangatlah.



PULUT KUNING EKSPRESS - Azie Kitchen
Cara masak pulut kuning cepat..tapi hasilnya sama seperti di kukus.

Bahan-bahan ( 5-6 org makan )
2 cawan beras pulut 
1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
1 sdt garam
1 helai daun pandan
1 sdb minyak masak
Sedikit serbuk kunyit
pewarna kuning

Cara-cara
Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker
Setelah mendidih..gaul pulut supaya tak berkerak..kemudian biarkan hingga masak..

Rendang Ayam

Seekor Ayam

Kisarkan:
7 Biji bawang merah
Sebiji bawang besar
5 biji bawang putih
Lengkuas sebesar ibu jari
Halia sebesar ibu jari
3 sudu besar cili mesin 

3 batang serai diketuk
1/2 cawang kerisik
Garam dan perasa
2 helai daun kunyit / daun limau purut

Cara:
Tumiskan bahan kisar dan serai hingga wangi. Masukkan ayam. Biar air kering.

Masukkan santan. Kacau biar rata. Dah mendidik masukkan kerisik. Ayam dah masak, perasakan dengan garam dan perasa. Masukkan daun kunyit /limau purut. Masak seketika dengan api kecil. Siap.

No comments: