Tuesday, 2 May 2017

Moist Chocolate Cake


Lama sangat dah tak buat kek ni. Dulu masa mula-mula tau buat kek, kek nilah yang selalu dibuat. Pastu stop lama sangat tak buat. Tetiba kali ni teringin pulak nak makan. Respei yang selalu dibuat entah ke mana. Kita cuba resepi lain tapi sedap jugak resepi ni. Kejadian pun elok je cuma bahagian topping saya fail sikit. Kena cuba lagi.

Kejadian sebelum topping. Cantik elok



Resepi Moist Chocolate Cake
By: Elly Halim

Bahan2..
Bahan A..
90gm serbuk koko
200gm gula kastor
200gm minyak masak/minyak jagung/canoli/
sunflower
250g susu pekat
1 tin susu cair

Bahan B (dicampur & dipukul sampai kembang..guna SUDU/GARFU je ye)
4 biji telur gred A
esen vanila..

Bahan C (dicampurkan sekali & diayak)
150 gm tepung gandum/kek/superfine
1sd kcil baking powder
1sd kecil bakig soda

Cara2..
1.Masukkan semua bahan A dlm 1 bekas stainless steel/periuk , kacau rata smpai sebati & masak ats api kecil..API KECIL YE!!
masak sekejap je sambil adunan dikacau..kacau pelan2..xperlu mndidih @ sampai berasap...adunan hanya suam2 panas..kalau rasa bekas tu da panas bole terus tutup api
2.Masukkan bahan B ke dalam adunan td & kacau
3.Masukkan pula bahan C & kacau sehingga sebati
4.Masukkan ke dalam loyang yg dah disapu dgn butter/marjerin & dilapik dgn baking paper..sy guna loyang saiz 9 inci..nak TEBAL sikit guna LOYANG 8inci
5.Panaskan oven dulu ye (preheat) sy panaskan 10min suhu 180c
Bakar sehingga masak..nk KUKUS pun bole..sy bakar dlm oven dgn suhu 160c selama 1 jam..walaupun bakar tapi tetap moist
6.Sejukkan kek dulu baru curahkan choc topping..sy sejukkan kek dalam chiller..nanti topping akan melekat cantik dekat kek

Resepi choc topping..
200gm choc compound/choc masak..didadu/
dipotong kecil
100gm whipping cream
Masukkan choc compound dlm bekas stainless steel..double boil kan..bl coklat da cair masukkan pula cream tadi..kacau smpai sebati..siap

*nak pekat sikit guna 80gm whipping cream

No comments: